Κυριακή 03.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μελάνι σε Χαρτί 2: Πρωτότυπη εικαστική έκθεση στην The Attic Gallery της Κέρκυρας

The Attic Gallery
04 Αυγούστου 2021 / 15:33

Η έκθεση θα λειτουργήσει 9-27 Αυγούστου 2021, Δευτέρα – Παρασκευή 18:30 – 22:30. Σαββατοκύριακα και αργίες η The Attic Gallery θα παραμείνει κλειστή.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η The Attic Gallery της Κέρκυρας φιλοξενεί την έκθεση "Μελάνι σε Χαρτί 2", σε επιμέλεια Πάρη Καπράλου, τη δεύτερη διοργάνωση της ομώνυμης σειράς εκθέσεων, που έχει στόχο την ανάδειξη της σύγχρονης χαρακτικής και ζωγραφικής με μελάνη και τη προβολή της στην Ελλάδα. Η έκθεση θα λάβει χώρα σε φυσική μορφή στη Κέρκυρα 9-27 Αυγούστου 2021, αλλά θα είναι διαθέσιμη από τη δεύτερη ημέρα μετά το άνοιγμα της και διαδικτυακά, σε συνεργασία με την ARTgrID με διεθνή απεύθυνση.
 
Ο εικαστικός επιμελητής συνεργάστηκε με 20 καλλιτέχνες, σε μια έκθεση που παρουσιάζει έργα μεγάλης ποικιλομορφίας ως προς το ύφος, την εικαστική επεξεργασία, το θέμα, και τις τεχνικές. Ανάμεσα τους συγκαταλέγονται διεθνούς φήμης εγκαθιδρυμένοι εικαστικοί αλλά και νεότεροι δημιουργοί. Ο επισκέπτης της έκθεσης θα δει έργα Χαρακτικής, Σχεδίου, Ζωγραφικής με μελάνι, κολλάζ, και Καλλιγραφίας. Στην έκθεση συμπεριλαμβάνεται in memoriam έργο του προσφάτως εκλιπόντος Χαλκιδαίου εικαστικού Θεόδωρου Κεμίδη.
 
"Η μελάνη ή “το μελάνι” όπως συνηθίζουμε να το αποκαλούμε σήμερα είναι χρωματιστή υγρή ουσία που χρησιμοποιείται στη γραφή, τη τυπογραφία, τη ζωγραφική. Λέγεται έτσι διότι θεωρήθηκε πως το πρώτο χρώμα που χρησιμοποιήθηκε ήταν το μαύρο. Η μελάνη είναι γνωστή σε αρκετούς λαούς από τα πανάρχαια χρόνια. Αν γράψουμε ότι “Η ανθρώπινη ιστορία έχει καταγραφεί με μελάνι” οι περισσότεροι θα σκεφτούν βιβλία. Πολύ νωρίτερα όμως, η ανθρώπινη μνήμη ζωγραφίστηκε στους βράχους των σπηλαίων με μελάνη, πολύ πριν εφευρεθεί καν η έννοια της γραφής. Το μελάνι αποτυπώνει κυριολεκτικά τα αρχέτυπα της μνήμης -όλες τις καταγραφές, αλλά και τις έννοιες που εδώ και 100.000 χρόνια το ανθρώπινο είδος θεωρεί ότι θα πρέπει να διασωθούν -πρώτα μέσω της αποτύπωσης που περιλαμβάνει την έννοια της τέχνης και την έννοια της καταγραφής αδιαχώριστα. Από τον 15ο αιώνα που το χαρτί έγινε κοινό αγαθό στην Ευρώπη, καλλιτέχνες το υιοθέτησαν, και η ιστορία του χαρτιού και του μελανιού συμπτύχθηκαν μέσα σε ένα μπουκέτο από τέχνες. Στην εποχή μας οι εικαστικοί καλλιτέχνες παράγουν με μεγάλη ποικιλομορφία ύφους, σειρά πειραματισμών ανάλογα με το σημείο εκκίνησης του καθενός έργα μοναδικής ευαισθησίας, συχνά καθόλου αναμενόμενα, που εκπλήσσουν για τις προσεγγίσεις τους. Η διεθνής τάση το υδατοδιαλυτό μελάνι, έγχρωμο ή μαύρο, να χρησιμεύει σε ακουαρελίστες ως εναλλακτικό υλικό παραδοσιακότερων χρωμάτων, τα εξαιρετικά χειροποίητα και βιομηχανοποιημένα χαρτιά που έχουν στη διάθεση τους Χαράκτες και ζωγράφοι προερχόμενα από όλο τον πλανήτη, καθιστούν τις προσεγγίσεις της Τέχνης του μελανιού σε χαρτί μια από τις πιο ανανεωμένες και ενδιαφέρουσες σκηνές των εικαστικών σήμερα. Καθώς στη γραφή για τα καθημερινά πράγματα επικρατεί το ψηφιακό περιεχόμενο, και το μελάνι του κοντινού μέλλοντος θα είναι εν πολλοίς άυλο, η Τέχνη καλείται να  διατηρήσει τη μνήμη της υλικότητας μέσα από τις δικές της γραφές", επισημαίνει ο κ. Καπράλος.
 
Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα ζωγραφικής, χαρακτικής και σχεδίου οι εικαστικοί καλλιτέχνες Σωτηρία Αλεβίζου, Σοφία Αργυροπούλου, Μαρία Γενιτσαρίου, Μαρία Γκιβέτση, Θεόδωρος Κεμίδης(†), Γιώργος Κόρδης, Χρήστος Λαχανάς, Χρυσούλα Μαρατζίδου, Έλενα Μπάρμπα, Μαρία Παναγιωτίδου, Γεύσω Παπαδάκη, Μιχαήλ Παπαδογιώργος, Αγγελική Παπακωνσταντίνου, Κώστας Παπαστεργίου, Ηλίας Παπανικολάου, Έλενα Προβατά, Μαρία Σταμάτη, Άννα Τσερνένκο, Μορφούλα Φαράντου, Πέτρος Φιλίππου, Μάρθα Φυρίγου.
 
Η έκθεση θα λειτουργήσει 9-27 Αυγούστου 2021, Δευτέρα – Παρασκευή 18:30 – 22:30.

Σαββατοκύριακα και Αργίες η The Attic Gallery θα παραμείνει κλειστή.

Σύμφωνα με τις τρέχουσες διατάξεις περί λειτουργίας καταστημάτων λιανικού εμπορίου, στον χώρο της The Attic Gallery επιτρέπονται έως 4 (τέσσερις) επισκέπτες ταυτόχρονα.
 
Σχετικά με τη σειρά εκθέσεων Μελάνι σε Χαρτί

Η σειρά εκθέσεων “Μελάνι σε Χαρτί” είναι μία πρωτοβουλία του Αθηναίου εικαστικού επιμελητή Πάρη Καπράλου, η οποία στοχεύει στην ανάδειξη των προσεγγίσεων της σύγχρονης τέχνης που εξυπηρετεί το μέσο. Συχνά υποπροβεβλημένα, εξαιτίας είτε άγνοιας στην Ελλάδα της διεθνούς αγοράς, είτε παρανοήσεων που σχετίζονται με τις δυνατότητες του μέσου, έργα ζωγραφικής με μελάνι, χαρακτικά, σύγχρονη καλλιγραφία, κολλάζ, κ.α. αγνοούνται από μεγάλη μερίδα του Ελληνικού φιλότεχνου κοινού, παρότι αποτελούν πρώτη επιλογή για χιλιάδες Έλληνες καλλιτέχνες, πολλοί από τους οποίους σταδιοδρομούν εκτός Ελλάδας. Για να ενημερώνεστε για τρέχουσες και μελλοντικές δράσεις στο πλαίσιο της σχετικής πρωτοβουλίας μπορείτε να συνδεθείτε με την σελίδα στο Facebook “Μελάνι σε χαρτί” @inkonpapergr (https://www.facebook.com/inkonpapergr).
 
Σχετικά με την The Attic Gallery

Η Attic Gallery είναι ιδιωτική γκαλερί σύγχρονης τέχνης που δημιουργήθηκε για να ανανεώσει και να αναστατώσει την Κερκυραϊκή καλλιτεχνική ζωή. Βρίσκεται στον δεύτερο όροφο – στη σοφίτα – ενός μεγαλοπρεπούς νεοκλασικού κτηρίου στην καρδιά της πόλης της Κέρκυρας, που κάποτε στέγαζε το Γαλλικό Ινστιτούτο. Με ενιαίο χώρο σχεδόν 200 τ.μ., και ποικιλία επαγγελματικού εξοπλισμού, είναι αρκετά ευέλικτος ώστε να ικανοποιήσει κάθε ανάγκη έκθεσης ή παρουσίασης. Φιλοξενεί ντόπιους και διεθνείς, καταξιωμένους και ανερχόμενους καλλιτέχνες για ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, καθώς και κάθε είδους πολιτιστικής εκδήλωσης που σχετίζεται με τις εικαστικές τέχνες και τα γράμματα. Ιδρύθηκε το 2018 από την ελληνοβρετανή Δρα. Ιστορίας Πολιτισμού Σάσσα Chaitow, η οποία η ίδια ζωγράφος και συγγραφέας. Από το 2008 δραστηριοποιείται στη διοργάνωση πολιτιστικών και ακαδημαϊκών εκδηλώσεων σε συνεργασία με διεθνή κέντρα. Τα δημοσιεύματά της κυκλοφορούν σε διάφορες χώρες του εξωτερικού και από το 2018 διατελεί ως επιμελήτρια ακαδημαϊκών εκδόσεων. Διδάσκει ειδικά μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Πατρών και σε ινστιτούτα δια βίου μάθησης στην Αγγλία, και είναι επισκέπτουσα εισηγήτρια σε πανεπιστήμια της Ευρώπης με πιο πρόσφατες εμφανίσεις στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης και του Γκέτεμποργκ (Σουηδία). Ως ζωγράφος, από το 2000 έχει παρουσιάσει 13 ατομικές εκθέσεις στη Μ. Βρετανία, στη Σουηδία, και στην Ελλάδα. δημοσιεύοντας συλλεκτικούς καταλόγους του έργου της. Για περισσότερα επισκεφτείτε το https://theattic.gr.