Τετάρτη 26.06.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στον Συνήγορο του Πολίτη για ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία του Μον Ρεπό

ΜΟΝ ΡΕΠΟ
25 Μαΐου 2024 / 11:29
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Η ομάδα «Μον Ρεπό, αγαπημένη πλαζ των Κερκυραίων», συλλέγει υπογραφές για υποβολή αναφοράς στην ανεξάρτητη Αρχή και καλεί σε δυναμικό «παρών» στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Τρίτης, όπου το θέμα φέρνει προς συζήτηση η ΛΑΣΥ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στην συγκέντρωση υπογραφών για υποβολή αναφοράς στον Συνήγορο του Πολίτη με θέμα την ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία του Μον Ρεπό, γνωστής και ως Royal Baths, προχωράει η ομάδα «Μον Ρεπό, αγαπημένη πλαζ των Κερκυραίων». Ταυτόχρονα καλεί όλους τους δημότες να δώσουν δυναμικό «παρών» στην προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου η ΛΑΣΥ φέρνει προς συζήτηση το συγκεκριμένο θέμα.

Η πόρτα που οδηγεί σε ένα ιδιαίτερα αγαπητό στέκι για ντόπιους και επισκέπτες εξακολουθεί και παραμένει μέχρι και αυτή τη στιγμή κλειστή, όπως επισημαίνουν τα μέλη της ομάδας, με αποτέλεσμα να αποκλείεται η πρόσβαση στον αιγιαλό και την παραλία και να ακυρώνεται στην πράξη ο κοινόχρηστος χαρακτήρας τους. Υπενθυμίζεται ότι ο χώρος από την παραλία και πάνω έχει εκμισθωθεί σε ιδιώτη, δυνάμει της από 1/8/2016 σύμβασης, δεκαετούς διάρκειας. Η πρόσβαση είναι βέβαια ελεύθερη από τη θάλασσα, ωστόσο αν κάποιος επιθυμεί να εισέλθει πεζός από την είσοδο, δεν μπορεί, καθότι η επιχείρηση που δραστηριοποιείται εκεί δεν λειτουργεί ακόμη.

Συλλογή υπογραφών

Η ομάδα «Μον Ρεπό, αγαπημένη πλαζ των Κερκυραίων» ζητάει στο κείμενο αναφοράς προς υποβολή στον Συνήγορο του Πολίτη, «τη διαμεσολάβησή του και τις ενέργειές του για την υπεράσπιση και προστασία των δικαιωμάτων τους, τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής τους και την τήρηση της νομιμότητας». Μάλιστα από χθες έχει ξεκινήσει τη συγκέντρωση υπογραφών, στο πλαίσιο του 12ου Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Εναλλακτικού Πολιτιστικού Εργαστηριού, ώστε να καταθέσει την αναφορά στην ανεξάρτητη Αρχή.

Όπως πάντως αναφέρουν σε αυτή «ο σκοπός της ομάδας είναι διττός, αφενός η ελεύθερη πρόσβαση στον αιγιαλό και την παραλία χειμώνα-καλοκαίρι και αφετέρου η «σωτηρία» της ιστορικής πλαζ του Μον Ρεπό με την ξύλινη εξέδρα της (Πόντε), που συνιστά μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού». Ενώ σε άλλο σημείο επισημαίνουν: «Διεκδικούμε και υπερασπιζόμαστε δυναμικά το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα όλων ανεξαιρέτως των πολιτών, προ πάντων δε των ατόμων με κινητικά προβλήματα, στην ελεύθερη και ασφαλή πρόσβαση στον αιγιαλό και την παραλία της πλαζ του Μον Ρεπό, σε μια εποχή μάλιστα που οι κλιματικές αλλαγές έχουν κάνει τα καλοκαίρια δυστοπικά, ενώ όλο και περισσότερες δημόσιες και δημοτικές παραλίες καταλαμβάνονται από τις ομπρέλες και ξαπλώστρες των ιδιωτών που τις εκμεταλλεύονται».

Την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου

Σύμφωνα πάντως με τον μισθωτή του χώρου, Δ. Κωνστάντη, η επιχείρηση αναμένεται να ανοίξει μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, καθώς απαιτείται πρώτα να καθαριστεί η παραλία από τα φύκια που έχουν συσσωρευτεί κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ενώ ταυτόχρονα η επιχείρηση πραγματοποιεί τις απαραίτητες προετοιμασίες για να ανοίξει. Οι εργασίες για την απομάκρυνση των φυκών από την πλαζ, ώστε να είναι και πάλι προσβάσιμη στους λουόμενους, αναμένεται να ξεκινήσουν σήμερα, όπως τόνισε στην «Ε» ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομικού και  Χωροταξικού Σχεδιασμού και Περιβάλλοντος Θωμάς Βλάσσης.

Ιδιώτες εργολάβοι  στο έργο

Υπενθυμίζεται ότι το έργο του καθαρισμού και διαμόρφωσης των συνολικά 22 ακτών (συμπεριλαμβανομένων και των τριών στα Διαπόντια Νησιά) στα γεωγραφικά όρια του Δήμου Κ. Κέρκυρας (βρίσκεται σε εξέλιξη), έχουν αναλάβει ιδιώτες εργολάβοι για λογαριασμό του Δήμου, καθώς ο ίδιος δεν διαθέτει τα απαιτούμενα μηχανικά μέσα.

Όπως πάντως δήλωσε στην «Ε» ο κ. Κωνστάντης, η επιχείρηση παρέχει το δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης στην παραλία, κατά τις ώρες λειτουργίας της, δηλαδή από τις 9.30 το πρωί έως τις 8.30 το βράδυ. Τόνισε δε ότι και η είσοδος στο κτήμα του Μον Ρεπό δεν είναι ανεξέλεγκτη, καθώς κι εκεί εφαρμόζεται ωράριο λειτουργίας, για λόγους ασφαλείας.

Στον Πόντε

Την ίδια στιγμή το ζήτημα της διάσωσης του ιστορικού Πόντε, εξακολουθεί να παραμένει στην πρώτη γραμμή. Τον Γενάρη πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα Εθελοντισμού του Δήμου και τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Α. Καρδόνα, σε συνεργασία με την υπηρεσία Καθημερινότητας και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ανεμομύλου μια επέμβαση στήριξης αποκλειστικά στο τμήμα του Πόντε που ήταν έτοιμο να πέσει, ώστε να μην καταστραφεί ολοσχερώς η εξέδρα. Η επέμβαση αυτή ωστόσο δεν τον καθιστά ακόμα λειτουργικό, όπως διευκρίνισε στην «Ε» ο κ. Καρδόνας. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, ετοιμάζεται από το Δήμο περιβαλοντική μελέτη για να γίνει η απαιτούμενη επέμβαση στην ξύλινη εξέδρα, ώστε να καταστεί ασφαλής και λειτουργική για λουόμενους και επισκέπτες.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο

Και τα δυο αυτά θέματα, δηλαδή της ελεύθερης πρόσβασης στην παραλία του Μον Ρεπό αλλά και της διάσωσης του Πόντε, φέρνει προς συζήτηση η ΛΑΣΥ στην προσεχή τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κ. Κέρκυρας. Η παράταξη είχε θέσει τα συγκεκριμένα ζητήματα προ μηνός και στη 2η συνεδρίαση λογοδοσίας. Ωστόσο σύμφωνα με τον επικεφαλή της Γ. Μπορμπότη, δεν δόθηκαν επί της ουσίας συγκεκριμένες απαντήσεις από τη Δημοτική Αρχή, η οποία είχε ζητήσει να έρθει ως θέμα σε τακτική συνεδρίαση. Αρχικά η 12η συνεδρίαση είχε οριστεί να πραγματοποιηθεί χθες στην πρώην νομαρχία, ωστόσο λόγω δήλωσης αδυναμίας παρουσίας, μεγάλου αριθμού δημοτικών συμβούλων μεταφέρθηκε για την Δευτέρα 27/05. Ωστόσο η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, το απόγευμα εκείνης της ημέρας άλλαξε και πάλι τον σχεδιασμό και η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί τελικά την Τρίτη 28 Μαΐου, στις 7 το απόγευμα στον ίδιο χώρο.

ΦΩΤΟ@ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.