Κυριακή 17.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η The Attic Gallery παρουσιάζει: Χρώμα σε νερό 4 -Η απήδαλος ναύς

The Attic Gallery
20 Ιουλίου 2020 / 12:47

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η Δρ. Σάσσα Τσέϊτοου και ο Εικαστικός Επιμελητής Πάρης Καπράλος παρουσιάζουν στην Κέρκυρα την 4η διοργάνωση της σειράς εκθέσεων "Χρώμα σε Νερό" με θέμα τον Ομηρικό μύθο της Απηδάλου Νεώς,

και έργα εμπνευσμένα από το πολυθρύλητο "πλοιο χωρίς πηδάλιο" των Φαιάκων που υπακούει μόνο του στις επιθυμίες του καπετάνιου του για το οποίο μιλά ο ναυαγός στο νησί Οδυσσέας. Εικοσιτέσσεριςεικαστικοί καλλιτέχνες από την Κέρκυρα και από όλη την Ελλάδα ζωγράφισαν εμπνεόμενοι ειδικά από τον πανάρχαιο θρύλο που εξυμνεί τα διανοητικά επιτεύγματα του νησιού.
 
Η έκθεση θα εγκαινιαστεί το Σάββατο 25 Ιουλίου στις 20:00 στην The Attic Gallery(Ριζοσπαστών Βουλευτών 1 &Στ. Δεσύλλα -πρώην κτίριο Γαλλικού Ινστιτούτου, πόλη Κέρκυρας, είσοδος από Στ. Δεσύλλα, 2ος όροφος) παρουσία των Επιμελητών και πολλών από τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες.  Θα διαρκέσει έως και το Σάββατο 29 Αυγούστου, και θα είναι επισκέψιμη Δευτέρα-Σάββατο, 18:30-21:30 πλην αργιών. Τόσο την ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης όσο και τις υπόλοιπες ημέρες και ώρες που η έκθεση θα είναι ανοικτή, θα τηρούνται οι συστάσεις της Πολιτείας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID-19.
 
Η έκθεση βασίζεται σε σύλληψη - κείμενο που  συνυπογράφουν οι Επιμελητές.
 
Η “απήδαλοςναύς” (δηλαδή “το πλοίο χωρίς πηδάλιο”) όπως επικράτησε να αναφέρεται ο μύθος που αναπτύσσεται στους παρακάτω στίχους, είναι ένα πανάρχαιο σύμβολο της ναυτικής τέχνης, ένα ορόσημο της πανάρχαιας σχέσης γενικότερα των Ελλήνων και ειδικότερα των Κερκυραίων με την ναυτοσύνη, ένα άυλο μνημείο στο πνεύμα του ανθρώπου που δάμασε την θάλασσα. Η Σχερία, το νησί των Φαιάκων, η σημερινή Κέρκυρα, ήταν ο προτελευταίος σταθμός του Οδυσσέα πριν φτάσει στην πατρίδα του, την Ιθάκη. Σταθμεύοντας πριν κινήσει πάλι για τον προορισμό του, ο Όμηρος μέσα από τα μάτια του Οδυσσέα, περιγράφει για τα πλοία των Φαιάκων ότι  δεν χρειάζονταν καπετάνιους και δεν είχαν πηδάλιο: συντονίζονται με τη σκέψη και εκτελούν τις αποφάσεις των ανθρώπων που τα κυβερνούν. Αυτοί χρειαζόταν να αποφασίσουν τον τόπο του προορισμού τους, και τα πλοία μόνα τους κατευθύνονταν προς αυτόν κάνοντας τους απαραίτητους υπολογισμούς για να βρουν την τοποθεσία. Ο σημερινός επισκέπτης που φτάνει στο λιμάνι της Κέρκυρας αντικρίζει στην είσοδο ένα γλυπτό, το οποίο αναπαριστά το έμβλημα της πόλης, το καράβι χωρίς πηδάλιο.
 
(Θ' Ραψωδία της Οδύσσειας, 555 - 563)
εἰπὲδέ μοι γαῖάν τε: τεὴνδῆμόν τε πόλιν τε,
ὄφρα σε τῇπέμπωσιτιτυσκόμεναιφρεσὶνῆες:
οὐγὰρΦαιήκεσσικυβερνητῆρεςἔασιν,
οὐδέ τι πηδάλι᾿ ἔστι, τά τ᾿ ἄλλαινῆεςἔχουσιν:
ἀλλ᾿ αὐταὶἴσασι νοήματα καὶφρέναςἀνδρῶν,
καὶ πάντων ἴσασιπόλιαςκαὶπίοναςἀγροὺς
ἀνθρώπων, καὶλαῖτματάχισθ᾿ ἁλὸςἐκπερόωσιν
ἠέρικαὶνεφέλῃκεκαλυμμέναι: οὐδέ ποτέ σφιν
οὔτε τι πημανθῆναιἔπι δέος οὔτ᾿ ἀπολέσθαι."
 
Σε μετάφραση Μαρωνίτη:
“Κι ακόμη, φανέρωσε τη χώρα σου, λαό και πόλη,
για να σε ταξιδέψουν προς τα εκεί τα πλοία, με τους δικούς τους
λογισμούς. Γιατί σε εμάς τους Φαίακες οι καπετάνιοι περισσεύουν,
δεν μας χρειάζονται καν τα πηδάλια, όπως συμβαίνει με των άλλων
τα καράβια. Μόνα τους τα πλεούμενά μας ξέρουν τι λογαριάζουν
και τι σκέφτονται οι άνθρωποι που ταξιδεύουν· γνωρίζουν
πόλεις και χωράφια καρπερά· κι έτσι, ταχύτατα περνούν
το άγριο κύμα της θαλάσσης μες στην ομίχλη,
σκεπασμένα με νεφέλη.
Κι ούτε ποτέ κινδύνεψαν να πάθουν κάποια βλάβη ή να βουλιάξουν”.
 
Ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να δει έργα με θέμα την θαλασσογραφία, τη σχέση ανθρώπου και θάλασσας, την σχέση στεριάς / θάλασσας στην τοπιογραφία, την ναυτοσύνη, το νησί της Κέρκυρας που επεξεργάζονται ευθέως από τον μύθο που αποτελεί το θέμα της έκθεσης, ελεύθερης έμπνευσης, με υδατοδιαλυτά υλικά (χρώματα υδατογραφίας, ακουαρέλλα, μολύβια νερού, κ.α.) αποκλειστικά σε χαρτί. Παράλληλα, στο Εκθετήριο της  The AtticGallery θα φιλοξενηθεί διακριτά από την έκθεση αριθμός έργων των συμμετεχόντων καλλιτεχνών με σύγχρονα θέματα που διερευνούν  την σχέση του ανθρώπου με την θάλασσα.
 
Οι Καλλιτέχνες
 
Στην έκθεση συμβάλλουν έργα τους οι εικαστικοί καλλιτέχνες: SuzieCard, FotiKllogjeri, Μαρία Αθανασοπούλου, Πηνελόπη Βολτέρα, Γιώργος Βούρος, Βιολέτα Γαζέα, Κώστας Γαρύφαλλος, Κυριακή Δραγομένη, Σπυριδούλα Ζαβιτσάνου, Καρολίνα Κολιοπούλου, Αλεξία Κουδιγκέλη, Δήμητρα Κουφοπούλου, Νατάσα Μανέτα, Σπύρος Μουρατίδης, Αντώνης Μπαλάκας, Κώστας Μίσσιος, ΕλεναΞυδέα, Μαριέττα Παπαγεωργίου, Βούλα Ροντογιάννη- Ράπτη, Κάρολος Ρωμούσης, ΒασιλείαΣαρρή, Ασπασία Σιγουράκου, Γιούλα Τσιάντη, Γιώργος Χρονόπουλος. 
 
Η σειρά εκθέσεων «Χρώμα σε Νερό»
 
Η σειρά εκθέσεων “Χρώμα σε νερό” είναι ένα προσωπικό project του εικαστικού επιμελητή Πάρη Καπράλου που έχει στόχο την διάδοση, προβολή και γνωριμία του φιλότεχνου κοινού με ενδιαφέροντες νέους Έλληνες εικαστικούς καλλιτέχνες στα κύρια μέσα έκφρασης των οποίων συγκαταλέγεται η υδατογραφία με κάθε δυνατή από τις ποικίλες μορφές της. Η παρούσα είναι η 4η διοργάνωση έκθεσης. Κατόπιν μίας πορείας δέκα διοργανώσεων Επιτροπή θα επιλέξει και θα βραβεύσει 10 από τους συμμετέχοντες στις εκθέσεις, ενώ η συγκεκριμένη διοργάνωση θα μετατραπεί σε ετήσιο θεσμό υπό την αιγίδα διεθνούς οργανισμού. Περισσότερες πληροφορίες και συνεχή ενημέρωση για την συμμετοχή στην υπό δημιουργία κοινότητα, Προσκλήσεις Ενδιαφέροντος και εξελίξεις μπορείτε να αντλείτε από την σελίδα στο Facebook https://www.facebook.com/colorinthewatergr
 
Σχετικά με την The Attic Gallery

H The AtticGallery είναι ο χώρος σύγχρονης τέχνης στην Κέρκυρα της ελληνοβρετανήςΣάσσαςChaitow, ο οποίος βρίσκεται στον δεύτερο όροφο – στη σοφίτα – τουμεγαλοπρεπούς νεοκλασικού κτηρίου στην καρδιά της πόλης που κάποτε στέγαζε το Γαλλικό Ινστιτούτο. Η ΣάσσαChaitow, MA, MA, PhD, είναι η ελληνοβρετανίδα ιδιοκτήτρια των χώρων The AtticGallery και του ICON Gallery, ενώ παράλληλα η ίδια είναι ζωγράφος, συγγραφέας, και διδάκτωρ Ιστορίας Πολιτισμού. Από το 2008 έχει συνεργαστεί με μεγάλα διεθνή εκπαιδευτικά και ακαδημαϊκά κέντρα για τη διοργάνωση πολιτισμικών συνεδριών και συμποσίων στην Ελλάδα, τη Μ. Βρετανία, και τις ΗΠΑ. Ως συγγραφέας έχει δημοσιεύσει πολλαπλές πανεπιστημιακές μελέτες, κι έχει παρουσιάσει δεκάδες δημόσιες και ακαδημαϊκές ομιλίες σε πανεπιστήμια και πολιτιστικούς χώρους στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Από το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος αναλαμβάνει διδακτικά καθήκοντα στο Πανεπιστήμιο Πατρών, ενώ είναι προσκεκλημένη για επισκέπτουσα διδασκαλία στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης. Επίσης έχει εργαστεί σε ακαδημαϊκές εκδόσεις, στον καθημερινό και περιοδικό Τύπο, στις δημόσιες σχέσεις και στη γραφική επικοινωνία. Στην ατομική της καλλιτεχνική καριέρα, από το 2000 έχει παρουσιάσει 13 ατομικές εκθέσεις στη Μ. Βρετανία, στη Σουηδία, και στην Ελλάδα, δημοσιεύοντας συλλεκτικούς καταλόγους του έργου της.
 
Πληροφορίες έκθεσης:
 
Υπαίθρια εγκαίνια: Σάββατο 25 Ιουλίου, ώρα 20:00
Διάρκεια έως 29 Αυγούστου 2020.
Ώρες επίσκεψης: Δευτέρα-Σάββατο, 18:30-21:30
 
COVID-19: Υποχρεωτική η σωστά εφηρμοσμένη μάσκα εντός του χώρου, με ανώτατο αριθμό ταυτόχρονων επισκεπτών τα 10 άτομα, τηρουμένων των αποστάσεων 1,5μ.
 
Περισσότερα: www.theattic.gr