Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Απάντηση του δήμου Κέρκυρας για τα οικονομικά του, σε ανακοίνωση του Γιώργου Καλούδη

Γιώργος Καλούδης
13 Ιουνίου 2019 / 07:38

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση του κ. Γιώργου Καλούδη, που εκδόθηκε μετά την επίσκεψη του ιδίου και συνεργατών του στη Διεύθυνση Οικονομικών του Δήμου,

από το Δήμο Κέρκυρας διευκρινίζονται  τα παρακάτω:
 
Τα περιλαμβανόμενα στην ανακοίνωση  αποτελούν αποσπασματική (και ελπίζουμε όχι κακόβουλη) παρουσίαση των λεχθέντων  κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του  κ. Καλούδη στο  Δήμο  την  5/6/19. Σε ερώτηση του κ. Καλούδη εάν τηρείται το διπλογραφικό  σύστημα καταχώρησης των συναλλαγών που είναι υποχρεωτικό βάσει νόμου, η απάντηση ήταν ΝΑΙ, διευκρινίζοντας πως  η καθυστέρηση κλεισίματος των χρήσεων οφείλεται στον όγκο εργασίας  και την έλλειψη προσωπικού. Προσετέθη δε, ότι έχουν δρομολογηθεί όλες οι απαραίτητες εργασίες και αναμένεται  έγκριση του ισολογισμού 2014 από το Δ.Σ., πρόσκληση του Ελεγκτή λογιστή για το κλείσιμο του οικ. έτους 2015 και  αναμένεται σύντομα η ολοκλήρωση του ελέγχου για το οικ. έτος 2016.  Στην παρατήρηση του συνεργάτη του κ. Καλούδη για την ασφαλή οικονομική λειτουργία του Δήμου, δεδομένου ότι   εκκρεμεί  η έγκριση  ισολογισμών του Δήμου, απαντήθηκε ότι  λειτουργούμε  ασφαλώς και σύμφωνα με την Ελληνική Νομοθεσία, αφού στην καθημερινή λειτουργία όλων των ΟΤΑ  της χώρας,  τηρείται το Δημόσιο Λογιστικό Σύστημα (Απλογραφικό)  το οποίο συνδέεται με τις κατάλληλες γέφυρες ενημέρωσης του διπλογραφικού λογιστικού συστήματος και αποτυπώνει την πλήρη οικονομική  του λειτουργία καθημερινά.  Η εν λόγω αποτύπωση  παρακολουθείται και  ελέγχεται από  τους  λογιστές του Δήμου. Επίσης κάθε μήνα  ενημερώνονται όλοι οι ελεγκτικοί μας μηχανισμοί   οι οποίοι παρακολουθούν την οικονομική λειτουργία και του Δήμου  Κέρκυρας.
Ο όρος που χρησιμοποίησε  ο συνεργάτης του κ. Καλούδη  αδικεί και προσβάλει  την προσωπικότητα και την υπηρεσιακή υπόσταση  όλων των υπαλλήλων της οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου  που με πολύ κόπο  έχουν καταφέρει  να διασφαλίσουν  τη διαφάνεια, την αμεροληψία,  τη νομιμότητα των δαπανών  και την αύξηση των εσόδων του Δήμου.
Η Δημοτική Αρχή  γνωρίζοντας  τις δρομολογημένες  διαδικασίες  για το κλείσιμο των ισολογισμών όλων των οικονομικών χρήσεων  του Δήμου  καθώς  και την καθημερινή λειτουργία των οικονομικών του υπηρεσιών,   διαβεβαιώνει  τους Κερκυραίους  για την ορθή και ασφαλή  οικονομική  του λειτουργία, όπως είναι ευρέως γνωστό, στηρίζοντας  τους εργαζομένους του  απέναντι  σε κάθε  κακόβουλη  και μη τεκμηριωμένη κριτική. Άλλωστε η συνολική διαδικασία έγκρισης ισολογισμών «περνά» από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Με την ευκαιρία αυτή, ο Δήμος  τονίζει ότι αποτελεί υποχρέωσή του η ενημέρωση των αιρετών και κάθε δημότη για τη λειτουργία του, υπό την προϋπόθεση ότι αυτή γίνεται με συντεταγμένο τρόπο που υπηρετεί πράγματι την ενημέρωση. Τέλος,  χαρακτηρισμοί τύπου «μπακάλικο» χαρακτηρίζουν απλώς όσους τους χρησιμοποιούν.

Η εν λόγω ανακοινωση του επικεφαλής της παράταξης "Πρώτα η Κέρκυρα" Γιώργου Καλούδη:
 
«Μπακάλικο το απλογραφικό στα Οικονομικά του Δήμου.
Σε δραματική κατάσταση η κλαπείσα ΑΝΙΟΝ.
 
7-6-2019
 
Αντιπροσωπεία της Παράταξής μας «ΠΡΩΤΑ Η ΚΕΡΚΥΡΑ» αποτελούμενη από τους:  Γιώργο Καλούδη, Επικεφαλής, Μάχο Βασιλάκη – νεοεκλεγέντα Δημοτικό Σύμβουλο Φαιάκων, Φώτη Μάρτη – υπ. Οικονομικής Πολιτικής και Κώστα Κιτσάκη – υπ. Γραφείου Τύπου στα πλαίσια ενημέρωσής μας για την πραγματική κατάσταση που θα αντιμετωπίσουμε:
 
Α)  Επισκέφθηκε την Τετάρτη τη Διευθύντρια Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου κα Κουλούρη και ζήτησε:  α) τον τελευταίο Οικονομικό απολογισμό του Δήμου του 2013, που πρόσφατα συντάχθηκε και ισοζύγιο Μάη 2019.
Σε ερώτηση του κ. Καλούδη εάν τηρείται το διπλογραφικό σύστημα καταχώρησης των συναλλαγών που είναι υποχρεωτικό βάσει νόμου από το 1998, η απάντηση ήταν, ότι τηρείται το απλογραφικό.
 
Το σχόλιο του υπ. Οικονομικών της Παράταξής μας οικονομολόγου κ. Φώτη Μάρτη:  «δηλ. μπακάλικο».
 
Τελούμε σε αναμονή να μας παρασχεθούν τα στοιχεία.
 
Β)  Επισκέφθηκε σήμερα τα Γραφεία της Αναπτυξιακής Ιονίων Νήσων Ανώνυμης Εταιρείας μέτοχος της οποίας είναι ο Δήμος (2000 – 2010 οι 13 Δήμοι) με 57%, η Περιφέρεια με 17% κλπ μικρομέτοχος.
 
Στην εταιρεία αυτή ο ορκωτός ελεγκτής διαπίστωσε ότι μέχρι το 2015 είχε διαπραχθεί υπεξαίρεση 813.000 ευρώ.
 
Ζητήσαμε τα εξής στοιχεία:
 
  1. αντίγραφο της μήνυσης που υποβλήθηκε από την εταιρεία για υπεξαίρεση των 813.000 ευρώ, μαζί με τα συνοδευτικά έγγραφα,
  2. των φακέλων των ενοικιαζομένων διαμερισμάτων (που χρηματοδοτήθηκαν).
(Αυτά τα έχουμε ξαναζητήσει αλλά αρνούνται να μας τα δώσουν με τον αστείο προφορικό ισχυρισμό ότι «είναι προσωπικά δεδομένα»!!!
 3) Ισολογισμούς – Απολογισμούς 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017.
 4) Προσωρινό Ισοζύγιο 31-12-2018.
 5) Ισοζύγιο 4 βαθμίδων 30-4-2019.
 
Για την εταιρεία αυτή προεκλογικά είχαμε επανειλημμένα αναφέρει ότι έχει γίνει μεγάλο φαγοπότι «ημετέρων»!!!
 
Β1) Από τη συζήτηση με τις 4 υπαλλήλους διαπιστώθηκαν, μεταξύ πολλών άλλων, και τα εξής:
 
  1. Οι 4 υπάλληλοι είναι 4-6 μήνες απλήρωτες.
  2. Η Εταιρεία στερείται μετοχικού κεφαλαίου, άρα υφίσταται παράνομα.
  3. Η Εταιρεία δεν είχε ποτέ λογιστή μέσα στην Επιχείρηση.
  4. Η ψηφισθείσα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου δεν έχει καταβληθεί, άρα είναι άκυρη, διότι παρήλθε το 2μηνο.
  5. Ο Δήμαρχος ως Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος κ. Νικολούζος δεν έχει εμφανισθεί ποτέ στα γραφεία της.
  6. Το κτίριο είναι μισθωμένο από τα Αδελφάτα έναντι 500 ευρώ μηνιαίως και για 2 χρόνια δεν έχει καταβληθεί το μίσθωμα.
  7. Η θητεία του Δ.Σ. λήγει την 30/6/2019, παρατείνεται για 3 μήνες με το νέο νόμο περί Ανωνύμων Εταιρειών και πρέπει μέχρι τις 10/9/2019 να έχει εκλεγεί και να έχει δημοσιευθεί στο νέο ΦΕΚ/Α.Ε. το νέο Δ.Σ.
 
Ο υπ. Οικονομικής Πολιτικής της Παράταξής μας οικονομολόγος κ. Φώτης Μάρτης δήλωσε:  «Η ΑΝΙΟΝ βρίσκεται σε δραματική κατάσταση, στα πρόθυρα κλεισίματος».