Κυριακή 03.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εκθεση «Σε Ατρύγητες Θάλασσες» της Ellen Hausner στο The Attic Gallery

The Attic Gallery
06 Ιουνίου 2019 / 08:09
Ελένη Κορωνάκη

ΚΕΡΚΥΡΑ. Μετά από πολυετή εικαστική πορεία στη Σουηδία και την Μ. Βρετανία, επέλεξε την Κέρκυρα η κοσμοπολίτισσα

 καλλιτέχνιδα Ellen Hausner για να εγκαινιάσει την πρώτη της έκθεση ζωγραφικής στην Ελλάδα με τίτλο εμπνευσμένο από την Οδύσσεια: Σε Ατρύγητες Θάλασσες (Through Restless Seas).  To The Attic Gallery  φιλοξενεί την αναδρομική αυτή έκθεση, που ιχνηλατεί μια δεκαπενταετή εικαστική πορεία του πολύσημου έργου της.
 
Το επίκεντρο της τέχνης της Hausner είναι η έκφραση του αθέατου και του εφήμερου, με κυρίαρχη κεντρομόλο δύναμη τη ζωτική ενέργεια της ίδιας της φύσης, από την κυτταρική μορφή έως την ανθρώπινη πολυπλοκότητα και τα μυστικά βάθη του ψυχισμού.
 
Το κεντρικό νήμα του έργου της είναι η εικαστική αποτύπωση αυτού που δεν είχε μορφή, και αυτό ενώνει και αποκρυπτογραφεί τις εικόνες που εξερευνά με ποικιλία εκφραστικών υφών, με ενωτικό στοιχείο ο στόχος να δοθεί μορφή στις άμορφες και άϋλες δυνάμεις της φύσης. Αναφέρει η ίδια «μέσα από τα έργα μου, έχω προσπαθήσει να συλλάβω και να εκφράσω το νόημα της σπίθας που πυροδοτεί την ίδια τη ζωή». Εκπαιδευμένη σε κλασικές τεχνικές, την ενδιαφέρει η εφαρμογή τους σε κάτι πιο προσωπικό. Το έργο της εκπροσωπεί το απόκρυφο, και η διαδικασία της δημιουργίας του είναι μια προσπάθεια  να επικοινωνήσει απευθείας με τις αισθήσεις και την ψυχή.
 
Σχετικά με τη ζωγράφο:
 
Η Ellen Hausner γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη, πέρασε τα παιδικά της χρόνια στο Νεπάλ και το Θιβέτ, και την εφηβεία της στην Αφρική. Σπούδασε στην Αμερική, κι εν συνεχεία εργάστηκε ως συντηρήτρια έργων τέχνης στη Σουηδία, την Ιρλανδία, και την Μ.Βρετανία, όπου κι εγκαταστάθηκε, ενώ εργάζεται στη βιβλιοθήκη Bodleian της Οξφόρδης. Ασχολείται με ποικιλία καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων έχοντας συμμετάσχει σε πρότζεκτ καλλιτεχνών με ειδικές ανάγκες κι έχοντας επιμεληθεί εκθέσεις στο πλαίσιο συνεδριών στο Πανεπιστήμιο Οξφόρδης. Είναι μέλος καλλιτεχνικών πρωτοβουλιών μεταξύ των οποίων το MagdalenRoadStudios(Οξφόρδη), και του OVADA (Oxfordshire Visual Arts Development Agency) κι έχει ψηφιστεί το 2016 και το 2019 Ζωγράφος του Μήνα στο MRS. Ως συντηρήτρια έχει συνεργαστεί για την αποκατάσταση έργων από το 16ο έως τον 20ο αιώνα. Τα έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές ανά τον κόσμο.
 
Η καλλιτεχνική της παιδεία ξεκίνησε στα παιδικά της χρόνια στο Νεπάλ και συνέχισε στη Νέα Υόρκη κατά τη διάρκεια των δεκαετιών ’80 και ’90, ενώ το 2012 αποφοίτησε από το Heatherley’s School of Fine Art στο Λονδίνο. Έχει συμμετάσχει σε πολλαπλές ομαδικές εκθέσεις στη Σουηδία και στην Μ. Βρετανία. Η έκθεση Σε Ατρύγητες Θάλασσες είναι η 7η ατομική της έκθεση, και η πρώτη στην Ελλάδα. Έκθεση και Ομιλία Η έκθεση Σε Ατρύγητες Θάλασσες εγκαινιάζεται το Σάββατο 8 Ιουνίου στις 20:00 στο The Attic Gallery, ενώ το Σάββατο 15 Ιουνίου η ζωγράφος θα μιλήσει στο κοινό για τα έργα της, εμβαθύνοντας στις ιδέες, τις συλλήψεις, και τις εμπειρίες που την οδήγησαν να αναζητήσει τις μορφές των αφηρημένων εννοιών. Θα αναφερθεί στη δημιουργική διαδικασία, το μυστηριακό πεδίο που γεννά τις ιδέες που αποτυπώνει, τον συμβολισμό των χρωμάτων της, τη θεματολογία και τις επιρροές της.
 
Πληροφορίες:
 
Χώρος: The Attic Gallery, Ριζοσπαστών Βουλευτών 1 (πρ. Γαλλικό Ινστιτούτο, πλαϊνή είσοδος, 2ος όροφος)
 
Εγκαίνια: Σάββατο 8 Ιουνίου, 20:00
 
Ομιλία ζωγράφου: Σάββατο 15 Ιουνίου, 20:00
 
Διάρκεια: Έως 18 Ιουνίου
 
Ωράριο: Δευτέρα-Σάββατο, 17:00 – 22:30 (είσοδος ελεύθερη)
 
Τρίτη και Πέμπτη 11:00-13:00, ξενάγηση έκθεσης (απαραίτητη η κράτηση στο  [email protected]ή τηλ. 26614-01198)

Ελένη Κορωνάκη

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.