Κυριακή 06.10.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Υπάρχει ή όχι νομοσχέδιο για τους Φορείς διαχείρισης των νερών ύδρευσης;

Επισήμανα επίσης τους προβληματισμούς που προκαλούν δηλώσεις περί επικείμενων αναγκαστικών συνενώσεων Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης & Αποχέτευσης, και παρεμβάσεων στο θέμα αντιμετώπισης της λειψυδρίας χωρίς το ΥΠΕΝ να έχει παραδώσει στην ΚΕΔΕ και στην ΕΔΕΥΑ Σχέδιο Νόμου, ανάλογο των προτάσεων που έχει από καιρό υποβάλλει η ΚΕΔΕ.
ΥΔΡΕΥΣΗ
03 Οκτωβρίου 2024 / 14:21
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Η Υδραίου μίλησε για νομοσχέδιο που κατατέθηκε και συζητείται στην ΚΕΔΕ όταν ο πρόεδρος της οικείας Επιτροπής το αρνείται!

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ένα φάντασμα πλανιόταν πάνω από την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για τα νερά την Τετάρτη, το φάντασμα της επαπειλούμενης νομοθετικής ρύθμισης μιας νέας γεωγραφίας για τους Φορείς διαχείρισης (σ.σ. καταργώντας ή υποβιβάζοντας διοικητικά τις ΔΕΥΑ).

Στην συζήτηση ο δήμαρχος αναφέρθηκε σε δημοσιογραφικές πληροφορίες και διαρροές, που διαδέχονται η μια την άλλη εδώ και μήνες, για να καταλήξει σε μια αποστροφή του λόγου του ότι «νομοσχέδιο δεν υπάρχει». Εκεί πατώντας η προκάτοχός του επέμεινε, από το Μεσολόγγι και σύνδεση skype, πως το σχέδιο νόμου όχι μόνον υπάρχει αλλά κατατέθηκε στην Κεντρική Ένωση (ΚΕΔΕ), η οποία το μελετάει και έτσι έτοιμο και συμπληρωμένο πια θα παρουσιαστεί στο συνέδριο της, 7-9 Νοεμβρίου στη Ρόδο! Μάλιστα επιχειρηματολόγησε και για το επείγον της ψήφισης και της εφαρμογής του νέου καθεστώτος, αναφερόμενη στην «προίκα» που το συνοδεύει ώστε να ανακουφιστούν Δήμοι και ΔΕΥΑ έναντι των οφειλών τους, ποσόν της τάξης των 250 εκ. που θα πρέπει να εκταμιευτεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

Αυτά τα «δεδομένα» προκάλεσαν ένταση στην αίθουσα και την σχεδόν οργισμένη αντίδραση Πουλημένου εφόσον έτσι ετίθετο εν αμφιβόλω η ατζέντα της δημιουργίας αυτόνομης ΔΕΥΑ στον κεντρικό Δήμο, υπό την αίρεση της νέας πραγματικότητας. Σημειώνεται πως η Μ. Υδραίου επικαλέσθηκε την ιδιότητά της ως μέλος της Επιτροπής υποδομών, μεταφορών και δικτύων της ΚΕΔΕ, που αντικειμενικά λειτουργούσε προς στιγμήν αφοπλιστικά για την αδιαμφισβήτη εγκυρότητα των πληροφοριών και δεδομένων.

Η μικρή δημοσιογραφική έρευνα επί των ισχυρισμών της Μ. Υδραίου, και αφού διευκρινιστεί πως η Επιτροπή στην οποία η ίδια μετέχει στην ΚΕΔΕ, και μάλιστα ως αντιπρόεδρος, δεν έχει στην αρμοδιότητα της τα νερά/ύδρευσης, παραπέμπει στην εισήγηση επί του θέματος του προέδρου της Επιτροπής Διαχείρισης Υδάτων & Κυκλικής Οικονομίας, Κ. Ζέρβα (φωτο), στην πρόσφατη προσυνεδριακή της ΚΕΔΕ (26 Σεπτεμβρίου, στα Γιάννενα), όπου παρουσιάζεται η κατάσταση εντελώς διαφορετικά. Ζέρβας (sic):«... Ενδεικτικά αναφέρω, μία εκ των τελευταίων θέσεών μας, σύμφωνα με την οποία το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας με την πρόφαση της αντιμετώπισης της λειψυδρίας, χωρίς να έχει καταρτίσει και παραδώσει στην ΚΕΔΕ και στην ΕΔΕΥΑ κανένα Σχέδιο Νόμου (σ.σ. Η υπογράμμιση του enimerosi.com), όπως εξάλλου είχε δεσμευτεί, προβαίνει σε αποσπασματικές και μη συνεκτικές μεταξύ τους δηλώσεις για αναγκαστικές συνενώσεις των ΔΕΥΑ, που προφανώς αντίκεινται στο Σύνταγμα και στους Νόμους που διέπουν την λειτουργία τους, καθώς και την προστασία των λειτουργικών και περιουσιακών δικαιωμάτων τους. Στο πλαίσιο των προαναφερθέντων οφείλουμε να επισημάνουμε, επίσης, ότι η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος έχει καταθέσει συγκεκριμένη και επιχειρησιακά τεκμηριωμένη λύση για τις ΔΕΥΑ, την οποία το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας οφείλει να δει με την δέουσα προσοχή»!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.