Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αλεξάκης: Παραμένει η ανάγκη ενίσχυσης της ρευστότητας του επιχειρείν

Αλέξανδρος Αλεξάκης
13 Ιουλίου 2020 / 15:21

Υπόμνημα Προτάσεων Μέτρων της ΠΙΝ για την επανεκκίνηση της οικονομίας, παρέδωσε στον Πρωθυπουργό ο αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Αλεξ. Αλεξάκης.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στο πλαίσιο της επίσκεψης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κέρκυρα, το Σάββατο 11 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη εργασίας στην αίθουσα συνδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, παρουσία της Περιφερειάρχη Ρόδης Κράτσα – Τσαγκαροπούλου  και εκπροσώπων της Περιφερειακής Αρχής.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρημστικότητας και Ανταγωνιστικότητας, Αλέξανδρος Αλεξάκης, κατά την διάρκεια της δικής του τοποθέτησης ανέφερε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

«Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ
Σε μια δύσκολη και πρωτόγνωρη συγκυρία, όχι μόνο για την χώρα μας, αλλά για ολόκληρο τον πλανήτη, που αυτή τη στιγμή θρηνεί για την απρόσμενη απώλεια εκατοντάδων χιλιάδων συνανθρώπων μας και βάλλεται καθημερινά από την απειλή νέας έξαρσης της πανδημίας, αναγνωρίζουμε το βαρύ φορτίο της κυβέρνησης για την προστασία της δημόσιας υγείας και παράλληλα την διαφύλαξη της ομαλότητας και της κοινωνικής συνοχής, από τις επιπτώσεις που επέφερε το καθολικό lockdown στην οικονομία.

Αναφορικά με το πρώτο σκέλος των πρωτοβουλιών οι οποίες εφαρμόστηκαν από τον μηχανισμό των αρμόδιων Υπουργείων, των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και των λειτουργών τους και όπως αυτές υιοθετήθηκαν από την ευαλαβική πειθαρχία της πλειονότητας του Ελλήνων πολιτών, τα αποτελέσματα μιλούν για την αδιαμφισβήτητη αποτελεσματικότητα τους και αυτό ήταν ομολογουμένως μια σημαντική κατάκτηση, την ίδια στιγμή που γειτονικές χώρες και όχι μόνο, δεν κατόρθωσαν να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού...

Συνεπώς, μπορεί να είδαμε όλοι τις ζωές μας να μοιάζουν προσωρινά στάσιμες, με όλες τις προεκτάσεις που απορρέουν από κοινωνικές και ανθρωπολογικές μελέτες που ανέλυαν το φαινόμενο της γενικής καραντίνας, ωστόσο ο παραγωγικός ιστός, όπως  και ολόκληρο το οικονομικό σύστημα της χώρας, δέχτηκε βαρύ πλήγμα. Και όπως σαφώς γνωρίζετε, η πολύπαθη ελληνική οικονομία, τουλάχιστον των τελευταίων δέκα ετών μνημονιακού περιορισμού, προσπαθεί ασθμαίνοντας να ανακτήσει τις δυνάμεις της και να αντιπαλέψει τις δυσκολίες που έπληξαν όχι μόνο την αξιοπιστία της, αλλά και το φρόνημα των Ελλήνων.

Ως εκ τούτου, εκτιμώ πως η προσπάθεια ενδυνάμωσης και τόνωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των απασχολούμενων, των παραγωγικών μονάδων εποχικής λειτουργίας και όλων των εμπλεκομένων στον τουριστικό κλάδο, έχει πολλαπλή σημασία, εφόσον το ζητούμενο έιναι να παραμείνουν ενεργά τα γρανάζια της οικονομίας. Αναγνωρίζουμε το γεγονός πως η θέσπιση των έκτακτων μέτρων στήριξης για την επανεκκίνηση της οικονομίας, δεν υπόκειται αποκλειστικά στον εθνικό σχεδιασμό, αλλά βασίστηκε σε διαβουλεύσεις με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και ακολούθησε γενικές κατευθύνσεις, οι οποίες ωστόσο δεν βρήκαν απόλυτη ανταπόκριση με βάση την εξειδίκευση των αναγκών και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών κάθε χώρας.

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, σε μία προσπάθεια αποτύπωσης αυτών των αναγκών για τις Περιφερειακές Ενότητες που χωρικά την απαρτίζουν, προσκάλεσε τους τοπικούς φορείς σε ευρεία συζήτηση, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η πλήρης και ρεαλιστική καταγραφή μιας δέσμης προτάσεων μέτρων, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, που θα έδιναν παράλληλα ουσιαστική ώθηση στις επιχειρήσεις των οποίων  παύθηκε η λειτουργία με κρατική εντολή, αλλά και στις επιχειρήσεις και στους απασχολούμενους του τουριστικού κλάδου εν γένει, αφού το μεγαλύτερο μέρος του ΑΕΠ της ΠΙΝ, προέρχεται από την τουριστική δραστηριότητα.

Να σημειωθεί ότι υπήρξε μετακίνηση πόρων από το Περιφερειακό Πρόγραμμα και το ΠΔΕ της ΠΙΝ, συνολικού ύψους 24 εκ. ευρώ, προκειμένου να ενισχυθεί το σκέλος του κρατικού προϋπολογισμού για την επανεκκίνηση της οικονομίας, γεγονός που ανέκοψε τον περιφερειακό σχεδιασμό για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, που περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, δράσεις πρόωθησης των start up επιχειρήσεων, των καινοτόμων και νεοφυών σχεδίων, του e-business και της πράσινης επιχειρηματιότητας.

Στο σημείο αυτό λοιπόν κρίνω σκόπιμο να σας ενημερώσω για την αποτελεσματικότητα των μέτρων που εφαρμόστηκαν, όχι μόνο μέσω της θεσμικής μου ιδιότητας, αλλά και ως εκπρόσωπος του επιχειρείν των Ιονίων Νήσων.
Παραμένει λοιπόν, η ανάγκη άμεσης ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων εποχικής λειτουργίας που δεν έχουν συμπεριληφθεί σε άλλο μέτρο ενίσχυσης. Για τον σκοπό αυτό προτείνεται η χορήγηση μικροπιστώσεων για την κάλυψη των τρεχουσών λειτουργικών δαπανών τους, μέσω πόρων του Περιφερειακού Προγράμματος, με την ενεργοποίηση διαδικασίων άμεσης απόδοσης.
Επιπλέον και σε συνάφεια με τα παραπάνω, πρέπει να γίνει άμβλυνση των περιορισμών, έτσι ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό ακόμη και νομικά ή φυσικά πρόσωπα που δεν εμφανίζουν υψηλή πιστοληπτική ικανότητα, διότι διαφορετικά οδηγούνται σε οριστική παύση λειτουργίας. Οι δράσεις που προκηρύχθηκαν μέσω ΕΣΠΑ, με εγγυήσεις της Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας ήταν σαφώς προς την σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο παρατηρήθηκε αδυναμία απορρόφησης των πιστώσεων από μεγάλη μερίδα επιχειρηματιών, καθώς οι τράπεζες δεν προέβησαν σε αναπροσαρμογή των προϋποθέσεων δανεισμού. Επομένως παρατηρήθηκε το εξής παράδοξο: οι ελληνικές τράπεζες να μην καλύπτονται ουσιαστικά απο τις εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου. Προφανώς απαιτείται εξορθολογισμός του πλαισίου δανεισμού,προκειμένου να διασφαλιστεί μέρος τουλάχιστον των διαθεσίμων των επιχειρήσεων.

Δεδομένης της γενικευμένης δυστοκίας, θα πρέπει να γίνει αναπροσαρμογή του Πτωχευτικού Κώδικα, με ειδική πρόβλεψη για ιδιώτες και επιχειρήσεις που ενδέχεται να έρθουν αντιμέτωποι με κήρυξη πτώχευσης εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας, μιας και δεν έχει εξομαλυνθεί πλήρως η κατάσταση, γεγονός που προκαλεί έντονη ανασφάλεια,η  οποία επηρεάζει αρνητικά και τις διεθνείς αγορές. Πιο συγκεκριμένα, σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να ελαστικοπιηθεί το πλαίσιο εισόδου της επιχειρήσης στον Κώδικα, ενά παράλληλα θα πρέπει να προβλεφθεί η οικονομική της εκκαθάριση και σε λογικό διάστημα η εκκίνηση νέας δραστηριότητας με ανάλογη υποστήριξη από δράσεις και προγράμματα που θα πορκύψουν για τον σκοπό αυτό.

Προκήρυξη μέσω ΕΣΠΑ, από πιστώσεις των Περιφερειακών Προγραμμάτων ή του ΕΠΑΝΕΚ, για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων των επιχειρήσεων, για διάστημα ενός με δύο ετών, ώστε να μπορέσουν παράλληλα να είναι συνεπείς στις φορολογικές και τραπεζικές τους υποχρέωσεις.Γενικά προβλέπεται εκτόξευση του ιδιωτικού χρέους, με  ταυτόχρονη πτώση των καθαρών εσόδων των επιχειρήσεων, επομένως κρίνεται αναγκαία η θέσπιση πλαισίου ανάσχεσης των πιέσεων που προκαλούν οικονομική δυσπραγία.

Τέλος, δεν θα μπορούσα να παραλείψω από την εισήγηση αυτή το μεγάλο κεφάλαιο της απασχόλησης. Υπερθεματίζω βεβαίως σχετικά με την ρήτρα διατήρησης της απασχόλησης, προκειμένου η επιχείρηση να λάβει το έκτακτο βοήθημα ή για τις περιπτώσεις αναστολής της εργασίας, ωστόσο παραμένει διάχυτη η ανησυχία των εργαζομένων από την πτώση των εισοδημάτων τους έως και την πλήρη απώλεια του μισθού τους. Για τον σκοπό αυτό προτείνεται η άντλήση πόρων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, η προώθηση προγραμμάτων για την απασχόληση μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,καθώς και σχεδιασμός νέων προγράμμάτων μέσω του ΟΑΕΔ.»

Στο τέλος της τοποθέτησης του ο κ.Αλεξάκης παρέδωσε ιδιοχείρως στον Πρωθυπουργό το Υπόμνημα Προτάσεων Μέτρων της ΠΙΝ για την επανεκκίνηση της οικονομίας, το οποίο είχε αποσταλεί και στα αρμόδια Υπουργεία Οικονομίας, Εργασίας, Τουρισμού, Υγείας και Ανάπτυξης.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Υπουργοί Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων – Βιομηχανία και Εμπόριο Νίκος Παπαθανάσης, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης, ο βουλευτής Στέφανος Γκίκας, οι Αντιπεριφερειάρχες Κέρκυρας Μελίτα Ανδριώτη, Δημόσιας Υγείας, Κοινωνικής Συνοχής και Απασχόλησης Κώστας Ζορμπάς, Τεχνικών Έργων και Υποδομών Μανώλης Ορφανουδάκης, Επιχειρηματικότητας και Ανταγωνιστικότητας Αλέξανδρος Αλεξάκης, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Χωροταξίας Σπύρος Ιωάννου, Πολιτικής Προστασίας Νίκος Μηλιώτης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Νικόλαος Μουζακίτης, οι εντεταλμένοι σύμβουλοι Αθλητισμού και Νεολαίας Γιάννης Αρμενιάκος και Διασυνδεσιμότητας και Επικοινωνίας των Ιονίων Νήσων Δημήτρης Σπανός, ο Εκτελεστικός Γραμματέας Δημήτρης Μήλιος και ο επικεφαλής της παράταξης «Ιόνιος Συμμαχία» Σπύρος Σπύρου.