Πέμπτη 26.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τρίτη προσυνεδριακή συνάντηση διαλόγου της ΚΕΔΕ  στο Μεσολόγγι

ΔΗΜΟΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
04 Οκτωβρίου 2024 / 12:07

Γιώργος  Μαχειμάρης: «Ώρα ευθύνης για τη σωτηρία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης»

ΜΕΣΟΛΛΟΓΙ (ΔΗΜΟΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ). Στην προσυνεδριακή συνάντηση  διαλόγου της ΚΕΔΕ  για τους αιρετούς Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων που πραγματοποιήθηκε στην Ιερή πόλη του Μεσολογγίου την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2024  - ενόψει του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου που θα γίνει στη Ρόδο 7-9 Νοεμβρίου – συμμετείχαν  οι κ.κ : Δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας Γιώργος Μαχειμάρης  και Αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών και Διοίκησης Γαρνέλης Γιάννης. Παρευρέθηκε δε και η κα Μερόπη Υδραίου πρώην Δήμαρχος Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ.

Ο Δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας, στην  τοποθέτηση του επικεντρώθηκε  στα  ζητήματα αιχμής που ταλανίζουν τους Δήμους και δη σε ζητήματα:  θεσμικά, λειτουργικά, οικονομικά, ύδρευσης, κόστος διαχείρισης απορριμμάτων, έργα υποδομών κ.α.

Παραθέτουμε αυτούσια την ομιλία του:

«Αγαπητοί συνάδελφοι,

Σε οριακό τέλμα έχουν περιέλθει οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), εξαιτίας των κυβερνητικών χειρισμών, που απαξιώνουν το θεσμό που υπηρετούμε, ενώ πλέον καθιστούν αναποτελεσματική, κάθε φιλότιμη προσπάθειά μας να ασκήσουμε τις αρμοδιότητές μας και να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των πολιτών.

Η θεσμική, οικονομική και λειτουργική ασφυξία, καθημερινά εντείνεται, τα προβλήματα όχι απλώς παραμένουν άλυτα, αλλά πολλαπλασιάζονται. Έχει χαθεί «η μπάλα», σε αναχρονιστικές γραφειοκρατικές αγκυλώσεις καθυστερήσεων και ματαιώσεων.

Αρχικά, καθορίστηκαν κάποιες αρμοδιότητες και μετά μεταβιβάστηκαν και άλλες, κάποιες άλλες αφαιρέθηκαν αντισυνταγματικά  ενώ δεν είναι  ξεκάθαροι και οι ρόλοι των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης και του κεντρικού κράτους όσον αφορά στην πολιτική προστασία αλλά και στη χωροταξία.

Με  αγωνία, παρακολουθούμε την διαχρονική και αγωνιώδη προσπάθεια της τοπικής αυτοδιοίκησης- δημοτικών αρχών και εκπροσώπων-, να πείσουν το απρόσωπο κράτος των Αθηνών, για το πλήρες αδιέξοδο που έχουν περιέλθει οι Δήμοι της χώρας.

Η κατάσταση τείνει να τεθεί εκτός ελέγχου. Κάθε μέρα που περνάει, η τοπική αυτοδιοίκηση διαπιστώνει, πως καταβυθίζεται υπό το βάρος των ζητημάτων που  την αποστεώνουν θεσμικά, λειτουργικά, οικονομικά.

Κρούουμε τον κώδωνα κινδύνου ….Ευρισκόμεθα μπροστά σε μια συνειδητή απαξίωση που οδηγεί τους δήμους μας σε λίγο διάστημα -αν συνεχίσουμε αδιαμαρτύρητα- με μαθηματική ακρίβεια σε παύση πληρωμών και χρεοκοπία.

Συμφωνούμε όλοι πως είναι καιρός για μια νέα προσέγγιση διεκδικήσεων, με αρχή  μας: οι αρμοδιότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης οφείλουν να είναι σαφείς, συγκεκριμένες και να συνοδεύονται από διοικητική αυτοτέλεια και αντίστοιχους πόρους.

50 χρόνια παλεύει  η τοπική αυτοδιοίκηση μαζί με την εδραίωση της δημοκρατίας  στη χώρα μας,  να αναδείξει και να επιλύσει τα σοβαρά προβλήματα που την ταλανίζουν. Κι αντί να επιλύονται ….πάμε από το κακό στο χειρότερο.

Η πολιτεία - υπηρεσίες και υπηρεσιακοί ,σε κεντρικό επίπεδο, κλείνουν αυτιά και μάτια στις εκκλήσεις των τοπικών εκπροσώπων και λειτουργούν με τη λογική του Πόντιου Πιλάτου, νίπτοντας τας χείρας τους και μεταθέτοντας την ευθύνη στην τοπική αυτοδιοίκηση , η οποία ούτε πόρους, ούτε τα μέσα, ούτε ανθρώπινο δυναμικό  διαθέτει για να μπορέσει να ανταποκριθεί ακόμα και στα στοιχειώδη. Μέχρι τότε, παραμένουμε στο ίδιο έργο θεατές.

Με αποκορύφωμα την σημερινή τραγική κατάσταση:

Επιτρέψτε μου να θυμίσω επιγραμματικά κάποιους σταθμούς στην πορεία της τοπικής αυτοδιοίκησης:

Κατά την περίοδο της Μεταπολίτευσης η αποκέντρωση συνδέθηκε με την ανάγκη εκδημοκρατισμού και εκσυγχρονισμού του διοικητικού συστήματος.

  • 1974, κυβέρνηση Κων/νου Καραμανλή, με αξιολογότατους υπουργούς Εσωτερικών, ανάμεσα τους τον αείμνηστο μετέπειτα Πρόεδρο της δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο. 
  • 1η κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου με πρώτο υπουργό εσωτερικών τον αείμνηστο Γιώργο Γεννηματά.

Τα βήματα προς την αποκέντρωση εντείνονται με σημαντικές νομοθετικές παρεμβάσεις- σταθμούς. Ανάμεσα τους:

  • Ο Ν. 1069/80 «Περί Κινήτρων δια την ίδρυση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.)». Δημιουργήθηκε το θεσμικό πλαίσιο των Δ.Ε.Υ.Α.
  • Νόμος 1235/82. Θεσμικές αλλαγές που αφορούσαν στη νομαρχιακή διοίκηση, αλλά και στους θεσμούς δημοτικής αποκέντρωσης.
  • Δημιουργούνται τα νομαρχιακά συμβούλια που αποτελούνται από εκπροσώπους των τοπικών παραγωγικών και επαγγελματικών οργανώσεων με πρόεδρο τον/τη νομάρχη. Για πρώτη φορά δημοκρατικός προγραμματισμός και μείωση του γνωστού «Δι Ημετέρων Ενεργειών»
  •  Ο θεσμός χαρακτηρίστηκε «μεταβατικός», ως προπομπός της δημιουργίας δεύτερου βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η δημιουργία τους ήταν ένα πρώτο βήμα προς τον δεύτερο βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης που υλοποιήθηκε μετέπειτα με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση (Ν. 2218/94 και Ν. 2240/94) και αργότερα με τη θεσμοθέτηση της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης (Ν. 3852/2010, πρόγραμμα «Καλλικράτης»).

  • Με το Ν. 1270/82 δημιουργούνται τα πρώτα όργανα δημοτικής και κοινοτικής  αποκέντρωσης.
  • Με τους νόμους 1416/84 και 1622/86 θεσπίστηκαν ικανά κίνητρα για την εθελοντική συνένωση δήμων και κοινοτήτων σε νέους δήμους. Με τους ως άνω νόμους δημιουργήθηκαν οι αναπτυξιακοί σύνδεσμοι .
  • Με το Ν. 1828/89 το σύστημα των κρατικών επιχορηγήσεων-KΕΝΤΡΙΚΩΝ ΑΥΤΟΤΕΛΩΝ ΠΟΡΩΝ-  προς την πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση συνδέθηκε άμεσα για πρώτη φορά με την ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΥΤΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ και με την απόδοση συγκεκριμένων φόρων και τελών: φόρος εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων 20%, ΦΠΑ 12%, 11,5% ΕΝΦΙΑ κλπ. Μειώνεται ακόμα πιο αισθητά το «Δι Ημετέρων Ενεργειών».
  • Με το νόμο 2218/94 δημιουργήθηκαν τα συμβούλια περιοχής (492 συμβούλια περιοχής).
  • Με το Προεδρικό Διάταγμα  410/1995: Κωδικοποίηση σε ενιαίο κείμενο νόμου, με τίτλο, Δημοτικός και Κοινοτικός Κώδικας των ισχυουσών διατάξεων του δημοτικού και κοινοτικού κώδικα όπως τροποποιήθηκαν και συμπληρώθηκαν, (ΦΕΚ 231/Α/1995), 14-11-1995).
  • Το 1997 με το σχέδιο «Καποδίστριας» (Νόμος 2539/97) Η χώρα διαιρέθηκε σε 13 περιφέρειες, 51 νομούς, 910 δήμους και 124 κοινότητες. Νομάρχες, κοινοτάρχες και δήμαρχοι ήσαν αιρετοί, ενώ οι περιφερειάρχες διορισμένοι από την κυβέρνηση.
  • Το 2006 έγινε η τελευταία συστηματική κωδικοποίηση του Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα (ή Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων)  που αφορά στο  σύνολο των διατάξεων που αφορούν στην οργάνωση και λειτουργία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού.
  • Το 2010 , με το πρόγραμμα «Καλλικράτης» (νόμος 3852/2010) . Η Ελλάδα αποτελείται πλέον από 7 αποκεντρωμένες διοικήσεις, 13 περιφέρειες και 352 δήμους. Οι επικεφαλής των αποκεντρωμένων διοικήσεων είναι διορισμένοι από την κυβέρνηση, ενώ αιρετοί είναι οι περιφερειάρχες.
  • Ο «Καλλικράτης» θεωρείται συνέχεια του «Καποδίστρια» (Ν. 2539/97), υπό την έννοια ότι αμφότεροι οι νόμοι εισήχθησαν από κυβέρνηση του ίδιου κόμματος (ΠΑΣΟΚ) και διέπονται από παρόμοια φιλοσοφία αναγκαστικής συνένωσης των υπαρχόντων μικρών δήμων και κοινοτήτων σε μεγαλύτερους.

Κριτήριο –με εισήγηση του Γιάννη Ραγκούση ως υπουργού Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ήταν η λογική «ένας δήμος ανά νησί» (πλην των δύο μεγάλων, Κρήτης και Εύβοιας).

 Δημιουργήθηκαν νέοι Δήμοι στα νησιά : Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Κοζάνης, Λέσβου και Σάμου .(Έτσι η Κέρκυρα από 13 Δήμους βρέθηκε με ένα ενιαίο Δήμο Καλλικρατικό, γεγονός που αποδείχτηκε καταστροφικό για το νησί μας). 

  • Το 2018, με το «Πρόγραμμα Κλεισθένης Ι» (νόμος 4555/2018). Επιχειρήθηκε νέα μεταρρύθμιση στο θεσμικό πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με στόχο την «εμβάθυνση της δημοκρατίας, την ενίσχυση της συμμετοχής και την βελτίωση της οικονομικής και αναπτυξιακής λειτουργίας των ΟΤΑ», όπως αναφέρεται στον τίτλο του νόμου.
  • Το 2019 με το Νόμο 4600/2019 – ΦΕΚ Τεύχος Α 43/09.03.2019, γίνεται η   διάσπαση του ενιαίου Καλλικρατικού Δήμου Κέρκυρας και η σύσταση  τριών δήμων στο νησί της  Κέρκυρας : Κεντρικής και Διαποντίων Νήσων, Βόρειας και Νότιας.

Μαζί δε με το Δήμο Παξών αποτελούν την Περιφερειακή ενότητα Κέρκυρας. Αποκαταστάθηκε το «έγκλημα» του 2010.

Σε ο,τι αφορά στα ζητήματα που απασχολούν σήμερα τους Δήμους μας και αποτελούν αφενός τη βάση  του σημερινού προσυνεδριακού διαλόγου, αφετέρου με το συγκερασμό όλων των προσυνεδριακών αποφάσεων, το πλαίσιο των θέσεων και διεκδικήσεων μας στο συνέδριο της Ρόδου , καταγράφουμε συνοπτικά  τα ακόλουθα:

ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ:

1.Οι Δήμοι μας  αιφνιδιάζονται από την κεντρική διοίκηση και  έρχονται αντιμέτωποι με υποχρεώσεις και αρμοδιότητες που δεν τους αναλογούν αφενός,  αφετέρου χωρίς την οικονομική στήριξη, μέσα και προσωπικό  που πρέπει να τις συνοδεύει για να είναι αποτελεσματικές , σύμφωνα με το άρθρο 102 ,  για το οποίο σημειωτέον  ο Υπουργός κ Βορίδης τα προηγούμενα χρόνια ως υπουργός εσωτερικών  υπερθεμάτιζε.

 

2.ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ  ευρίσκονται «Επί ξυρού ακμής» .Ενώ θα έπρεπε να αποδοθούν 6,5 δις ευρώ για τους ΚΑΠ  , αναφέρεται η απόδοση  1,5 δις. Αρχίζει να  εμφανίζεται –ακόμα και για μικρά ποσά- το «Δι Ημετέρων Ενεργειών μου».

Ρυθμοί χελώνας στις χρηματοδοτήσεις –μεταφορές από το ΠΔΕ στο ΕΠΑ.

3.Επιχειρείται μια συστηματική και συντονισμένη επίθεση σε βάρος των δημάρχων όλης της  χώρας, δημοτικών αρχών και υπηρεσιών, στους οποίους  μεταφέρεται η κύρια ευθύνη  υλοποίησης ανεφάρμοστων στην πράξη μέτρων αλλά τελικά και επι παντός επιστητού.

Διαρκής επαπειλή- για κάθε θέμα- του «πέλεκυ» του νόμου και των ποινικών ευθυνών  σε βάρος των Δημοτικών Αρχών και υπηρεσιών.

4.ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ  ΑΦΑΙΜΑΞΗ  εκατομμυρίων για τους Δήμους της ΠΙΝ  που επιβαρύνονται με την μεταφορά απορριμμάτων. Αξίζει να αναφερθεί ότι για τους Δήμους της  Κέρκυρας η επιβάρυνση πλησιάζει τα 12 εκ/χρόνο.

5.Αιφνιδιαστική  και αναδρομική καταβολή του τέλους ταφής.   Το  σημαντικό  κόστος  απειλεί με εκτροχιασμό τους προϋπολογισμούς όλων των δήμων. Σιγή ιχθύος για την προώθηση της ανακύκλωσης.

6.Τεράστιο πρόβλημα λειψυδρίας. 

Το ενεργειακό κόστος των Δ.Ε.Υ.Α. παραμένει  υψηλό και μη διαχειρίσιμο. Η χώρα όλη στα πρόθυρα της υστερίας για το θέμα της λειψυδρίας και η πολιτεία σφυρίζει αδιάφορα.

Αντ αυτού η πολιτεία ασχολείται με τις συνενώσεις των ΔΕΥΑ. Δίνουν στις ΔΕΥΑ ψίχουλα (150χιλ/Δήμο), ανοίγοντας εντέχνως το δρόμο της ιδιωτικοποίησης.

7.Αύξηση της γραφειοκρατίας με τρομακτική καθυστέρηση-εμπλοκή στην εύρυθμη λειτουργία των Δήμων

8.Δραματική υποστελέχωση των Δήμων και των δημοσίων υπηρεσιών, με αποτέλεσμα τη δυσλειτουργία.

9.Πρόσθετο κόστος στη λειτουργία των παιδικών σταθμών.

10.Πρόσθετο κόστος στην καθαριότητα των σχολικών μονάδων.

11.Ελλιπής χρηματοδότηση για τη θωράκιση της πολιτικής προστασίας.

12.Ανεφάρμοστοι οι κανόνες πυροπροστασίας και μετακύληση ευθυνών στις πλάτες των δημοτικών αρχών και  της κοινωνίας.

13. Μετακύληση της ευθύνης της πολιτείας στις πλάτες των Δήμων για:

  • Τη ναυαγοσωστική κάλυψη (Θυμίζουμε πως ο πρώην Δήμαρχος Νότιας Κέρκυρας έχει εις βάρος του 3 κακουργηματικές πράξεις. Έπονται και σε άλλους Δήμους).
  • Τους καθαρισμούς των οικοπέδων,
  • Τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων, των ανεπιτήρητων και παραγωγικών ζώων (αφού κατάργησαν τις κτηνιατρικές υπηρεσίες)
  • Τις αυξήσεις –το μισθολογικό κόστος –των δημοτικών υπαλλήλων
  • Ακόμα και για εξεύρεση σπιτιών διαμονής σε εκπαιδευτικούς και δημόσιους υπαλλήλους.

14.Εξόχως σοβαρότατο θέμα δυσλειτουργίας δημιουργούν:

  • Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ (Ν.5056/2023 και ΦΕΚ 3229/6-6-2024) ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΝΠΔΔ εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

Βρισκόμαστε να διαχειριζόμεθα τα θέματα χωρίς τους απαραίτητους πόρους και το προσωπικό. Κι αυτό ισχύει επιλεκτικά μόνο για τους μικρούς Δήμους .

15.Σοβαρό θέμα εγείρεται με την υποχρεωτική συνένωση των ΦΟΔΣΑ.

 Αντί να ασχολούμαστε με τις απόρροιες προβλημάτων και με το τέλος ταφής με αναδρομική ισχύ, ασχολούμεθα με τις συνενώσεις των ΦΟΔΣΑ.

Θυμίζει ασκήσεις επι χάρτου αφού ουδεμία διαβούλευση έγινε και δεν συνοδεύεται από επιχειρησιακό σχέδιο και πλάνο για τους φυσικούς και ανθρώπινους πόρους που απαιτούνται καθώς και για την προοπτική αυτών των σχεδιασμών.

Παράλληλα όμως για άλλη μια φορά συνεχίζουν να προκαλούν. Θυμίζουμε πως η ίδια λογική επικράτησε με το άρθρο 93 του Νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ ΝΟΜΟΣ 4685/2020- όπου συνένωσαν τους Συνδέσμους Καθαριότητας και Προστασίας Περιβάλλοντος σε ΦΟΔΣΑ Περιφέρειας, αφαιρώντας αρμοδιότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης, δίνοντας την στην περιφέρεια.

Αγνοώντας κυρίαρχα πως η προώθηση του ζητήματος των «απορριμμάτων» σε Περιφερειακό επίπεδο είναι μη λειτουργική και βρίσκεται σε πλήρη αντιδιαστολή με τις πραγματικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, ενώ θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα συνεργασίας και συντονισμού.

Ευρίσκεται πάλι η τοπική αυτοδιοίκηση να βγάζει «τη λάντζα» , η τοπική αυτοδιοίκηση να επιβάλει το τέλος καθαριότητας και ταφής, να εισπράττει την κοινωνική δυσαρέσκεια και η πολιτεία να έχει την υψηλή εποπτεία. Οποία θεσμική εκτροπή!

Παράλληλα, χωρίς λόγο, η πολιτεία, αντί να ενσκήψει στην αντιμετώπιση των ζωτικών αναγκών των ΔΕΥΑ που βάλλονται επικίνδυνα από έλλειψη  προσωπικού, ενεργειακό κόστος και προβλήματα υδατοεπάρκειας και λειψυδρίας, αναλώνεται και εφευρίσκει τρόπους για ανασχεδιασμό με αναγκαστικές συγχωνεύσεις των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης (με αμφισβητούμενη νομιμότητα, επιχειρησιακή και λειτουργική επάρκεια) που στο βάθος προμηνύουν ιδιωτικοποιήσεις. Για ποιο λόγο;

Σε συνέχεια λοιπόν της εγρήγορσης και της ανησυχίας που ευρισκόμαστε όλοι οι Δήμοι της χώρας για το αδιέξοδο που έχουμε περιέλθει από εκρηκτικά ζητήματα που αφενός έχουν γίνει τροχοπέδη στη λειτουργία μας αφετέρου καθιστούν αδύνατη έως ανεπαρκή την παροχή υπηρεσιών στους δημότες και επισκέπτες μας, και τα οποία ενστερνίζεται τόσο η ΠΕΔΙΝ(έχει λάβει και σχετικές αποφάσεις) όσο και η ΚΕΔΕ, με ενσυναίσθηση της ευθύνης απέναντι στην κοινωνία που εκπροσωπούμε , οφείλουμε να στείλουμε ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση της χώρας: 

  • Να περάσουμε στη δυναμική διεκδίκηση επίλυσης από την πολιτεία όσων ζητημάτων/προβλημάτων αποτελούν τροχοπέδη στη λειτουργία μας,
  • Να διεκδικήσουμε –όπου καταστρατηγείται-την διοικητική μας αυτοτέλεια, να πιέσουμε να υλοποιήσουν υποσχέσεις για ενδυνάμωση των οικονομικών μας,
  • Να συμμετέχουμε με τις απόψεις/γνώμες μας ουσιαστικά σε όποιο νομοσχέδιο μας αφορά και όποια τροπολογία. Μέχρι τώρα αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς. Κι αυτό το δεχτήκατε ως προηγούμενη ΚΕΔΕ.
  • Να διεκδικήσουμε την εφαρμογή των νόμων και του άρθρου 102 του Συντάγματος.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Είμαστε ουραγοί στην ευρωπαϊκή ένωση ως προς την αυτοτέλεια, τις δημοκρατικές διαδικασίες και τις αρμοδιότητες. Απομακρυνόμαστε καθημερινά απο τις αρχές της Ευρωπαϊκής Χάρτας Τοπικής Αυτονομίας.

Το κράτος συνεχίζει πεισματικά στη συγκεντρωτική λειτουργία αρμοδιοτήτων ..σημειώνεται πως από τις 17000 αρμοδιότητες, μόνο 1500 είναι της ΤΑ και 1000 της περιφέρειας.

Όπως λοιπόν έχουμε αγωνιστεί και στο παρελθόν υπερασπιζόμενοι την κοινωνία αλλά και τους θεσμούς να αγωνιστούμε και τώρα, καταφεύγοντας ακόμα και στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια για να δικαιώσουμε το θεσμό που τώρα ευτελίζεται και βάλλεται κατάφορα αντισυνταγματικά και  αντιδημοκρατικά.

Με αυτές τις διαδικασίες και χωρίς να υπάρχουν κοινωνικά αντανακλαστικά ή μέτρα από την Πολιτεία, ας  μην αναρωτιόμαστε πως εκκολάπτεται και μεγαλώνει το «αυγό του φιδιού».

Ίσως είναι σημαδιακός ο τόπος που σήμερα εξελίσσεται το προσυνέδριο μας: ΙΕΡΗ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ … που …ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ με τις ΜΕΓΑΛΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ Μας:.. ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 21…..  ΕΞΟΔΟΣ .  

Ας φανούμε αντάξοι των προγόνων μας, «Ας φανούμε  δυναμικοί, διεκδικητικοί κι όχι δειλοί, μοιραῖοι κι ἄβουλοι ἀντάμα, να προσμένουμε, ἴσως, κάποιο θάμα!» όπως λέει ο ποιητής( Βάρναλης).

Κι όταν δούμε ότι οι φωνή μας συναντά τοίχους και «ώτα μη ακουόντων», ας τολμήσουμε την ηρωική έξοδο… από ένα εξοντωτικά γραφειοκρατικό και αντιδημοκρατικό κράτος».

ΦΩΤΟ@ ΔΗΜΟΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ