Δευτέρα 04.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο Γ. Καρύδης ζητά προσφυγή του δήμου Κέρκυρας στο ΣτΕ για τα δημόσια ακίνητα

Γιώργος Καρύδης
12 Nov 2018 / 13:48

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με επιστολή του προς τον Δήμαρχο Κέρκυρας και την Πρόεδρο του δημοτικού Συμβουλίου, ο αντιδήμαρχος Μέσης Κέρκυρας, εξηγεί τους λόγους

για τους οποίους εκτιμά ότι και ο Δήμος Κέρκυρας, όπως και άλλοι Δήμοι π.χ. Αλίμου, Ελληνικού- Αργυρούπολης, Κερατσινίου- Δραπετσώνας, Ιωαννιτών, Πατρέων, Σπάρτης αλλά και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων έχουν προσφύγει στο ανώττο ακυρωτικό δικαστήριο για την μεταβίβαση στην ΕΤΑΔ Α.Ε. ιστορικών και πολιτιστικών ακινήτων.

Η επιστολή

κ. Δήμαρχε,
κ. Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου
Η με αριθμό 86/2018  Απόφαση του Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής εξουσιοδότησε  τον Υπουργό Οικονομικών να προβεί σε κάθε αναγκαία πράξη προς μεταβίβαση στην ανώνυμη εταιρία με την επωνυμία ‘’Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.’’ ( ΕΤ.Α.Δ.Α.Ε.) 10.119 ακινήτων κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου δομημένης επιφάνειας 22.601 τ. μ., όπως αυτά εξειδικεύονται με Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) στο Παράρτημα Ι.    
Η εκδοθείσα με αριθμό 0004586 ΕΞ2018/19.6.2018  απόφαση του υπουργού Οικονομικών  για τη μεταβίβαση των παραπάνω ακινήτων  περιέχει μόνο  μια γενικόλογη αναφορά για εξαίρεση όσων ακινήτων εμπίπτουν στο  άρθρο 196 παρ. 4  του ν. 4389/2016 χωρίς περαιτέρω εξειδίκευση, όπως θα ήταν αναγκαίο για ένα τόσο σημαντικό θέμα.  Τούτο έχει ως  αποτέλεσμα να δημιουργείται κενό και σύγχυση  για τον χαρακτήρα κάθε περιλαμβανομένου στην μεταβίβαση ακινήτου,  δεδομένου ότι τίποτε δεν είναι αυτονόητο. Λ.χ. ενώ ο νόμος  εξαιρεί  τα ακίνητα των περιοχών Natura, στο παρελθόν είδαμε τη μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ του ΕΡΗΜΙΤΗ.
Τούτο εύλογα έχει ήδη οδηγήσει αρκετούς Δήμους να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να ακυρώσουν τις παραπάνω αποφάσεις. Μεταξύ των Δήμων που έχουν ήδη προσφύγει είναι οι Δήμοι Αλίμου, Ελληνικού- Αργυρούπολης, Κερατσινίου- Δραπετσώνας, Ιωαννιτών, Πατρέων, Σπάρτης αλλά και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.
Στα μεταβιβαζόμενα ακίνητα, σύμφωνα με τα ΚΑΕΚ περιλαμβάνονται μεταξύ πολλών τα δύο Φρούρια της πόλης της Κέρκυρας (παλαιό και νέο), τα παλιά ανάκτορα, ο κήπος του λαού, η αιγιαλίτιδα με την προβλήτα κάτω από την Ανάληψη, το πάρκινγκ  και η αιγιαλίτιδα στην Βλαχέραινα, ο λόφος Αβράμη,  η Βίλα Ρόσα, το σχολικό κέντρο Φαιάκων, το μουσικό Γυμνάσιο Τζάβρου, ο χώρος του Γκόλφ, το Μνημείο Μενεκράτους κ.ά.  
Είναι προφανές ότι το καθεστώς αβεβαιότητας όχι μόνο  σχετικά με τη μεταβίβαση των επίμαχων ακινήτων αλλά και με τη διαχείρισή τους, προκαλεί μείζον κοινωνικό και νομικό ζήτημα  και στην Κέρκυρα.
Είναι ανάγκη επομένως   να προσβληθούν νομικά από το Δήμο Κέρκυρας  στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι παραπάνω αποφάσεις προτού δημιουργηθούν αρνητικά δεδομένα. Οι εν λόγω αποφάσεις αντίκεινται τόσο στο άρθρο 24 του Συντάγματος που προβλέπει την  υποχρέωση του κράτους για την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αλλά και στην υπερνομοθετικής ισχύος Σύμβαση της Γρανάδας για την προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Ευρώπης που κυρώθηκε με το Ν. 2039/1992.
Η Προσφυγή μπορεί να ασκηθεί άμεσα δεδομένου ότι υπάρχει ήδη  σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που κάνει λόγο για νομικές ενέργειες, ενώ υιοθετεί  την  απόφαση της ΚΕΔΕ, που συστήνει  στους Δήμους να προσφύγουν  στο Σ.τ.Ε.
Προς τούτο θεωρώ πως πρέπει να δοθεί η σχετική εντολή στη Νομική Υπηρεσία του Δήμου.
Σε δικονομική  παρέμβαση υπέρ της Προσφυγής του Δήμου θα είναι χρήσιμο να προβούν και  συλλογικότητες της Κέρκυρας όπως λ.χ. Επιστημονικοί και Επαγγελματικοί Σύλλογοι, Επιμελητήριο κ.ά.
 
Κέρκυρα 12 Νοεμβρίου 2018
                                                                 ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΥΔΗΣ
                                                            Αντιδήμαρχος Μ. Κέρκυρας