Κυριακή 06.10.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Από το «νερό υπάρχει» μέχρι το «στερέψανε οι γεωτρήσεις», ένα τσιγάρο δρόμος!

ΥΔΡΕΥΣΗ
03 Οκτωβρίου 2024 / 17:24
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Τalk of the town, η εμπειρία του φετινού καλοκαιριού είναι τώρα ο καιρός να βρει μιαν απάντηση.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Όταν ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης, Σπ. Ιωάννου, δήλωνε «νερά υπάρχουν», ο δήμαρχος Στ. Πουλημένος ένιωθε σα να του γυρίζουν το μαχαίρι στην πληγή. Κι ο λόγος ήταν πως είχε ήδη χάσει τον ύπνο του, βλέποντας τη μια μετά την άλλη τις γεωτρήσεις στην περιοχή της Μέσης Κέρκυρας, να στερεύουν! Κι όμως είναι δυνατόν να επικαλείται κανείς και τις δυο καταστάσεις, αρκεί να μην γίνεται επιπόλαια και προς άγραν εντυπώσεων.

Ανακεφαλαιώνοντας τα όσα σχετικά, επανειλημμένα και κατά καιρούς αυτό το καλοκαίρι δημοσιοποιήθηκαν. Στα Σχέδια Διαχείρισης υδάτινων πόρων του νησιού (2022-23) με στοιχεία βάθους επταετίας, που δημοσιεύτηκαν το τρέχον έτος, απεικονίζεται η επάρκεια των υπόγειων υδατικών διαμερισμάτων του νησιού. Η δημοσίευση είναι διαθέσιμη και δεν αμφισβητείται.

Όπως δεν αμφισβητείται και η διαπίστωση του δημάρχου και της ΔΙΑΔΕΥΑΚ για την κατάσταση των γεωτρήσεων. Εκείνο που συνδέει τις δυο εκ πρώτης όψεως αντίθετες διαπιστώσεις είναι οι συσκέψεις του στελεχιακού δυναμικού της ΔΙΑΔΕΥΑΚ με την Αποκεντρωμένη Δ/νση Υδάτων το 2021 και το 2022 για την εξειδίκευση του σχεδιασμού ώστε να αποτραπούν οι δυσάρεστες εκπλήξεις καθ' ότι η μακροσποπική ματιά των Σχεδίων Διαχείρισης είναι άλλης κλίμακας από την κατά τόπους.

Τότε ήταν που προτάθηκε η ανόρυξη βαθύτερων γεωτρήσεων, εκεί που υπήρχε ο φόβος να στερέψουν, οι οποίες και να παραμείνουν ως «ανταλλακτικές» και σε περίπτωση ανομβρίας. Το αν υπηρετήθηκε αυτός ο σχεδιασμός φαίνεται μάλλον από τον φετινό αιφνιδιασμό και την έκταση του προβλήματος σε κάποιες περιοχές. Το ότι σε κάτι τέτοιο επέδρασε και η αλλαγή φρουράς στα δημοτικά πράματα και τη ΔΙΑΔΕΥΑΚ, είναι κι αυτό ένα ακόμα ερώτημα.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.