Τετάρτη 24.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ψηφιακή υποταγή

Γιώργος Καρύδης
08 Μαΐου 2023 / 17:52

Γράφει ο Γιώργος Καρύδης

Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες νέων και προηγμένων μορφών κοινωνικής επιρροής και χειραγώγησης.
Στην εποχή μας η τεχνολογική εξέλιξη είναι καταιγιστική. Σύγχρονο δημιούργημά της είναι η λεγόμενη Ψηφιακή Νοημοσύνη (Digital Intelligence). Τα προγράμματά της όμως εκτός από τις καινοτόμες ψηφιακές και τεχνολογικές  λειτουργίες, επιφέρουν και παρενέργειες.

Πρόσφατα ενημερωθήκαμε πως ένας δεκαπεντάχρονος, χρησιμοποιώντας συγκεκριμένο πρόγραμμα επεξεργασίας, αφαίρεσε τα ρούχα από τις  φωτογραφίες δύο δωδεκάχρονων ντυμένων κοριτσιών και στη συνέχεια τις προώθησε με γυμνή την μπροστινή πλευρά του σώματός τους σε συμμαθητές του!

Κάποιοι μείναμε έκπληκτοι, όταν είδαμε τους εικονικούς παρουσιαστές ειδήσεων, μέσω τεχνητής νοημοσύνης! Ενημερωθήκαμε δε πως είναι δυνατό να απαντούν και σε ερωτήσεις τηλεθεατών των δελτίων ειδήσεων. Οι απαντήσεις θα δίνονται με βάση πληροφοριακό υλικό που θα έχουν τοποθετήσει στο πρόγραμμα οι ιθύνοντες του μέσου τηλε-μετάδοσης, ώστε να υπάρχει η επιθυμητή επίδραση.
Εξαιτίας των εμφανιζόμενων παρεκκλίσεων παραιτήθηκε από την Google ο Dr. Geoffrey Hinton που θεωρείται ευρέως ο ‘’νονός της  τεχνητής νοημοσύνης’’. Ο 75χρονος επιστήμονας είπε πως λυπάται για τη δουλειά που έκανε και συνέβαλε στην ανάπτυξη του εν λόγω τομέα.

Έτσι για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνεται πως αξιοποιούνται τα πάντα, προκειμένου να υπάρχει επιρροή και έλεγχος της ανθρώπινης συμπεριφοράς και σκέψης. Στα πλαίσια αυτά εργαλειοποιείται οτιδήποτε αποδυναμώνει τον ανθρώπινο νου και την κριτική σκέψη. Ο σύγχρονος άνθρωπος καθοδηγείται μόνο να βλέπει, ν’ ακούει, να προσαρμόζεται  και να συμπεριφέρεται σύμφωνα με τ΄αποφασισμένα από άλλους.

Από τα γεγονότα ενημέρωσης, τα είδη και τις διαλογές του φαγητού, την ενδυμασία, τον οικιακό εξοπλισμό, τις συσκευές επικοινωνίας, τον τρόπο διασκέδασης, τον τόπο και τον χρόνο διακοπών και αναψυχής, τις συναισθηματικές και ερωτικές του προτιμήσεις και φυσικά τις πολιτικές του επιλογές.

Η πολιτική προπαγάνδα έχει πλέον άμεση σχέση με την ψηφιακή διαμεσολάβηση. Ο ανθρώπινος νους λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό μηχανιστικά. Η νοητική λειτουργία, ο προβληματισμός και η κριτική σκέψη υποβαθμίζονται.  Οι ιδεολογίες και οι αξίες έχουν σε μεγάλο βαθμό διαβρωθεί και δεν απασχολούν μεγάλα τμήματα της κοινωνίας.

Με τον τρόπο αυτό ο στόχος επιτυγχάνεται.

Οι πολίτες μετατρέπονται σε υπήκοοι.
Ήδη έχουμε εισέλθει σε δυστοπική κοινωνική πραγματικότητα.

Επειδή όμως ο άνθρωπος εξακολουθεί να είναι άνθρωπος και ο εσωτερικός του κόσμος αντιδρά στην υπαρξιακή του αλλοίωση, υποτονικά προς το παρόν, απαιτείται αντίσταση.  

Προς τούτο, ιδιαίτερη σημασία έχει η αυτοενεργοποίηση της νοητικής λειτουργίας και της κριτικής σκέψης με την αποφυγή της προσκόλλησης στα ψηφιακά μέσα.  
Στην κατεύθυνση αυτή θεωρούμε χρήσιμες την ζωντανή προσωπική συναναστροφή, την συλλογική δράση και την επανασύνδεση με το διάβασμα και τη μελέτη βιβλίων κυρίως Φιλοσοφίας, Ιστορίας και Κλασσικής Λογοτεχνίας.