Πέμπτη 09.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σαλόνι πολιτισμού με θέμα: «Οι ζωγράφοι που ήθελαν να αλλάξουν τον κόσμο»

Σαλόνι πολιτισμού
11 Φεβρουαρίου 2019 / 13:23
Ελένη Κορωνάκη

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το δεύτερο προγραμματισμένο «Σαλόνι Πολιτισμού» λαμβάνει χώρα την Τετάρτη 13/2 στον πολυχώρο τεχνών και πολιτισμού The

Attic Gallery, με θέμα «Οι ζωγράφοι που ήθελαν να αλλάξουν τον κόσμο», και ομιλήτρια/οικοδέσποινα την Δρ Sasha Chaitow.
Η εκδήλωση αποτελεί μέρος του θεσμού που αναβιώνει με σύγχρονη μορφή το The Attic Gallery, με στόχο τη δημιουργία ενός κύκλου «φίλων» που επιθυμούν να συμβάλλουν στην έννοια της «δημιουργίας πολιτισμού».
 Όπως εξήγησε η εμπνεύστρια των εκδηλώσεων στην κατάμεστη αίθουσα της πρώτης, ιδιαίτερα επιτυχημένης συνάντησης, «στόχος είναι η ενεργή συμμετοχή των επισκεπτών, και η ανάπτυξη και ανταλλαγή σκέψεων, ιδεών, κι εμπνεύσεων που αναπτύσσουν ενεργά την έννοια του πολιτισμού». Οι θεματικές επιλέγονται μέσα από τα ζητήματα που προκύπτουν στη συζήτηση με το κοινό, και μετά από μια σύντομη παρουσίαση, ανοίγει μια ζωηρή ανταλλαγή σκέψεων, πάντοτε με γνώμονες την ευγένεια και την τεκμηρίωση απόψεων. 

Η θεματική ενότητα

Η θεματική της επόμενης συνάντησης εστιάζει σε έναν κύκλο καλλιτεχνών που δραστηριοποιήθηκε στο κατώφλι του 20ου αιώνα, αντιδρώντας έντονα στην έλευση του Μοντερνισμού και την απώλεια του κόσμου που γνώριζαν.
Με όπλο μονάχα τις τέχνες και τον ιδεαλισμό τους, προσπάθησαν να πυροδοτήσουν μια κοινωνική επανάσταση που θα αναγεννούσε τόσο την κοινωνία, όσο και το ανθρώπινο πνεύμα. Οι γνώμες των ιστορικών τέχνης διίστανται για τον βαθμό επιτυχίας τους… ωστόσο εν τέλει η εικαστική και εκφραστική παράδοση που πυροδότησαν ενσωματώθηκε στην τέχνη του 20ου αιώνα και αντηχεί έως σήμερα.
Η πλούσια εικονογραφημένη παρουσίαση θα  δώσει μια σύνοψη του πλαισίου, των ιδεών, του ύφους και της εικαστικής ταυτότητας αυτού του καλλιτεχνικού ρεύματος, και στη συνέχεια θα ανοίξει η συζήτηση με το κοινό με συγκεκριμένα ερωτήματα που θα προκύψουν από την παρουσίαση. 

 Η εισηγήτρια

Η Σάσσα Chaitow, διδάκτωρ ιστορίας πολιτισμού, είναι η ελληνοβρετανίδα διευθύντρια κι επιμελήτρια του The Attic Gallery. Η ίδια είναι ζωγράφος και συγγραφέας με επιτυχημένες παράλληλες καριέρες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Από το 2003 πραγματοποιεί δημόσιες και πανεπιστημιακές εισηγήσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό με ποικιλία αντικειμένων, για εξειδικευμένο και γενικό κοινό, ενώ μετρά 15 και πλέον χρόνια εμπειρίας ως εκπαιδευτικός στην Β’βάθμια και Γ’βάθμια εκπαίδευση, όπως και στη συγγραφή και τη σύνταξη για ποικιλία εκδόσεων. Στο The Attic Galleryείναι υπεύθυνη για τον προγραμματισμό, την επιμέλεια εκθέσεων, την προώθηση και τον σχεδιασμό.  
Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019.
Ώρα προσέλευσης: 20:00.
Ώρα έναρξης 20:15.
The Attic Gallery (πρ. Γαλλικό Ινστιτούτο, Ριζοσπαστών Βουλευτών 1 & Στ. Δεσύλλα, πλαϊνή είσοδος, 2ος όροφος)
Είσοδος ελεύθερη (αυστηρός περιορισμός θέσεων στα 50 άτομα με σειρά προσέλευσης)
Περισσότερα: http://theattic.gr/attic-salons/
Επικοινωνία: www.theattic.gr, [email protected], 26614-01198

Ελένη Κορωνάκη

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.