Τετάρτη 22.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σαν Τζιάκομο: Η απουσία κανόνων γεννά φαινόμενα υπερτουρισμού στους δρόμους της πόλης της Κέρκυρας

Σαν Τζιάκομο
30 Σεπτεμβρίου 2019 / 09:06

ΚΕΡΚΥΡΑ. Διαχρονικά οι δημοτικές αρχές δεν στάθηκαν ικανές να υλοποιήσουν κάποια κυκλοφοριακή μελέτη, ενώ το κυκλοφοριακό έχει επιδεινωθεί

τα τελευταία χρόνια με την αύξηση των λεωφορείων και των τουριστικών τρένων, αναφέρει μεταξύ άλλων ανακοίνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Σαν Τζιάκομο: 

Η συνεχιζόμενη διαμάχη ανάμεσα στο σωματείο ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων και των εταιρειών ανοιχτών πούλμαν περιήγησης προφανώς και δεν αποτελεί ένα ζήτημα του οποίου το ενδιαφέρον εξαντλείται στο πλαίσιο της μεταξύ τους αντιπαράθεσης.
Ως κάτοικοι αυτής της πόλης, γνωρίζουμε και βιώνουμε το κυκλοφοριακό ως μείζον πρόβλημα και μόνιμο βραχνά του καθημερινού μας βίου.
Κατά τη διάρκεια μάλιστα της τουριστικής περιόδου η ζωή μας, επί 24ωρου βάσεως, επιβαρύνεται με την εξαντλητική ταλαιπωρία της κυκλοφοριακής συμφόρησης και την επίπονη και συχνά μάταιη προσπάθεια αναζήτησης ενός χώρου στάθμευσης. Η δυσχέρειά μας αυτή εντείνεται ακόμα περισσότερο όταν πολλές φορές τελικά παραιτούμαστε από κάθε ιδέα μετακίνησης ακόμα και για κάτι που μας είναι πολύ αναγκαίο.

Για αυτό, πέραν της επιχειρηματικής αυτής διαμάχης το τι συμβαίνει στο αστικό και περιαστικό δίκτυο είναι ένα θέμα που αφορά πρωτίστως τις δεκάδες χιλιάδες πολιτών (κατοίκων και επισκεπτών) που δεινοπαθούμε στους δρόμους της πόλης.
Σε ότι αφορά τις αρμόδιες τοπικές Αρχές γνωρίζουμε ότι διαχρονικά δεν στάθηκαν ικανές να υλοποιήσουν κάποια συγκοινωνιακή μελέτη ή κάποιο έργο προκειμένου να θεραπευθεί η χρονίζουσα αυτή εμφραγματική κατάσταση.
Αντίθετα το πρόβλημα τα τελευταία χρόνια επιδεινώθηκε και για άλλους λόγους, που θα πρέπει άμεσα να εκτιμηθούν και να ληφθούν υπόψη, ολοφάνερα όμως και εξαιτίας της πρόσθετης επιβάρυνσης που προκάλεσαν τα 20 και πλέον (!!!) περιηγητικά πούλμαν και τα, 2 από εφέτος, περιηγητικά τρενάκια
Τα ογκώδη αυτά μέσα που σε ένα πρότυπο αστικής συγκοινωνίας κινούνται στις πιο νευραλγικές αρτηρίες και κρίσιμα σημεία του αστικού δικτύου, με αργή μάλιστα περιηγητική ταχύτητα και συχνές παρατεταμένες στάσεις προκαλούν μεγάλη επιβάρυνση στη ροή της κυκλοφορίας, γενικευμένη δυσαρέσκεια και δυσφορία, δηλαδή φαινόμενα ενός προκλητού Υπερτουρισμού, εκεί όπου δεν θα έπρεπε να υπάρχει.

Φέρουσα ικανότητα

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού η φέρουσα ικανότητα ενός τόπου προσδιορίζεται στη βάση μιας σειράς διαφορετικών παραμέτρων μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οι επιπτώσεις του τουρισμού στη τοπική κοινωνία και το όριο ανοχής των υποδομών. Στην συγκεκριμένη περίπτωση δηλαδή το όριο ανοχής του αστικού οδικού δικτύου της πόλης. Είχαν κάποια γνώση της υφισταμένης κατάστασης οι υπηρεσίες των αρμοδίων υπουργείων προκειμένου να αποφασίσουν για αυτές τις αδειοδοτήσεις?
Ο πολιτιστικός σύλλογος “SanGiacomo”, σύλλογος κατοίκων με περιοχή αναφοράς την πλατεία Δημαρχείου, υποστηρίζει με σθένος τον οραματικό στόχο της βιώσιμης και ισορροπημένης ανάπτυξης της πόλης χωρίς να τρέφεται με ουτοπικές αυταπάτες.
Όσον αφορά στα κακώς κείμενα της πόλης εκτίμησή μας είναι ότι, αναλογικά υπεύθυνοι είναι όλοι οι πρωταγωνιστές της: πολιτικοί, θεσμικοί, επαγγελματίες, έμποροι, επιχειρηματίες...των κατοίκων μη εξαιρουμένων.
Ο Σύλλογος δεν επιθυμεί να χρησιμοποιεί για το παραμικρό έναν καταγγελτικό λόγο και δεν θα το έκανε ιδιαίτερα απέναντι στην τουριστική επιχειρηματικότητα που σηκώνει το βάρος της τοπικής οικονομίας.‘Ομως γνωρίζοντες αλλά και συμμεριζόμενοι τις ευαισθησίες του τομέα των τουριστικών δραστηριοτήτων, με αφορμή την αρνητική και επώδυνη συγκυρία των τελευταίων ημερών, πιστεύουμε ότι συγκυρίες όπως αυτή έρχονται να επισημάνουν τους επιπρόσθετους λόγους για τους οποίους ο τοπικός σχεδιασμός της τουριστικής ανάπτυξης πρέπει να στηρίζεται σε σωστές βάσεις και βιώσιμες επιλογές

Έλλειψη κανονιστικού πλαισίου

Κοινό τόπο αποτελεί η διαπίστωση ότι αρκετές επιχειρηματικές δραστηριότητες κυρίως στην παλιά πόλη λειτουργούν αγνοώντας προκλητικά τους κανόνες της κοινωνικής συνύπαρξης και τις αξίες της πολιτιστικής παράδοσης. Εκμεταλλευόμενες δε την έλλειψη ενός εφαρμόσιμου κανονιστικού πλαισίου, με συμπεριφορές κατάληψης ή και ιδιοποίησης του Δημόσιου χώρου, ηχορύπανσης και κάκιστης αισθητικής αλλά και αθέμιτου ανταγωνισμού “κατορθώνουν” να βλάπτουν την λειτουργία και την εικόνα της πόλης και να ταλαιπωρούν σοβαρά την ζωή των κατοίκων. Την ίδια στιγμή βέβαια αναγνωρίζεται ότι η πλειονότητα αυτών των δραστηριοτήτων λειτουργεί σε αρμονία με την πόλη και τους κατοίκους της.

Γιατί δεν κάνει κάποιος κάτι;

Ως προς το συγκεκριμένο χρονίζον ζήτημα του κυκλοφοριακού και της σοβαρής επιδείνωσής του εξαιτίας και της ένταξης στο οδικό δίκτυο της ογκώδους αυτής αστικής γραμμής πιστεύουμε ότι οι εκτιμήσεις μας δεν πάσχουν από υπερβολή. Πρόκειται για εκτιμήσεις που λαμβάνουν υπόψη τους και μία καθολική σχεδόν αντίδραση δυσφορίας των πολιτών, αντίδραση που καταλήγει πάντα στο ίδιο ερώτημα: “ Γιατί δεν λέει κανείς κάτι, γιατί δεν κάνει κάποιος κάτι?”
Ο Σύλλογός μας απευθύνεται για αυτό πρωτίστως στην νέα Δημοτική Αρχή αλλά και στην Κεντρική Διοίκηση με το αίτημα να δείξουν τη δέουσα προσοχή στο φλέγον αυτό θέμα που αγγίζει άμεσα την καθημερινότητά μας.