Τετάρτη 22.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Η τοπική μας Εκκλησία δεν αποτελεί ιδιοκτησία σας», απαντά ο Αυλωνίτης στον Μητροπολίτη Κέρκυρας

Αλέκος Αυλωνίτης
10 Δεκεμβρίου 2020 / 15:40

«Ας ακούσουμε τι λέει ο λαός μας και η Κέρκυρα αυτές τις μέρες», προτρέπει τον Μητροπολίτη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Εξίσου αιχμηρή ήταν η απάντηση του Αλέκου Αυλωνίτη στον Μητροπολίτη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων Νεκτάριο, σχετικά με τη θύελλα αντιδράσεων που έχει ξεσηκώσει η απόφαση του ιεράρχη για τριήμερο πένθος και μεσίστιες σημαίες.

Στην απόφαση αυτή αντέδρασαν και οι τρεις βουλευτές του νησιού, (Στέφανος Γκίκας-ΝΔ, Αλέκος Αυλωνίτης-ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Μπιάγκης-ΚΙΝΑΛ), ωστόσο ο Μητροπολίτης επέλεξε να απαντήσει μόνον στον Αλέκο Αυλωνίτη:

«Διάλεξε εμένα ο Μητροπολίτης Κέρκυρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος  να απαντήσει. Μεγάλη τιμή μου επεφύλαξε ο επικεφαλής της Τοπικής μας Εκκλησίας. Μάλιστα θεώρησε ότι στις δημόσιες θέσεις που εξέφρασα για τις αποφάσεις του για τον εορτασμό του πολιούχου μας Αγίου Σπυρίδωνος θα έπρεπε να μου προσάψει  βαρύτατους και απαξιωτικούς επιθετικούς προσδιορισμούς με πρόσφατη  ανακοίνωση του.

Υπενθυμίζω στον ίδιο, αλλά και στην αυλή των κληρικών του συνεργατών πως η πολιτική και προσωπική  μου  θέση και τα όσα γραπτώς συνέταξα σε αυτήν δεν θίγει ούτε την χριστιανική παράδοση του Ελληνισμού , ούτε τον Επτανησιακό και Κερκυραϊκό τρόπο θρησκευτικής έκφρασης, που τιμώ, ούτε σκόπευε να ανατρέψει κάτι που ήδη έχει ανατραπεί κι αυτή δεν είναι άλλη από την ειρηνική διάθεση και ευλαβή επιθυμία όλων των Κερκυραίων να εορτάσουν τον πολιούχο τους Άγιο Σπυρίδωνα.

Πρέπει επίσης να τονίσω ότι η Παιδεία της Κέρκυρας και ο πολιτισμός της θρησκευτικής της ζωής  διαχρονικά δεν χαρακτηρίζονται από αντιλήψεις και πρακτικές που στερούνται  της λάμψης και της αγάπης προς τον άνθρωπο.
Εντύπωση μου προκάλεσε η εξής φράση στη ανακοίνωση του κ. Νεκτάριου: «Η Εκκλησία δεν εκχωρεί το δικαίωμα της διδασκαλίας για τον τρόπο έκφρασης της πίστης σε κανέναν πολιτικό ή οιονδήποτε άγευστο της χάριτος του Θεού και αγνοούντα την παράδοσή της…».

Του απαντώ ευθέως και ευθαρσώς: Η τοπική μας Εκκλησία δεν αποτελεί ιδιοκτησία σας και κυρίως ουδέποτε σας εκχωρήθηκε αποκλειστικά, το δικαίωμα να θεωρείτε εαυτόν ως τον  απόλυτο δικαιούχο της διδασκαλίας της πίστης  και κυρίως  κανένας δεν σας έδωσε το δικαίωμα να  ορίζετε ποιος είναι «άγευστος  της χάριτος του Θεού». Το ποιος είναι καλός Χριστιανός και  ποιος μετέχει της Θείας χάριτος του Θεού το γνωρίζει αυτός και ο Θεός. Εσείς αρκεστείτε στα καθήκοντά σας και όχι στην απόδοση τίτλων θρησκευτικότητας. Οι λογικές του Μεσαίωνα με βρίσκουν  ολοκληρωτικά αντίθετο και πολέμιο αυτών.

Εντύπωση μου προκάλεσε επίσης  και η μνησίκακη και γεμάτη εμπάθεια αποστροφή του λόγου του και συγκεκριμένα η φράση: «Και για τον κ. Αυλωνίτη λοιπόν, ο οποίος μπορεί να μεγάλωσε από την Εκκλησία, αλλά φοβούμαστε ότι εφαρμόζει το “ούς έθρεψε το μάννα, εκίνησαν την πτέρναν». Απαντώ: Ποιος αρχιερέας, ποιος λαϊκός ιερέας θα μιλούσε έτσι σε έναν πολίτη και αγνοώ πλήρως την ιδιότητα μου ως βουλευτής. 

Θα του πω τα εξής:  Αποτελεί για μένα ύψιστη υπερηφάνεια αλλά και τιμή που μεγάλωσα σε μια φτωχή και υπερήφανη οικογένεια. Σε αυτήν οφείλω  τα πάντα. Είμαι όμως,  και αυτό το έχω εκφράσει άπειρες φορές δημοσίως, ευγνώμων στον υπέροχο άνθρωπο και Μητροπολίτη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Μακαριστό Πολύκαρπο  που με πήρε στην αγκαλιά του, όπως και πολύ μεγάλο αριθμό φτωχών παιδιών και με τα χρήματα του πενιχρού μισθού του μας τάιζε στα συσσίτια της Ιεράς  Μητροπόλεως.

Για αυτό με ειρωνεύεται ο κ. Νεκτάριος και εμμέσως με χαρακτηρίζει και αγνώμονα; Η Εκκλησία δεν είναι ένας άψυχος οργανισμός, αποτελείται από ανθρώπους και τον ηγέτη της. Αυτόν τον ηγέτη τιμώ κα θα τιμώ πάντα στη ζωή μου. Αυτήν την Εκκλησία τιμώ και θα τιμώ πάντα.  

Ωστόσο, ως Βουλευτής Κέρκυρας και ταυτόχρονα δέκτης της κοινωνικής αλληλεπίδρασης, της ανησυχίας αλλά και των διαφωνιών για τις ιδιάζουσες εκφάνσεις «εορτασμού» που απεφάσισε η Ιερά Μητρόπολη του νησιού μας και υπό αυτήν την ιδιότητα και μόνο επεδίωξα να θέσω ότι  το επίσημο πνεύμα των ανακοινώσεών της δεν συνάδει με την επίπονη προσπάθεια του ελληνικού λαού και των Κερκυραίων για υπέρβαση της υγειονομικής κρίσης, αλλά ούτε και με εκείνην που διάγουν όλες οι Μητροπόλεις της ελληνικής επικράτειας.

Δεδομένου ότι μέλημά μου, όπως ανέφερα και κατά τη προχθεσινή μου δήλωση, είναι η ενότητα στο νησί μας και επ΄ουδενί η λεκτική διαμάχη και η συνέχεια αυτής με τον ανώτατο εκπρόσωπο της Εκκλησίας στον τόπο μας, επαναλαμβάνω την ανάγκη να σταθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων για το καλό των συμπολιτών μας και της δημόσιας υγείας στο νησί μας.

Ας ακούσουμε  τι λέει  ο λαός μας και η Κέρκυρα αυτές τις μέρες».