Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Επίσκεψη Μητσοτάκη: Κούφιες υποσχέσεις, ανούσια διλήμματα και φρούδες ελπίδες

Μαρία Δρυ
21 Απριλίου 2023 / 16:19

Γράφει η υποψήφια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Μαρία Δρυ

Ακούγοντας τον πρωθυπουργό να μιλάει νομίζω ότι ζούμε στην ιδανική χώρα, όπου οι νέοι δεν χρειάζεται να μεταναστεύσουν, και που δουλειές με αξιοπρεπείς συνθήκες υπάρχουν για όλους. Μάλιστα, μοιάζει να είμαστε στην ευχάριστη θέση να μπορούμε να εισάγουμε και εργαζόμενους  στην Ελλάδα, να τους πληρώνουμε παχυλούς μισθούς ώστε να ζούνε καλά και να έχουν περιθώρια για ομαλή ενσωμάτωση, τα έργα να ξεκινάνε και ολοκληρώνονται στην ώρα τους και οι υποσχέσεις να παίρνουν σάρκα και οστά.

Στην προεκλογική φιέστα της Τετάρτης, ύστερα από  τέσσερα χρόνια απραξίας, ξαφνικά ο Πρωθυπουργός θυμήθηκε την Κέρκυρα. Θυμήθηκε την πόλη της UNESCO, το ΕΑΚΚ, τα φράγματα, το εργοστάσιο απορριμμάτων,  τα φρούρια, τα έργα υποδομών και όλα όσα θα έπρεπε ήδη να έχουν γίνει.  Η κοροϊδία σε όλο της το μεγαλείο.

Ανάμεσα στα παραπάνω τοπικού ενδιαφέροντος θέματα, μας ενημέρωσε ότι:
Έχουν μειωθεί οι ασφαλιστικές εισφορές – όπως φαίνεται ο ίδιος και το επιτελείο του δεν πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές - διαφορετικά όλο και κάποιος θα θυμόταν ότι αυξήθηκαν κατά 9.6% από τον Ιανουάριο, σε συνέχεια προηγούμενων αυξήσεων.

Έχουν μειωθεί οι φόροι - προφανώς ούτε φόρους πληρώνουν.
Μειώθηκε η ανεργία – εδώ ο κ. Μητσοτάκης θα μπορούσε να μας πείσει αν κατάφερνε να μας κάνει να ξεχάσουμε να μετρήσουμε όλους όσους έφυγαν στο εξωτερικό ή όσους προσλήφθηκαν π.χ με κριτήρια οκτάμηνων συμβάσεων και μισθούς φτώχειας στους δήμους και τις περιφέρειες.

Αυξήθηκαν οι μισθοί – μα με ποια κριτήρια αξιολογεί τους Έλληνες εργαζόμενους, τις αμοιβές τους, και το κόστος ζωής; Με κριτήρια σύγκρισης με την αθλιότητα ή με την αξιοπρέπεια;

Ο πρωθυπουργός χθες έμοιαζε να απευθύνεται αποκλειστικά σε Έλληνες του εξωτερικού, και σίγουρα όχι σε πολίτες που ζουν στην καθημερινότητα και στην πραγματικότητα της σημερινής Ελλάδας. Καμάρωσε μάλιστα για τα voucher και τα επιδόματα. Τι ντροπή! Αλλά και για το ψηφιακό κράτος, το αυτονόητο δηλαδή.

Μίλησε για σύγχρονο σχολείο όταν έχει καταργήσει τη θεατρική αγωγή και τα καλλιτεχνικά από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ να εξελίσσονται σεμινάρια υπό την αιγίδα παραθρησκευτικών οργανώσεων όπως η «Χριστιανική Αγωγή» που ανάμεσα σε άλλα δαιμονοποιεί τις εκτρώσεις.

Ίδρυσε την πολιτική προστασία, μίλησε για την κλιματική αλλαγή ΧΩΡΙΣ όμως να γίνονται έργα πρόληψης και θωράκισης (πχ αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά, αντισεισμικά) ΑΛΛΑ με αποζημιώσεις αποσιώπησης - αφού έχει γίνει το κακό.

Τον έπιασε ο πόνος ξαφνικά για τη νέα γενιά. Τι θα τους αφήσει με το υποτιθέμενο σχεδιασμό ανάπτυξης και τις ιδιωτικοποιήσεις; - ούτε νερό να πιούν. Πώς θα διασφαλίσει τη νεα γενια για να μη χάνει τις ελπίδες της; Με το Πρόγραμμα “Σπίτι μου” για τους νέους με δανεισμό ενώ ήδη έχει καταργήσει την προστασία της 1ης κατοικίας. Με το Πρόγραμμα “κοινωνική αντιπαροχή” να δώσουμε δημόσια φιλέτα σε ιδιώτες, να οικοδομήσουν, να κρατήσουν ιδιοκτησίες για την πάρτη τους και να δώσουμε και καποια διαμερίσματα σε νέους με χαμηλό(;) ενοίκιο.

Θα λύσει μας είπε το πρόβλημα της υδρευσης μεσω ΣΔΙΤ: μάλλον εννοεί ότι θα πληρώνουμε ΚΑΙ το νερό ως ειδος πολυτελείας. Που θα φτάνει σε εμάς με στάμνες αφού, χωρίς μέριμνα για έργα δικτύου, δεν θα υπάρχει άλλος τρόπος. Τρανεύτηκε ακόμα για “αξιοπρεπή και ανθρώπινη δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους” - για αυτό το λεκτικό ατόπημα ίσως φταίει που δεν τον ενημέρωσε κανείς για την υποστελέχωση και τις ελλείψεις των περιφερειακών νοσοκομείων. Σίγουρα πάντως ξεχνάει το νομο Γκάγκα που έβαλε οριστική ταφόπλακα στο ΕΣΥ.

Δε δίστασε μάλιστα να μας νουθετήσει για το κριτήριο επιλογής της ψήφου μας, γιατί “τα δικά μας λάθη δε διορθώνονται”. Μήπως να μην κάνουμε καθόλου εκλογές για να μην έχουμε “λάθος” αποτέλεσμα; Στη λογική του πρωθυπουργού τα δικά τους λάθη (που κοστίζουν ανθρώπινες ζωές) διορθώνονται με αποζημιώσεις, η δική μας ψήφος όμως είναι που είναι “αδιόρθωτη”.

Και μετά υποσχέθηκε ξανά τα ίδια! Λες και δεν πέρασε μία μέρα. Οι υποσχέσεις του 2019 επανήλθαν το 2023 φρεσκοσιδερωμένες. Να υποθέσουμε ότι τα τέσσερα χρόνια που πέρασαν, κάποιος άλλος κυβερνούσε αυτόν τον τόπο. Δυστυχώς για την Κέρκυρα πέρασε μια τετραετία της απόλυτης απραξίας. Η απερχόμενη κυβέρνηση  και ο πρωθυπουργός της, είναι εκτός πραγματικότητας.   

ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΑ: Φτάνει με τα ψευτοδιλήμματα! “Νέα Δημοκρατία ή ακυβερνησία” (μετά τη νέα δημοκρατία το χάος) και “Νέα Δημοκρατία ή ΣΥΡΙΖΑ”. Κανένα από τα δύο! Βασική αρχή της ιδεολογίας του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ είναι ότι τα πολιτικά δικαιώµατα αποκτούν δηµοκρατικό περιεχόµενο µόνο όταν βασίζονται σε κοινωνικά δικαιώµατα. Για την ικανοποίηση των κοινωνικών δικαιωμάτων κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα, εμείς θα αγωνιστούμε. Χωρίς μυθεύματα και παραπλάνηση. Χωρίς ψευτοδιλήμματα. Χωρίς άλλο θέατρο και κούφια επικοινωνία. Ας δώσουμε την σωστή απάντηση αυτή τη φορά μέσω της κάλπης στον απερχόμενο πρωθυπουργό, στον τέως πρωθυπουργό και στα επιτελεία τους.