Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Ώρα αλλαγής» για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

Ώρα αλλαγής
20 Απριλίου 2023 / 15:51

Tις θέσεις της παράταξης αναφορικά με τις επικείμενες περιφερειακές εκλογές παρουσίασαν οι εκπρόσωποι της πρωτοβουλίας Σταύρος Καρβούνης και Γιώργος Κουρής

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ακόμη ένας συνδυασμός που διεκδικεί τα ηνία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου, όπως σήμερα.

Με πρώτο σταθμό την Κέρκυρα, οι εκπρόσωποι της πρωτοβουλίας «Ώρα Αλλαγής», Σταύρος Καρβούνης και Γιώργος Κουρής, παρουσίασαν τις θέσεις της παράταξης σε συνέντευξη Τύπου, στην οποία παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο γνωστός γιατρός Σπ. Καρδακάρης αλλά και ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Κερκυραίων Αλ. Καρδαμίτσης.

Το υποψήφιο σχήμα αναμένεται να ανακοινώσει τον επικεφαλής του σε δεύτερο χρόνο, αφού γίνουν οι εθνικές εκλογές και ολοκληρωθούν οι επαφές και στα άλλα νησιά του Ιονίου.

Κατά την παρουσίαση του πλαισίου αρχών και των βασικών πυλώνων προγραμματικών θέσεων, ο Σταύρος Καρβούνης τόνισε ότι στόχος της πρωτοβουλίας τους αποτελεί η εξέλιξη της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων σε μία από τις πιο δυναμικές αναπτυξιακές περιοχές όχι μόνον της Ελλάδος αλλά και της Ευρώπης, όπως και η ανταπόκριση στις προσδοκίες των πολιτών.

Υπερβαίνει

Όπως είπε, για να γεφυρώσουμε το σήμερα με το μέλλον που όλοι οραματιζόμαστε, απαιτείται τιτάνια προσπάθεια, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται να υλοποιηθούν μεγάλα έργα, το μέγεθος των οποίων, σε ύψος προϋπολογισμού, υπερβαίνει κατά πολύ τη μέχρι σήμερα δυναμικότητα απορρόφησης πόρων που έχει η Περιφέρειά μας.

«Αν υποθέσουμε, λοιπόν, ότι το άλμα στο μέλλον, κατά τις κυβερνητικές εξαγγελίες των 260 έργων plus και των 1,8 δις ευρώ περίπου, θα πραγματοποιηθεί στην 8ετία 2023 – 2030, τότε η Περιφέρεια θα πρέπει να απορροφά ετησίως κονδύλια ύψους 225 εκατ ευρώ. Τέσσερις φορές πάνω από τη σημερινή δυνατότητα που έχει», επισήμανε μεταξύ άλλων. Ιδιαίτερα τονίστηκε το ζήτημα της υποστελέχωσης της ΠΙΝ διευκρινίζοντας ότι χωρίς το ανθρώπινο δυναμικό οι εξαγγελίες, τα προγράμματα και τα φανταχτερά λόγια μένουν κενό γράμμα.

Διεκδίκηση αποζημιώσεων

Στις προτεραιότητες που έθεσε είναι η άμεση δημιουργία νομικής υπηρεσίας στην έδρα της Περιφέρειας, στην Κέρκυρα, με σχηματισμό φακέλου για τη διεκδίκηση πολεμικών αποζημιώσεων από τη Γερμανία, εξαιτίας των καταστροφικών βομβαρδισμών του Σεπτεμβρίου 1943. Παράλληλα, επισήμανε ότι είναι αντίθετοι στον κομματικό κυβερνητισμό και ότι η ιδιοκτησία των προγραμμάτων και των έργων είναι και θα πρέπει να παραμείνει στην τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση.

Ελλείψεις

Αναφερόμενος στις ελλείψεις σε πόρους και έργα μίλησε για τον οδικό άξονα Βορρά Νότου στην Κέρκυρα, τη διασύνδεση των νησιών του Ιονίου με την ηπειρωτική χώρα, το ζήτημα των σκουπιδιών, τη διαχείριση των λυμάτων με τους βιολογικούς καθαρισμούς, την αναγκαιότητα να παραμείνει το νερό δημόσιο αγαθό, την επανίδρυση του ΠΕΣΥ Ιονίων Νήσων, την αύξηση της χρηματοδότησης για το νοσοκομείο της Κέρκυρας αλλά και την άμεση παραχώρηση των αθλητικών κέντρων της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού στην ΠΙΝ.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Κουρής αναφέρθηκε στην ενεργοποίηση του θεσμού του Περιφερειακού Συμπαραστάτη του Πολίτη με ειδικά γραφεία, με στόχο να παρέχουν ψηφιακή βοήθεια και υποστήριξη σε κάθε πρόβλημα των πολιτών.

Ολοκληρώνοντας την παρουσίαση των θέσεών τους, οι δυο εκπρόσωποι της πρωτοβουλίας επισήμαναν ότι στις τρεις εκλογές που έγιναν για την ανάδειξη των Περιφερειακών Αρχών επικράτησε η αντίληψη του κομματικού κυβερνητισμού, διευκρινίζοντας ότι γι’ αυτούς το χρώμα είναι μόνο ένα. Το βαθύ μπλε – γαλάζιο του Ιονίου Πελάγους.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ