Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν εξέπεσε

ΑΛΕΚΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ
12 Σεπτεμβρίου 2024 / 10:49

Η άρση της εμπιστοσύνης δεν προκύπτει από το καταστατικό ότι συνεπάγεται έκπτωση του προέδρου, αλλά σύγκληση συνεδρίου για να δρομολογηθεί νέα εκλογική διαδικασία.

 

H επιστημονική άποψη του συνταγματολόγου και Καθηγητή Δημοσίου Δικαίου και Κοινωνικής Διοίκησης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Ξενοφώντα Κοντιάδη σχετικά με τα αποτελέσματα που επιφέρει η πρόσφατη απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ. περί άρσης της εμπιστοσύνης προς το πρόσωπο του Προέδρου του κ. Κασσελάκη έχει απόλυτη βασιμότητα και κακώς ερμηνεύτηκε ότι έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την κήρυξη αυτού ως εκπτώτου, ότι καθαιρέθηκε, ότι εκδιώχθηκε και λοιπούς εκδικητικούς χαρακτηρισμούς των πολιτικών αντιπάλων του Προέδρου.

Η ερμηνεία αυτή που δόθηκε από αυτούς που υπέβαλαν και τη σχετική πρόταση περί άμεσης εκπτώσεως του από το αξίωμα και απομάκρυνσής του από τα καθήκοντά του είναι εντελώς αυθαίρετη και προσβλητική για το πρόσωπο αλλά και για την ιδιότητα του Προέδρου και τους συνεργάτες του.

Όπως σημειώνει ο συνταγματολόγος : «Η άρση της εμπιστοσύνης δεν προκύπτει από το καταστατικό ότι συνεπάγεται έκπτωση του προέδρου, αλλά σύγκληση συνεδρίου για να δρομολογηθεί νέα εκλογική διαδικασία».

Συγκεκριμένα στο άρθρο 20 παρ. 4 του Καταστατικού του Κόμματος ορίζεται : «Σε περίπτωση άρσης της εμπιστοσύνης της Κεντρικής Επιτροπής από το 50% +1 των μελών της προς τον πρόεδρο συγκαλείται έκτακτο συνέδριο».

Δηλαδή ως μόνη συνέπεια έχει σχετική απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής είναι η σύγκληση εκτάκτου συνεδρίου και όχι η έκπτωσή του από το αξίωμα.

Μεταφέρω δύο παρατηρήσεις του:

«Πρώτη παρατήρηση, η άρση της εμπιστοσύνης δεν προκύπτει από το καταστατικό ότι συνεπάγεται έκπτωση του προέδρου, αλλά σύγκληση συνεδρίου για να δρομολογηθεί νέα εκλογική διαδικασία. Όμως εκλήφθηκε ως έκπτωση και ο πρόεδρος Κασσελάκης με τους συνεργάτες του αποχώρησαν.

Δεύτερη παρατήρηση, ως προς τη διαδικασία άρσης της εμπιστοσύνης. Στην Κ.Ε. αποφασίστηκε η σχετική διαδικασία να γίνει με μυστική ψηφοφορία. Όμως παρόντα ήταν 210 από τα 295 μέλη της. Ενώ λοιπόν τα παρόντα μέλη ψήφισαν σε κάλπη, τα απόντα ψήφισαν τηλεφωνικά, με ανοιχτή ακρόαση σε τριμελή επιτροπή. Διαβάζουμε στο ρεπορτάζ ότι “επί συνόλου 295 μελών της Κεντρικής Επιτροπής ψήφισαν με φυσική παρουσία στην κάλπη 210 άτομα ενώ 64 μέλη ψήφισαν τηλεφωνικά. Επίσης 21 μέλη δεν απάντησαν στο τηλέφωνο.” Ποια μυστικότητα, ποια θεσμική σοβαρότητα ως προς τη διαδικασία, ποια τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας;».

Ας μου επιτραπεί να συμφωνήσω αλλά ταυτόχρονα και να διαφωνήσω και να συμπληρώσω τα εξής στην καθ’ όλα άρτια επιστημονική του άποψη.

Από την ανάγνωση του άρθρου 20 παρ. 4 του Καταστατικού ορίζεται ότι μετά την απόφαση της επίδικης Κεντρικής Επιτροπής ακολουθεί ΜΟΝΟ η σύγκληση εκτάκτου συνεδρίου και επ’ ουδενί αναφέρεται ότι ο σκοπός του συνεδρίου αυτού είναι αποκλειστικά η δρομολόγηση νέας εκλογικής διαδικασίας. Αν ήθελαν οι ψηφίσαντες το καταστατικό θα όριζαν με εμφατικό τρόπο ότι σκοπός του εκτάκτου αυτού συνεδρίου είναι ΜΟΝΟ η δρομολόγηση νέας εκλογικής διαδικασίας προς ανάδειξη νέου Προέδρου του Κόμματος.

Επί πλέον σύμφωνα με το άρθρο 20 παρ.1 του καταστατικού το τακτικό συνέδριο είναι το ανώτατο όργανο του κόμματος και το έκτακτο συνέδριο που προβλέπει το άρθρο 20 παρ. 4, όπως ανωτέρω καταγράφεται, «…έχει όλες τις αρμοδιότητες του τακτικού» (άρθρο 21 παρ.1)

Έτσι λοιπόν το έκτακτο συνέδριο ασκώντας πλήρως όλες τις αρμοδιότητες του Τακτικού Συνεδρίου μπορεί να δεχτεί ή να ανακαλέσει αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής, όπως εν προκειμένω και τη συγκεκριμένη περί άρσεως της εμπιστοσύνης του Προέδρου Κόμματος.

Διαφορετικά θα υπήρχε το εξής παράδοξο. Το ανώτατο όργανο να μην μπορεί να ελέγχει ένα μέγιστο θέμα, όπως η άρση εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του Προέδρου το Κόμματος.

Επί πλέον από κανένα άρθρο του καταστατικού δεν προβλέπεται ότι σχετική απόφαση περί άρσης της εμπιστοσύνης του προσώπου του Προέδρου του κόμματος ανήκει στις ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ αρμοδιότητες της Κεντρικής Επιτροπής. Έτσι εύλογα αναρωτιέται κάποιος. Το συνέδριο του κόμματος δεν μπορεί να αποφασίσει την άρση της εμπιστοσύνης του στο πρόσωπο του Προέδρου του Κόμματος; ΟΧΙ ΦΥΣΙΚΑ.

Κατά συνέπεια θεωρώ ότι η ΑΠΟΔΟΧΗ Ή Η ΑΝΑΚΛΗΣΗ της απόφασης της κεντρικής επιτροπής, με την οποία ήρθη η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Προέδρου του κόμματος, είναι της απόλυτης αρμοδιότητος του εκτάκτου συνεδρίου. Μέχρι τότε ο Πρόεδρος του Κόμματος κ. Κασσελάκης έχει υποχρέωση και δικαίωμα να ασκεί τα καθήκοντά του.

*Βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. - Τομεάρχης Δικαιοσύνης.