Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πυρά Καλούδη κατά της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη

Γιώργος Καλούδης
04 Μαΐου 2023 / 12:04

«Η κρυφή επίσκεψη της Μενδώνη και τα αίσχη της σε βάρος της Κέρκυρας και του Πολιτισμού»

ΚΕΡΚΥΡΑ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΛΟΥΔΗΣ). Α.  Έρχεται στα κρυφά στην Κέρκυρα η Υπουργός Πολιτισμού της Κυβέρνησης Μητσοτάκη κα Λίνα Μενδώνη.
Ο αθλητισμός υπάγεται στο Υπουργείο Πολιτισμού.
Η κα Μενδώνη ήταν αρμόδια να εγκρίνει τη τοποθέτηση του ωραίου, σεμνού γλυπτού του Κερκυραίου γλύπτη Άγγελου Γερακάρη, για να τοποθετηθεί στην μεγάλη πλατεία της  Σπηλιάς δίπλα στο λιμάνι, όπου υπάρχουν μόνον 2 προτομές, του ναύαρχου-ιδρυτή του  ΛΣ Μπούκα και του κυβερνήτη του «Λέσβος»-νικητή σε ναυμαχία στη Κύπρου το 1974  Ελευθέριου Χανδρινού.
 
Το γλυπτό αφορά τους 210 γενναίους 19χρονους Κερκυραίους εθελοντές, οι οποίοι στις 23 Νοέμβρη 1940 υπό τον λοχαγό Λαντζίδη επιβιβάστηκαν στην Σπηλιά σε 10 καΐκια  και αποβιβάστηκαν, κοντά στην παραλία  μέσα στο νερό το οποίο έφτανε μέχρι τον αφαλό τους, στον Κάτω Αετό στα Ελληνοαλβανικά σύνορα, για να πολεμήσουν τις φασιστικές δυνάμεις του εισβολέα  Μουσολίνι.
 
Από κακούς χειρισμούς του Λοχαγού Λαντζίδη και της Μεραρχίας Ιωαννίνων οι μη εκπαιδευμένοι εθελοντές πολεμιστές βρέθηκαν  εκτεθειμένοι στο μέσο 2 ιταλικών μεραρχιών.

Πολέμησαν γενναία. Ως Έλληνες. Εβδομήντα δύο έπεσαν νεκροί στο πεδίο της μάχης.  Άλλοι αιχμαλωτίστηκαν και εγκλείστηκαν ακόμη και σε στρατόπεδα συγκέντρωσης όπως το Άουσβιτς και άλλοι διέφυγαν με ταλαιπωρίες και αφού έφθασαν στην Ιταλία έφτασαν στην Αλεξάνδρεια και ενώθηκαν με τον συμμαχικό στρατό στην Αλεξάνδρεια.
 
Γι’ αυτούς τους γενναίους Κερκυραίους νέους ο Σύλλογος Απογόνων Κερκυραίων Ιερολοχιτών ανέθεσε την φιλοτέχνιση του γλυπτού στον σπουδαίο Κερκυραίο γλύπτη Άγγελο Γερακάρη. Όπως είχε προσυμφωνήσει ο αείμνηστος Νίκος Φακιολάς, στον οποίο οφείλουμε την συγγραφή  του ιστορικού γεγονότος. Το γλυπτό πλήρωσε ο ΟΛΚΕ επί προεδρίας Σπύρου Στεφανίδη.
 
Η κα Μενδώνη απέρριψε το αίτημα του Συλλόγου Απογόνων Κερκυραίων Ιερολοχιτών παρά την θετική εισήγηση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Κερκύρας και του Δημοτικού Συμβουλίου. Με πολύμηνη αδικαιολόγητη αλλά εξηγήσιμη κωλυσιεργία της κ. Υδραίου.

Επί πολλά χρόνια σε διαδρόμους της Κέρκυρας και της Αθήνας κυκλοφορούσε η φήμη ότι οι ιερολοχίτες δεν έπρεπε να τιμηθούν, διότι κάποιοι ήταν κομμουνιστές.
Αίσχος και ντροπή στην Μενδώνη.
Πρακτική και λογική ΕΡΕ.
Πρέπει να κηρυχθεί ανεπιθύμητη στην Κέρκυρα.
Να αποδοκιμασθούν  αυτή και ο Μητσοτάκης της!
 
Β. Η Μενδώνη είναι για 4 χρόνια Υπουργός Πολιτισμού του Μητσοτάκη στον οποίο υπάγεται ο Αθλητισμός.

Για ολόκληρη τη τετραετία  Μητσοτάκη, Υδραίου, Κράτσα δεν έκανε τίποτα για το Αθλητικό Κέντρο της πόλης, δεν χτίστηκε ούτε ένα νέο κλειστό ή ανοιχτό γήπεδο σε Κοντόκαλι, Καστελάνους, Άνω Κορακιάνα, Σπαρτύλα, Άγιο Μάρκο, Αγίους Δέκα, Μπενίτσες και σε όλη την Κέρκυρα, την τετραετία
Δεν έδωσε ούτε ένα σεντ.

Πριν τρείς μήνες τα αθλητικά σωματεία του Αθλητικού Κέντρου έστειλαν διαμαρτυρία προς τον απερχόμενο Πρωθυπουργό. Συνέχισαν να αναδεικνύουν το πρόβλημα με το ταρτάν, σκέπαστρο κλπ.

Η  εντολοδόχος τρόικα Γκίκας-Κράτσα -Υδραίου πίστευσαν ότι θα κλείσουν το Στάδιο …για να ησυχάσουν . Έτσι συνέστησαν μία επιτροπή μάλλον χωρίς πολιτικό μηχανικό το έκριναν ακατάλληλο και το έκλεισαν. Έβαλαν λουκέτο! Αρνούνται να δημοσιοποιήσουν το πόρισμα της Επιτροπής και τους υπογράφοντες!
 
Είχαν το θράσος και έκαναν έξωση στην αθλούμενη νεολαία της Κέρκυρας και σε πρωταθλητές και βαλκανιονίκες αθλητές και αθλήτριες.
Ντροπή της και αίσχος της.
 
Το τελευταίο αθλητικό έργο έγινε στη Κέρκυρα το1985 επί Κίμωνα Κουλούρη ΓΓ Αθλητισμού!

Οι κομματάρχες και κομματάρχισσες της οικογένειας Μητσοτάκη Δήμαρχος κα Υδραίου και Περιφερειάρχης κα Κράτσα και ο κ. Γκίκας προσπαθούν, όλοι μαζί,  να την εξωραΐσουν και να εξωραιστούν για τη 4ετή ζημιογόνα παρουσία τους στον αθλητισμό και πολιτισμό και έτσι μέσα στη καρδιά της προεκλογική περιόδου  φέρνουν κρυφά στη Κέρκυρα την ακατάλληλη κ. Μενδώνη.
Ντροπή και αίσχος.

Αφού είναι ανίκανες -οι και ακατάλληλοι γιατί κατέρχονται ξανά στις εκλογές;
Μήπως έχει χαθεί η ντροπή και δεν κοκκινίζουν ποτέ αυτοί οι κυνικοί εξουσιαστές και εξουσιάστριες;

Γιώργος Καλούδης
Υποψ. βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ