Παρασκευή 13.09.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Έκθεση αγιογραφίας «Μακαρισμοί» της Μαρίας Σιδέρη στο The Attic Gallery

The Attic Gallery
12 Απριλίου 2019 / 06:16
Ελένη Κορωνάκη

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το Σάββατο 13 Απριλίου στις 20:00 εγκαινιάζεται η έκθεση αγιογραφίας «Μακαρισμοί» στο The Attic Gallery, δια χειρός της Μαρίας Σιδέρη, μια από τις σημαντικότερες

σύγχρονες ενεργούς αγιογράφους στην Ελλάδα. Πρόκειται για την πρώτη ατομική της έκθεση στην Κέρκυρα, και περιέχει μια μεγάλη γκάμα έργων της των τελευταίων λίγων ετών, μεταξύ των οποίων τα σύνθετα πολυπρόσωπα έργα για τα οποία φημίζεται. Τη Δευτέρα 15 Απριλίου στις 20:00 θα παρουσιάσει την ομιλία «Μακαρισμοί: Έννοιες και εικαστική απόδοση» στην οποία θα μιλήσει για το ομώνυμο έργο της που περιλαμβάνεται στην έκθεση. Θα αναφερθεί στις επιλογές και το σκεπτικό με το οποίο επέλεξε τη συγκεκριμένη απεικόνιση, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο κανείς «αναγνώσκει» την αγιογραφία.

Η εξέλιξη της αγιογραφίας

 Η αγιογράφια έχει από την απαρχή της δύο ξεκάθαρους σκοπούς: την εξιστόρηση, και την λειτουργία ως συμβολικό δοχείο θείας έμπνευσης που θα λάβει ο πιστός. Χρέος του αγιογράφου, η απόδοση που θα μείνει αφενός πιστή στην αφήγηση, αφετέρου θα προκαλέσει το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Ωστόσο είναι λίγοι οι αγιογράφοι που εξερευνούν τις εικαστικές δυνατότητες της αγιογραφίας, πολλές φορές προτιμώντας να μείνουν πιστοί στις γνωστές σχολές και φόρμες.
Η  Μαρία Σιδέρη είναι μια από τις ελάχιστες ενεργούς, σύγχρονες αγιογράφους που με τη βαθειά μελέτη των συμβολισμών, των παραδόσεων, και των εικαστικών δυνατοτήτων, μένει πιστή στον εκκλησιαστικό κανόνα, αλλά εμπνέει ένα πραγματικά νέο και δροσερό αισθητικό στοιχείο στην αγιογραφία. Χρησιμοποιεί παραδοσιακά υλικά και τεχνικές σε ευρυματικές συνθέσεις και εικαστικά αφηγήματα, δημιουργώντας εικόνες προσιτές και ευανάγνωστες στον σύγχρονο άνθρωπο.
Τα πρόσωπα των αγίων και των αγγέλων της ισορροπούν τον ρεαλισμό με το στυλιζάρισμα που μας παραπέμπει στις αλληγορίες και μεταφυσικές έννοιες που εμπεριέχουν. Κατ’αυτόν τον τρόπο καθιστά το σύνολο του έργου της μια μορφή σύγχρονης αγιογραφίας που με σεβασμό αλλά και τόλμη, εξελίσσει αυτή την αρχαιότατη παράδοση στον 21ο αιώνα.

Σχετικά με την αγιογράφο-ζωγράφο

Η Μαρία Σιδέρη γεννήθηκε το 1971 και ζωγραφίζει επαγγελματικά από το 1993. Έχει εκθέσει σε αρκετές ατομικές και περισσότερες από 60 ομαδικές εκθέσεις, με τη μεγαλύτερη αναγνώρισή της στην έκθεση της στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία στην Αθήνα, όπου της απονεμήθηκε ο βαθμός της Διεθνούς ΦιλοΒυζαντινής Ακαδημίας για την έκθεση «Η Αποκάλυψη του Ιωάννη» (2007), αλλά και η ατομική έκθεση αγιογραφίας στο Ζάππειο Μέγαρο προς τιμήν του υπουργού εξωτερικών της Ρωσίας Σ. Λαβρόφ,στα πλαίσια του 4ου Ελληνορωσικού Φόρουμ,υπό την αιγίδα τουΚέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών & Σπουδών «Ιωάννης Καποδίστριας», (2016).
Μεταξύ των διακρίσεών της είναι το πρώτο βραβείο από τον σύλλογο καλλιτεχνών «ΑΠΕΛΛΗΣ» για το έργο «Επτά επί Θήβας» (2012), το Πανελλήνιο βραβείο του φιλολογικού συλλόγου «Παρνασσός» για την εικόνα «Πανάγιος Τάφος» (2017), και η συμμετοχή  στην έκθεση “Η Ανάσταση του Ιησού” στο Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών, σε διοργάνωση της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού όπου επιλέχθηκαν 60 καλλιτέχνες απο όλο τον κόσμο (2018). Τον Δεκέμβριο 2018 εκπροσώπησε την Ελλάδα στο 11ο διεθνές συμπόσιο τέχνης στο Λουξόρ της Αιγύπτου.
Τόσο ζωγράφος όσο και αγιογράφος, στις αγιογραφίες της η Μαρία ακολουθεί κυρίως τη Μακεδονική Σχολή. Έχει αγιογραφήσει τέσσερις ιδιωτικές εκκλησίες κι έχει εργαστεί σε τέσσερις ενοριακούς Ι.Ναούς (ΑΓ.Τιμοθέου και Μαύρας (Σαλαμίνα), Ι.Ν.Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Σαλαμίνα), ΑΓ. Ιωάννη(Σαλαμίνα), ΑΓ.Γεωργίου (Σαλαμίνα). Μεγάλος αριθμός φορητών εικόνων και μικρογραφιών βρίσκονται σε Ι.Ναούς ανά την Ελλάδα.

Γράφει η ίδια για το έργο της

«Σκεφτόμουν πάντα, πως ο Θεός παρέδωσε τις καλές τέχνες στα ανθρώπινα χέρια προκειμένου να συστηθεί με τον άνθρωπο. Η ζωγραφική είναι η γέφυρα που ενώνει το ανθρώπινο πνεύμα με Αυτόν. Κάθε φορά που παρουσιάζεται ο οίστρος, πέφτει φώς δυνατό στις γέφυρες αυτές και μπορεί ο ζωγράφος να τις διαβεί και να δει το υπερφυσικό της άλλης πλευράς. Δημιουργεί».

Πληροφορίες έκθεσης

Χώρος: The Attic Gallery, Ριζοσπαστών Βουλευτών 1 (πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο), πλαϊνή είσοδος, 2ος όροφος.
Εγκαίνια έκθεσης: Σάββατο 13 Απριλίου, ώρα 20:00
Ομιλία της αγιογράφου: Δευτέρα 15 Απριλίου, ώρα 20:00.
Διάρκεια έκθεσης: 13/4/19 - 2/5/19.
Τακτικό Ωράριο: Τρίτη-Πέμπτη: 5-9. Παρασκευή-Σάββατο: 12-9. Κυριακή: 12-3. Δευτέρα κλειστά πλην της 15/4 την ώρα της ομιλίας.
Ωράριο Μ. Εβδομάδας: Τρίτη-Πέμπτη ως άνω. Μ. Παρασκευη: 12-3. Μ. Σάββατο: 1-6. Κυρ. Βαΐων και Κυριακή του Πάσχα κλειστά.
Επικοινωνία: www.theattic.gr, [email protected], 26614-01198.

Ελένη Κορωνάκη

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.