Παρασκευή 18.10.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ανέλαβαν καθήκοντα επίσημα οι νέοι αρχιμουσικοί των Δημοτικών Φιλαρμονικών Αυλιωτών, Καρουσάδων, Θιναλίων

ΔΗΜΟΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
08 Οκτωβρίου 2024 / 13:18

Κυριάρχησαν θέματα που αφορούν αφενός στο πλαίσιο συνεργασίας με τους αρχιμουσικούς αφετέρου στην εύρυθμη λειτουργία των μουσικών σωμάτων.

ΚΕΡΚΥΡΑ (ΔΗΜΟΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ). Μετά την ενσωμάτωση των δημοτικών φιλαρμονικών στο πολιτιστικό δυναμικό του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας, κομβικής σημασίας αποδείχθηκε η επίσημη πρώτη συνάντηση, τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024, του Δημάρχου Βόρειας Κέρκυρας  Γιώργου Μαχειμάρη και των Αρχιμουσικών των Δημοτικών Φιλαρμονικών και δη των κ.κ: Μεταλληνού Νικόλαου Αρχιμουσικού της Δημοτικής Φιλαρμονικής Αυλιωτών, Κωβαίου Φραγκίσκου της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καρουσάδων, Μαρτίνη Διονύσιου της Δημοτικής Φιλαρμονικής Θιναλίων.

Παρόντες στη συνάντηση οι κ.κ: Μαυρωνάς Θεόδωρος- Καλούδης Ιωάννης υπεύθυνοι στα θέματα πολιτισμού αθλητισμού Δήμου Βόρειας Κέρκυρας, οι Αντιδήμαρχοι Κόκκαλη Σπυριδούλα, Γαρνέλης Ιωάννης και η καλλιτεχνική & Τεχνική Γραμματέας Φιλαρμονικών και πολιτισμού κ. Μουζακίτη Σοφία.

Κυριάρχησαν θέματα που αφορούν αφενός στο πλαίσιο συνεργασίας με τους αρχιμουσικούς αφετέρου στην εύρυθμη λειτουργία των μουσικών σωμάτων.

Ο Δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας, απευθυνόμενος στους αρχιμουσικούς τόνισε μεταξύ άλλων:

«Σέβομαι και εκτιμώ βαθύτατα τη μουσική σας προσωπικότητα, την προσφορά και παρουσία σας στα μουσικά δρώμενα του τόπου μας. Η σημερινή μέρα είναι καθοριστική γιατί ξεκινά η κυκλική συνεργασία των δημοτικών φιλαρμονικών μας με το Δήμο Βόρειας Κέρκυρας με στόχο κοινό, την εξέλιξη, τη μεταλαμπάδευση της μουσικής γνώσης, τη βιωματική καλλιέργεια της μουσικής, την αναβάθμιση του επιπέδου πολιτισμού που αξίζει στην κοινωνία του Δήμου μας - στην κοινωνία της Κέρκυρας και την καλλιέργεια της εξωστρέφειας.

Ο ρόλος σας και η αποστολή σας ιεροί. Οι Φιλαρμονικές στο νησί μας, αποτελούν τα αυθεντικότερα μουσικά σχολεία για τα παιδιά μας –τους αυριανούς μουσικούς- και γίνονται ανάχωμα προστατευτικό στους πειρασμούς της εποχής μας. Είναι οι «οικογένειες» που πλάθουν -την αυριανή κοινωνία– με ηθικές και υψηλές αισθητικές αξίες.

Άλλωστε, στο πέρασμα των αιώνων η μουσική συμβάλλει στο να θυμάται κάθε λαός την ιστορία, τα ήθη και έθιμα του, να εμπλουτίζει τις γιορτινές εκφράσεις των ανθρώπων, να μεταφέρει μηνύματα, να εκφράζει τη λύπη και τη χαρά.

Με δεδομένη την πρότερη σημαντική μουσική δράση σας, την αγάπη, καλλιέργεια και γνώσεις σας στη μουσική, τη δυνατή προσωπικότητα σας, είμαι απόλυτα σίγουρος ότι θα εμπνεύσετε τους μαθητές σας, ώστε να φτάσουν στο μέγιστο επίπεδο των δυνατοτήτων τους. Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων».

Στην εξέλιξη της συνάντησης αναφέρθηκε επίσης ότι μετά τις 15 του τρέχοντος μήνα θα ενδυναμωθεί το μουσικό διδακτικό προσωπικό με τρεις μουσικούς, ενώ αρχές του επόμενου μήνα με άλλους δύο, πλήρους ή μερικής απασχόλησης.

ΦΩΤΟ@ ΔΗΜΟΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Ακολουθούν βασικά σημεία των βιογραφικών των Αρχιμουσικών των Δημοτικών Φιλαρμονικών Δήμου Βόρειας Κέρκυρας.

Μεταλληνός Νικόλαος Αρχιμουσικός στην Δημοτική Φιλαρμονική Αυλιωτών Δήμου Βόρειας Κέρκυρας

Ο Μεταλληνός Νικόλαος γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1986. Το 2003 αποφοιτά από το Ωδείο Κέρκυρας, ενώ το 2012 αποφοιτά από το Ωδείο Αθηνών παίρνοντας το δίπλωμα στα κρουστά με καθηγητή τον Δ. Δεσύλλα και βαθμό άριστα παμψηφεί. Ως μουσικός έχει συνεργαστεί με σπουδαία σύνολα και οργανισμούς όπως το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Ιδρύματος Ωνάση, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Ε.Σ.Ο της ΕΡΤ, την Ορχήστρα των Χρωμάτων, την Καμεράτα Ορχήστρα Των φίλων Της Μουσικής, τα μπαλέτα της Ζυρίχης, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, τη Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών, το ΚΥΚΛΟΣ Ensemble, το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής, το τμήμα μουσικών σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Κερκυραίων κ.α. Τον Ιούνιο του 2019, συμμετείχε ως καλεσμένος σολίστ στο Martha Argerich Festival στο Αμβούργο, ενώ τον Οκτώβριο του ίδιου έτους εγκαινίασε την συνεργασία του με τον Θεόδωρο Κουρεντζή και την Music Aeterna, στην Αγία Πετρούπολη, με την οποία συμμετείχε σε συναυλίες με σπουδαίο ρεπερτόριο, στις σημαντικότερες αίθουσες συναυλιών σε Ρωσία, Αυστρία, Γερμανία, Ολλανδία, Ελβετία, Γαλλία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ελλάδα, Κίνα κ.α.

Σήμερα είναι μέλος της συμφωνικής ορχήστρας της Φ.Ε.Κ., μέλος των συνόλων ''VENTUS ensemble'' και TYPANA percussion ensemle, καθηγητής κρουστών στο Ιόνιο Ωδείο, στη Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας.

Κωβαίος Φραγκίσκος Αρχιμουσικός στη Δημοτική Φιλαρμονική

Ο Φραγκίσκος Κωβαίος γεννήθηκε στην Κέρκυρα στις 5 Δεκεμβρίου 1988.

Η μουσική του πορεία ξεκίνησε σε ηλικία 10 ετών στη Φιλαρμονική Κορακιάνας «Ο Σπύρος Σαμάρας» και συνεχίστηκε στο Μουσικό Σχολείο Κέρκυρας. Είναι κάτοχος πτυχίων Αρμονίας, Αντίστιξης, Φούγκας, Ενορχήστρωσης και Μουσικής Τεχνολογίας. Από το 2019, φοιτά στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Στην επαγγελματική του σταδιοδρομία, έχει διατελέσει δάσκαλος θεωρητικών μαθημάτων στη Φιλαρμονική Κορακιάνας «Ο Σπύρος Σαμάρας», καθηγητής μαντολίνου στο Μουσικό Σχολείο Κέρκυρας, δάσκαλος χάλκινων πνευστών στην Καλλιτεχνική Φιλαρμονική Ένωση Λευκιμμαίων, όπου είναι υπεύθυνος για το τμήμα της μπαντίνας. Επιπλέον, κατείχε τη θέση του Αρχιμουσικού στη Δημοτική Φιλαρμονική Θιναλίων του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας και διδάσκει τρομπόνι και βαρύτονο στη Φιλαρμονική Ένωση Κέρκυρας «Ο Καποδίστριας».

Έχει συμμετάσχει σε πλήθος σεμιναρίων, συμπεριλαμβανομένου του σεμιναρίου ενορχήστρωσης με τον Jacob De Haan. Συνθέσεις του έχουν παρουσιαστεί στο 3ο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, στην αίθουσα «Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός» και στο «Ξενάκης 22: Centenary International Symposium». Εργάστηκε επίσης στο πρόγραμμα «Διατήρηση και προβολή της Μουσικής Κληρονομιάς της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων μέσω της Ψηφιακής Διαχείρισης των Αρχείων των Φιλαρμονικών της» του Τμήματος Ερευνών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Έχει συνεργαστεί με καταξιωμένους μουσικούς και ελληνικές ορχήστρες, τόσο σε ζωντανές εμφανίσεις όσο και σε ηχογραφήσεις. 

Μαρτίνης Διονύσιος στη Δημοτική Φιλαρμονική Θιναλίων

Ο Διονύσιος Μαρτίνης γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1996, όπου και ξεκίνησε τις σπουδές του στη μουσική και συγκεκριμένα στο πιάνο. Συνέχισε θεωρητικά και τρομπέτα στη Φιλαρμονική Εταιρεία «Μάντζαρος». Είναι κάτοχος πτυχίων Αρμονίας, Αντίστιξης, Φούγκας, Τρομπέτας, καθώς και Ενοργάνωσης & Διεύθυνσης Μπάντας. Έχει ολοκληρώσει τις σπουδές του στην Διεύθυνση Μπάντας στην «Libera Accademia DAS» της «Associazione Musicale Amadeus» στο Fermo της Ιταλίας. Ως τρομπετίστας έχει συνεργαστεί με την ορχήστρα εγχόρδων «Les Cordes Enehantecs» της Γαλλίας και με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Ως μέλος διαφόρων μουσικών συνόλων έχει λάβει μέρος σε συναυλίες, μουσικούς διαγωνισμούς και ηχογραφήσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Επίσης, ασχολείται με μεταγραφές/ ενοργανώσεις έργων για διάφορα μουσικά σύνολα. Ως ενοργανωτής και διευθυντής συνόλου συμμετείχε στο Πρόγραμμα «Σύνθεση έργων με μουσικά λογισμικά με νέους με μαθησιακές δυσκολίες στο περιβάλλον της Φ.Ε. «Μάντζαρος – Δράση & Εμπειρία», υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟΑ. Σήμερα διδάσκει τρομπέτα στο Ιόνιο Ωδείο και στη Φιλαρμονική Εταιρεία «Μάντζαρος», όπου και είναι υπεύθυνος στο Σύνολο Τρομπετών, στο σύνολο Χάλκινων Πνευστών και στη Μαθητική Μπαντίνα της. Επίσης, με την ιδιότητα του μουσικού, απασχολείται ως Βοηθητικό Διδακτικό Προσωπικό Ειδικής Εκπαίδευσης στο Ίδρυμα Χρονίως Πασχόντων «Η Πλατυτέρα» της Ι.Μ. Κερκύρας, Παξών & Διαποντίων Νήσων.