Παρασκευή 18.10.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ενάντια στις συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ ο Δήμος Βόρειας Κέρκυρας

ΥΔΡΕΥΣΗ
17 Οκτωβρίου 2024 / 14:21

"Ζητούν την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου καθώς και οποιαδήποτε πρότασης που εμπεριέχει αναγκαστική ή υποχρεωτική συνένωση και  εμπλέκει ιδιωτικά συμφέροντα."

ΚΕΡΚΥΡΑ (ΔΗΜΟΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ). Την ομόφωνη αντίθεσή τους στην καταστροφική συγχώνευση των ΔΕΥΑ σε μια ανά Περιφέρεια με την διαφαινόμενη ιδιωτικοποίηση του νερού, εξέφρασαν  ομόφωνα: ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο Βόρειας Κέρκυρας, ο Πρόεδρος, το ΔΣ και οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑ Βόρειας Κέρκυρας, οι πρόεδροι των κοινοτήτων και εκπρόσωποι της ΛΑΣΥ Κέρκυρας, στη χθεσινή -16-10-2024- συνεδρίαση του οργάνου. Ειδικότερα:

Ζητούν την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου καθώς και οποιαδήποτε πρότασης που εμπεριέχει αναγκαστική ή υποχρεωτική συνένωση και  εμπλέκει ιδιωτικά συμφέροντα.

Δηλώνουν την κάθετη αντίθεση τους απέναντι σε οποιαδήποτε σχεδιαζόμενη ρύθμιση που αγνοεί τις τοπικές συνθήκες καθώς κανένα δαιδαλώδες σχήμα συγκεντρωτικού οργανισμού δεν μπορεί να διαχειρίζεται τους υδάτινους πόρους που αποτελούν φυσικό αγαθό, απολύτως απαραίτητο για την επιβίωση των ανθρώπων.

Το εγχείρημα είναι ανέφικτο να λειτουργήσει στους περιφερειακούς δήμους. Δοκιμάστηκε. Απέτυχε παταγωδώς. Μπορεί το 50% των Δήμων να εξυπηρετείται από Αθήνα και Θεσ/νίκη, αλλά και το 50% των περιφερειακών Δήμων δεν είναι «παιδιά κατώτερου Θεού». Καταδεικνύεται ανεδαφικό εντελώς, ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ  ΣΤΟ  ΔΗΜΟ  Βόρειας Κέρκυρας, με τις 38 κοινότητες, 150 διάσπαρτους οικισμούς, εκτεταμένο ορεινό όγκο με ανώμαλο γεωανάγλυφο, διαδρομές για υδροληψία μέσα σε δάση, 100 υδατοδεξαμενές, 70 γεωτρήσεις, 140 αντλιοστάσια και τα 500 χιλιόμετρα διαλυμένου και κατεστραμμένου δικτύου ύδρευσης.

Η πολιτεία εγκληματεί σε βάρος μιας κοινωνίας που 30 χρόνια εμπαίζεται περιμένοντας τα φράγματα, που βλέπει την καθημερινότητα της χρόνια τώρα να υποβαθμίζεται.

Προσκαλούμε, τους Δημάρχους και τα Δημοτικά Συμβούλια: Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, Νότιας Κέρκυρας, Παξών, τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων και το Περιφερειακό Συμβούλιο, τους Δήμους των Ιονίων Νήσων, μέλη της ΠΕΔ ΙΝ, Δήμους και Δημοτικά Συμβούλια  όλων των Δήμων της χώρας νησιωτικών και χερσαίων-περιφερειακών, όλους τους αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης να ενώσουν τη φωνή τους μαζί μας, ζητώντας από την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα το νομοσχέδιο και τα όποια σχέδια άμεσης ή συγκαλυμμένης ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης του νερού.

· Καλούμε τον κυβερνητικό μας βουλευτή, Υφυπουργό ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής κ. Γκίκα Στέφανο, που διαχρονικά διακονεί τα κοινά, τους βουλευτές Κέρκυρας κ.κ Αυλωνίτη Αλέξανδρο Μπιάγκη Δημήτριο - μέσω των κομμάτων τους- που αγωνίζονται για την ευημερία των συμπολιτών τους, να συνταχθούν με την τοπική αυτοδιοίκηση, τους εκπροσώπους της κοινωνίας, για να αποτραπεί η τερατογένεση  που επιχειρείται.

· Καλούμε τις Κερκυραίες και τους Κερκυραίους σε επαγρύπνηση για να αποτραπεί το εγχείρημα που θυμίζει το αποτυχημένο ανοσιούργημα Ραγκούση (κάθε νησί ένας Δήμος μία ΔΕΥΑ).

Το νερό είναι το πιο ζωτικό συλλογικό κοινωνικό αγαθό.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ