Συναυλιών συνέχεια για το Τμήμα Μουσικών Σπουδών
Τέλος, όπως ήδη έχουμε αναφέρει, το Φωνητικό Σύνολο του Ιονίου Πανεπιστημίου υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Κτιστάκη, θα βρεθεί στην πόλη Νις της Σερβίας, το διάστημα 30 Ιονίου – 8 Ιουλίου
Μετά τις επιτυχημένες εκδηλώσεις των Συνόλων Χάλκινων Πνευστών και της Χορωδίας την προηγούμενη εβδομάδα και με την ακαδημαϊκή χρονιά να οδεύει προς το τέλος της, οι εκδηλώσεις του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου συνεχίστηκαν και κατά το τριήμερο 14-16 Ιουνίου.
Η αρχή έγινε την Παρασκευή 14 Ιονίου, όπου σπουδαστές του Τμήματος Μουσικών Σπουδών πλαισίωσαν μουσικά την έναρξη του 22ου Συνεδρίου της Ιατροχειρουργικής Εταιρείας Κερκύρας, που συνδιοργανώθηκε με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και διεξήχθη στην Ιόνιο Ακαδημία. Στο ίδιο πλαίσιο, πραγματοποιήθηκε και διάλεξη της Προέδρου του Τμήματος, Καθηγήτριας Αναστασίας Σιώψη, με θέμα "Όταν η Τέχνη κραυγάζει: Η κραυγή ως ήχος και εικόνα, με αφετηρία την «Κραυγή» (Der Schrei der Natur, 1893) του Edvard Munch (1863-1944)".
Το Σάββατο 15 Ιουνίου τη τιμητική του είχε το έντεχνο τραγούδι του 19ου αιώνα (lieder) με τη συναυλία υπό τον τίτλο "Liederabend" από τους φοιτητές της Ειδίκευσης Μονωδίας της Κατεύθυνσης Εκτέλεσης (διδάσκουσα καθηγήτρια: Ρόζα Πουλημένου), η οποία έλαβε χώρα στην αίθουσα εκδηλώσεων της Φιλαρμονικής Ένωσης "Καποδίστριας". Συμμετείχαν οι Irina Gorbatenko, Μαργαρίτα Στάντλερ, Εύα Καργιοφύλη, Χριστίνα Μπότση, Κωνσταντίνα Ρούτση, Ελπίδα Ζαβιτσάνου, Στέλλα Ζαβόλη, Χρύσα Σιδηροπούλου (soprani), Ελισσώ Ντάβλη (mezzo soprano), Λευτέρης Καλπακτσίδης (τενόρος) και Λευτέρης Αντωνιάδης (βαρύτονος), ερμηνεύοντας έργα των Franz Schubert, Robert και Clara Schumann, Richard Wagner, Gustav Mahler, Richard Strauss, Felix Bartholdy Mendelssohn, Franz Liszt και Johannes Brahms. Στο πιάνο τους συνόδευσαν η Μαριλένα Ελούλ και ο Δημήτρης Παπίκας.
Εξάλλου, για το διάστημα 22-27 Ιουλίου, είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί στην Κέρκυρα και masterclass μονωδίας με διδάσκουσες την Ρόζα Πουλημένου (mezzo soprano) και την Jelena Bankovic (soprano).
Οι συναυλίες του Τμήματος Μουσικών Σπουδών συνεχίστηκαν το μεσημέρι της Κυριακής 15 Ιουνίου, με την περίφημη «Λειτουργία της Στέψεως» («Coronation Mass», KV317) του Wolfgang Amadeus Mozart, στο πλαίσιο της Διπλωματικής ΙΙ του Ανδρέα Γκούση, φοιτητή της Κατεύθυνσης Εκτέλεσης στη Διεύθυνση Μικτής – Επαγγελματικής Χορωδίας (διδάσκων καθηγητής: Δημήτρης Κτιστάκης) [είχε προηγηθεί αντίστοιχη συναυλία για την Διπλωματική Ι τον περασμένο Μάρτιο με χορωδιακά έργα με θέμα τον έρωτα]. Η κυριακάτικη αυτή συναυλία πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Καθολικό Καθεδρικό Ναό των Αγίων Ιακώβου και Χριστοφόρου (Duomo), με soloists την Εύα Καργιοφύλη (soprano), την Μαργαρίτα Στάντλερ (alto), τον Φίλιππο Μπουμπάρα (τενόρο) και τον Αλκίνοο Παπαγιανέλλη (μπάσο) (φωνητική διδασκαλία: Ρόζα Πουλημένου). Τους πλαισίωσαν μικρό ορχηστρικό και φωνητικό σύνολο, αποτελούμενα επίσης από φοιτητές του Τμήματος.
Τέλος, όπως ήδη έχουμε αναφέρει, το Φωνητικό Σύνολο του Ιονίου Πανεπιστημίου υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Κτιστάκη, θα βρεθεί στην πόλη Νις της Σερβίας, το διάστημα 30 Ιονίου – 8 Ιουλίου. Εκεί, θα συμμετάσχει σε διαγωνιστικό φεστιβάλ και στις εκδηλώσεις έναρξης και λήξης του gala όπερας το οποίο θα διεξαχθεί στην σερβική αυτή πόλη, ενώ οι φοιτητές που απαρτίζουν το Σύνολο θα παρακολουθήσουν και διάφορα ακαδημαϊκά μαθήματα, στο πλαίσιο του Προγράμματος Erasmus.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ
Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1988. Είναι υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, στην Ιστορική Μουσικολογία. Ανακοινώσεις του έχουν παρουσιαστεί σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά μουσικολογικού και ιστορικού περιεχομένου. Ως μουσικολόγος έχει συνεργαστεί με φορείς όπως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κ.ά. Διδάσκει στο Ωδείο Κερκύρας και είναι υπεύθυνος του Αρχείου της Φιλαρμονικής Εταιρίας «Μάντζαρος».