Δευτέρα 04.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μητροπολίτης Νεκτάριος: «Εν διωγμώ» η Εκκλησία της Κέρκυρας»

Μητροπολίτης
07 Δεκεμβρίου 2020 / 10:39

Πένθιμες κωδωνοκρουσίες και μεσίστιες οι σημαίες των ιερών ναών το τριήμερο 11-13 Δεκεμβρίου στην Κέρκυρα λόγω της απαγόρευσης για προσκύνημα των πιστών στο σκήνωμα του πολιούχου Αγίου Σπυρίδωνα

ΚΕΡΚΥΡΑ (ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ).  Εν όψει της εορτής του προστάτου της Κέρκυρας Αγίου Σπυρίδωνος, η οποία κατά την παράδοση του τόπου και του λαού μας διαρκεί επί τριήμερον, η Ιερά Μητρόπολις Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων ανακοινώνει τα εξής προς τον λαό:

1. Η τοπική Εκκλησία αντιλαμβάνεται πλήρως τις συνθήκες κατά τις οποίες εφέτος γίνεται ο εορτασμός. Όπως έπραξε μέχρι τώρα με υπευθυνότητα, η οποία δυστυχώς, όχι μόνο αναφορικά με την Κέρκυρα αλλά και γενικότερα για την Εκκλησία, μάλλον ουδόλως έχει εκτιμηθεί, θα συμμορφωθεί προς όλα τα μέτρα τα οποία η Πολιτεία έχει λάβει για την λειτουργία των ναών, παρ’ όλη την λύπη και τον πόνο που προκαλεί σε κληρικούς και λαϊκούς η μη συμμετοχή των πιστών στις ακολουθίες.

Γι’ αυτόν τον λόγο όλες οι ιερές ακολουθίες του τριημέρου θα τελεστούν κεκλεισμένων των θυρών, σύμφωνα με την ΚΥΑ και σύμφωνα με το σύνηθες πρόγραμμα. Θα μεταδοθούν ραδιοφωνικά απ’ ευθείας από τον σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως “Άγιος Σπυρίδων 91,1 FM” και διαδικτυακά από την διαδικτυακή τηλεόραση της Ιεράς Μητροπόλεως στην ιστοσελίδα imcorfu.gr. Τα τηλεοπτικά κανάλια και οι ενημερωτικές ιστοσελίδες που ενδιαφέρονται να αναμεταδώσουν τις ακολουθίες  μπορούν να πάρουν εικόνα δωρεάν από το streaming της Ιεράς Μητροπόλεως.

2. Η Ιερά Μητρόπολις επικοινώνησε με τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές εν όψει του τριημέρου. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος ζήτησε, μετά το πέρας των ιερών ακολουθιών, να επιτραπεί στους Κερκυραίους και τις Κερκυραίες που το επιθυμούν η προσκύνηση του ιερού σκηνώματος του Αγίου, σύμφωνα με την παράδοση του τόπου, με τήρηση όλων των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας, όπως άλλωστε γίνεται και στα σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων, φαρμακεία και άλλους χώρους που εξυπηρετούν τους πολίτες.

Πρότεινε μεν η Ιερά Μητρόπολις να έχει τη ευθύνη εντός του ναού ώστε να υπάρχει ο καθορισμένος αριθμός πιστών, όπως βεβαίως και το καλοκαίρι (11 Αυγούστου) αλλά και το Πρωτοκύριακο συνέβη, οπότε και έγινε η προσκύνηση χωρίς να δημιουργηθεί οιοδήποτε πρόβλημα. Σημειωτέον ότι ουδέν κρούσμα κορωνοϊού προκλήθηκε, ακριβώς διότι τηρήθηκαν επακριβώς τα καθοριζόμενα μέτρα (μάσκες, αποστάσεις, απολύμανση χεριών, συγκεκριμένος αριθμός εντός του ναού), αλλά και διότι η χάρις του Θεού ευλογεί τους ανθρώπους που προσέρχονται με πίστη.

Για τα δε εκτός του ναού η τοπική Εκκλησία πρότεινε να ανατεθούν στην Αστυνομία, όπως γινόταν και παλαιότερα, προ της πανδημίας, όταν την ευθύνη για την τήρηση της τάξης είχε η τοπική αστυνομική διεύθυνση της Κέρκυρας.

Στον Σεβασμιώτατο μεταφέρθηκε η εντολή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοΐδη και της ελληνικής κυβερνήσεως να μην επιτραπεί καθόλου το προσκύνημα, ούτε με τους όρους που η ίδια η πολιτεία διά των αστυνομικών αρχών είχε ορίσει και τηρήθηκαν το καλοκαίρι και το Πρωτοκύριακο. Μάλιστα τονίστηκε στον Σεβασμιώτατο ότι ο ναός θα παραμείνει αποκλεισμένος και φρουρούμενος ώστε να μην πλησιάσει ουδείς σ’ αυτόν και μεταφέρθηκε η διαταγή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη να επικρατήσει “η λογική”, η οποία προφανώς νοείται ως η “λογική των δύο μέτρων και δύο σταθμών”.

3. Η Ιερά Μητρόπολις διαμαρτύρεται ενώπιον Θεού και ανθρώπων γι’ αυτή την αψυχολόγητη και ακατανόητη στάση της ελληνικής κυβερνήσεως, η οποία εζήλωσε ημέρες και νοοτροπίες καθεστώτων αλήστου μνήμης, όπως αυτού της γείτονος χώρας Αλβανίας, όταν το κράτος και έκλεινε τους ναούς και απαγόρευε στους ανθρώπους να πλησιάσουν σ’ αυτούς  και όλα αυτά με διάταξη νόμου. Ο παραλληλισμός και η πραγματική, ιστορικά, αυτή θύμηση ασφαλώς δεν τιμά την ελληνική κυβέρνηση, ο πιστός λαός όμως μπορεί να κρίνει.

4. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος εκφράζει την βαθύτατη πικρία του όχι τόσο για την “κεκλεισμένων των θυρών” τέλεση των ακολουθιών, κάτι το οποίο κατανοεί, το σέβεται και θα συνεχίσει να τηρεί, αλλά για την απαγόρευση προσέγγισης του λαού στον ναό του Αγίου Σπυρίδωνος  για προσκύνηση. Θεωρεί ανεπίτρεπτη παρέμβαση στην θεολογία και την αλήθεια της εκκλησιαστικής παραδόσεως την υπόδειξη από την πλευρά οιουδήποτε πολιτικού και κρατικού παράγοντα του τρόπου με τον οποίο η Εκκλησία και ο λαός θα εορτάσουν την μνήμη ενός Αγίου και μάλιστα του Αγίου Σπυρίδωνος, που έσωσε δις τον τόπο από λοιμώδη ασθένεια στο παρελθόν, ανταποκρινόμενος στις παρακλήσεις του λαού.

Η Εκκλησία δεν εκχωρεί το δικαίωμα της διδασκαλίας για τον τρόπο έκφρασης της πίστης σε κανέναν πολιτικό ή οιονδήποτε άγευστο της χάριτος του Θεού και αγνοούντα την παράδοσή της, η οποία προφανώς αντιμετωπίζεται απλώς ως «συμβολική» ή «φολκλορική», όπως και η ίδια η Εκκλησία δεν αποφασίζει για ζητήματα που αφορούν στην πολιτεία, σεβόμενη τους διακριτούς συνταγματικούς ρόλους. Γνωρίζει την θέση της και δεν θέλει ούτε μπορεί να την υπερβεί στα πλαίσια της έννομης τάξης. Καταγγέλλει όμως στην συνείδηση του λαού, ο οποίος έχει και μνήμη και κρίση, τους σύγχρονους διώκτες της, οι οποίοι έχουν υπερβεί κάθε μέτρο και όριο.

5. Ως συνέπεια των παραπάνω ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος κηρύσσει την τοπική Εκκλησία της Κέρκυρας ότι βρίσκεται εκ των πραγμάτων «εν διωγμώ»,  ενημερώνει τον λαό του Θεού για την κατάσταση αυτή και ανακοινώνει ότι, στο πλαίσιο ειρηνικής διαμαρτυρίας που εκφράζει όμως τις καρδιές του ορθόδοξου λαού, οι σημαίες των ιερών ναών θα είναι μεσίστιες το τριήμερο 11-13 Δεκεμβρίου 2020, ενώ οι καμπάνες των εκκλησιών σε όλη την Μητροπολιτική περιφέρεια θα χτυπήσουν πένθιμα 5 φορές την ημέρα επί τρεις ημέρες.

6. Στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, παρά τα μέτρα κατά του κορωνοϊού, υπάρχει σεβασμός στις θρησκείες και οι ναοί δεν παραμένουν κλειστοί εν όψει των Χριστουγέννων, και μάλιστα σε κάποιες χώρες κατόπιν και δικαστικών αποφάσεων. Με βάση μάλιστα την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας τόσο στην γείτονα Ιταλία, όσο και στην Μεγάλη Βρετανία, στην Ολλανδία, στην Γαλλία, στην Αυστρία αλλά και αλλού, επιτρέπεται η λειτουργία των ναών με την παρουσία ενός αναλογικού αριθμού πιστών, ενώ υπάρχει η δυνατότητα ατομικής προσευχής. Δεν συζητούμε για χώρες, στις οποίες οι κάτοικοι στην πλειονοψηφία τους είναι ορθόδοξοι, όπως στην Βουλγαρία, την Ρουμανία και την Γεωργία, όπου το θέμα των κλειστών εκκλησιών δεν τίθεται καν ως ενδεχόμενο.

Στην Ελλάδα, παρά τα ωραία λόγια ότι η Εκκλησία συμβάλλει στην εθνική προσπάθεια, ουδόλως βλέπουμε να αναγνωρίζεται στην πράξη αυτή η συμβολή. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση, όπως δίδει την δυνατότητα στους ανθρώπους να ικανοποιούν τις υλικές τους ανάγκες, θα κατανοήσει, έστω και την υστάτη στιγμή, ότι οι πνευματικές ανάγκες των ανθρώπων είναι κι αυτές, αν όχι ανώτερες, έστω εξίσου σημαντικές, διότι “ουκ επ’ άρτω μόνον ζήσεται άνθρωπος”,  και θα εμπιστευθεί την Εκκλησία, η οποία και θέλει και μπορεί να τηρήσει τα αναγκαία μέτρα και να δώσει, με σεβασμό στον άνθρωπο, την δυνατότητα στον πιστό ελληνικό λαό να γιορτάσει τα Χριστούγεννα, όπως αρμόζει σε μια τέτοια γιορτή της πίστης μας, δηλαδή και εκκλησιαστικά.