Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ξεκίνησε ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία

εκλογές
28 Μαΐου 2023 / 12:45
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Η στόχευση των δύο υποψηφίων εστιάζεται στους 8,3 εκ. ψηφοφόρους που δεν προσήλθαν στις κάλπες στην πρώτη αναμέτρηση

ΑΓΚΥΡΑ. Σε εξέλιξη βρίσκεται ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία. Οι κάλπες άνοιξαν στις 08:00 και η διαδικασία εξελίσσεται ομαλά. Υποψήφιοι σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση είναι ο νυν πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία τα τελευταία 21 χρόνια και ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου που ελπίζει να ανατρέψει τα δεδομένα και να αναδειχθεί πρόεδρος της Τουρκίας.


ΦΩΤΟ@debater.gr

Πως διενεργούνται οι τουρκικές εκλογές

Οι προεδρικές εκλογές στην χώρα πραγματοποιούνται κάθε πέντε έτη. Οι υποψήφιοι μπορούν να προταθούν από κόμματα τα οποία έχουν ξεπεράσει το 5% στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές ή ένα έχουν συλλέξει τουλάχιστον 10.000 υπογραφές υποστήριξης της υποψηφιότητάς τους.

Ο υποψήφιος που θα κερδίσει περισσότερο από 50% των ψήφων στον πρώτο γύρο αναδεικνύεται νικητής αλλά, αν αυτό δεν καταστεί εφικτό τότε πραγματοποιείται δεύτερος γύρος εκλογών στον οποίο συμμετέχουν οι δύο υποψήφιοι που έλαβαν το μεγαλύτερο αριθμό ψήφων.

Η συμμετοχή στην πρώτη αναμέτρηση ανήλθε κοντά στο 90% σύμφωνα με το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο, όμως η ψηφοφορία δεν επέτρεψε σε κάποιον υποψήφιο να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία. Ο Ερντογάν κέρδισε το 49,52%, κάτι που του προσέφερε μια διαφορά 5 μονάδων έναντι του Κιλιτσντάρογλου.

Το σημείο κλειδί του δεύτερου γύρου

Η στόχευση των δύο υποψηφίων εστιάζεται στους 8,3 εκ. ψηφοφόρους που δεν προσήλθαν στις κάλπες στην πρώτη αναμέτρηση, ενώ σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι αναποφάσιστοι.

Οι περίπου 200.000 πρόσφυγες από τη Συρία που έχουν αποκτήσει δικαίωμα ψήφου είναι πιθανότερο να στηρίξουν τον νυν πρόεδρο αφού ο Κιλιτσντάρογλου προκειμένου να προσελκύσει εθνικιστικές ψήφους δεσμεύθηκε να τους εκδιώξει. Προσπάθεια που φαίνεται να μην αποδίδει καρπούς αφού ο Ακροδεξιός υποψήφιος Ογκάν, που έλαβε 5% των ψήφων στην πρώτη αναμέτρηση, δήλωσε ότι θα στηρίξει τον Ερντογάν.
 
Με πληροφορίες από cnn.com και ertnews.gr

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Βασίλης Πανταζόπουλος είναι απόφοιτος του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Ρόδος), με ειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις. Επιπλέον, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου από το Πανεπιστήμιο του Reading στις Στρατηγικές Σπουδές.