Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Θετική η εξωτερική αξιολόγηση για το Τμήμα Μουσικών Σπουδών

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
24 Απριλίου 2023 / 15:44

Υψηλή ποιότητα και ποσότητα των ερευνητικών και καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων και επιτευγμάτων του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού,σημαντικές διακρίσεις αλλά και έλλειψη επαρκούς διδακτικού προσωπικού, στις διαπιστώσεις της Διεθνούς Επιτροπής Αξιολόγησης

ΚΕΡΚΥΡΑ. Εγκρίθηκε η έκθεση της διεθνούς επιτροπής αξιολόγησης από την ΕΘΑΑΕ (Συμβούλιο Αξιολόγησης και Πιστοποίησης της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης) για το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου με ισχύ πέντε ετών (17/3/2023 έως 16/3/2028).

Η επιτροπή, αποτελούμενη από Καθηγητές των Πανεπιστημίων Ithaca και Berklee College of Music των ΗΠΑ και τoυ Πανεπιστημίου Λευκωσίας, ολοκλήρωσε το έργο της στις 9 Δεκεμβρίου 2022 και πιστοποίησε το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος ως προς το επίπεδο 7 (integratedMaster) του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων.

Τι διαπίστωσε

Η επιτροπή εκθείασε την κατοχυρωμένη υψηλή ποιότητα και ποσότητα των ερευνητικών και καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων και επιτευγμάτων των Μελών Διδακτικού και Ερευνητικού προσωπικού, τις σημαντικές διακρίσεις, δημοσιεύσεις και καλλιτεχνικά εγχειρήματα σε τοπικό αλλά και διεθνές επίπεδο, όπως και τα διεθνή ερευνητικά προγράμματα και συνεργασίες που χαρίζουν μεγάλη εξωστρέφεια στο προφίλ του τμήματος και, κατά συνέπεια, δημιουργούν ένα ιδανικό περιβάλλον για τους φοιτητές του.

Το διδακτικό προσωπικό, όπως ισχυρίζονται, είναι σε θέση να παρέχει ένα πρόγραμμα μουσικών σπουδών αιχμής, του 21ου αιώνα. Επιπλέον, το πρόγραμμα έχει υψηλή ζήτηση ενώ αναγνωρίζεται και λαμβάνεται υπ’ όψιν διεθνώς.

Διαπίστωσαν ότι η έρευνα, η καλλιτεχνική δημιουργία και η διδασκαλία συνδέονται δημιουργικά δίνοντας πολλαπλές ευκαιρίες στους φοιτητές να επωφεληθούν από τις επιστημονικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες των καθηγητών τους. 

Η διαρκής συμμετοχή των φοιτητών σε τέτοιες δραστηριότητες με την υποστήριξη των καθηγητών τους (μέσω των Εργαστηρίων, της Θερινής Μουσικής Ακαδημίας, των συνεργασιών με σημαντικούς φορείς της χώρας, των διαφόρων μουσικών συνόλων κ.ο.κ.) εξασφαλίζουν την βέλτιστη προετοιμασία τους για την αγορά εργασίας, κάτι που κατοχυρώνεται με την εύρεση εργασίας της συντριπτικής πλειοψηφίας των αποφοίτων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Πολλοί άλλωστε από τους αποφοίτους μας διαπρέπουν ακολουθώντας ακαδημαϊκές καριέρες σε εγνωσμένου κύρους Πανεπιστήμια στην Ελλάδα και το εξωτερικό και, γενικότερα, έχουν λαμπρές προοπτικές απασχόλησης.

Τα προβλήματα

Η επιτροπή διαπιστώνει και προβλήματα, όπως η έλλειψη επαρκούς διδακτικού προσωπικού, ενώ ζητάει ελάφρυνση του φόρτου εργασίας των διδασκόντων και των φοιτητών ορισμένων κατευθύνσεων, όπως και του προγράμματος σπουδών,καθώς και ενίσχυση της συμβουλευτικής υποστήριξης των φοιτητών.

Προς αυτές τις κατευθύνσεις έχουμε τις καλύτερες προθέσεις να κάνουμε βελτιωτικές κινήσεις.

Ένα άλλο έλλειμμα που αναφέρει η επιτροπή και απευθύνεται στην ΕΘΑΑΕ είναι η έλλειψη κριτηρίων αξιολόγησης των καλλιτεχνικών αντικειμένων εξαιτίας της οποίας το Τμήμα αδικείται και εμποδίζεται η ανάπτυξή του. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει:

«Η επιτροπή προτρέπει τις αρμόδιες αρχές για την τριτοβάθμια εκπαίδευση να αντιμετωπίσουν και να καλύψουν την έλλειψη κριτηρίων αξιολόγησης και δεικτών αποτίμησης ποιότητας για καλλιτεχνικά αντικείμενα, όπως η μουσική εκτέλεση και η σύνθεση Η έλλειψη αυτή υπονομεύει την ουσιαστική έννοια της ισότητας μεταξύ των διαφόρων μουσικών κλάδων και παρεμποδίζει την πρόοδο του τμήματος».

Υψηλή αξία

Η Έκθεση, στο σύνολό της, υποστηρίζει ανεπιφύλακτα και επιβεβαιώνει την υψηλή αξία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, επαινώντας το ερευνητικό, καλλιτεχνικό και διδακτικό του έργο σε όλους τους τομείς, τη διεθνή του απήχηση, όπως και τον φοιτητοκεντρικό του χαρακτήρα.

Είναι αναρτημένη στον ιστότοπο του Τμήματος Μουσικών Σπουδών:
https://music.ionio.gr/gr/department/description/
 
Από την Καθηγήτρια Αναστασία Σιώψη,
Πρόεδρο του Τμήματος Μουσικών Σπουδών,
Σχολής Μουσικής και Οπτικοακουστικών Τεχνών,
Ιονίου Πανεπιστημίου