Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ένωση Γονέων Κέρκυρας: Κλείνουν τμήματα λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών

Ένωση Γονέων
12 Απριλίου 2023 / 11:12

«Για αυτή την διαχρονική κατάσταση που συμβαίνει κάθε χρόνο, οι αιτίες βαραίνουν αποκλειστικά τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, το υπουργείο Παιδείας και τις εκάστοτε κυβερνήσεις»

ΚΕΡΚΥΡΑ (ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ). Από την αρχή της σχολικής χρονιάς έως και σήμερα γινόμαστε μάρτυρες παραπόνων πολλών γονέων που μας ενημερώνουν ότι τμήματα και ολοήμερα κλείνουν όταν οι εκπαιδευτικοί νοσούν ή παίρνουν τις προβλεπόμενες νόμιμες άδειές τους.

Ξεκαθαρίζουμε αρχικά  ότι ως εργαζόμενοι που είμαστε και εμείς οι γονείς, δεν κάνουμε βήμα πίσω από το δικαίωμα οι εκπαιδευτικοί να παίρνουν τις άδειές τους, είναι αναφαίρετο δικαίωμά τους και κατοχυρωμένο με αγώνες που έγιναν όλα τα προηγούμενα χρόνια ειδικά για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που μέχρι πριν λίγα χρόνια δεν είχαν δικαίωμα αδειών!!!

Ωστόσο το σχολείο πρέπει να μένει πάντα ανοιχτό, χωρίς να μένει ούτε μία μέρα κλειστό αφού σε αυτή την περίπτωση προκαλεί μεγάλα προβλήματα στους εργαζόμενους γονείς που δεν μπορούν ουσιαστικά να ανταπεξέλθουν σε μια τέτοια τυχόν έκτακτη αλλαγή του εργασιακού τους ωραρίου για να μπορέσουν να κρατήσουν τα παιδιά υπό την επίβλεψή τους όσον αφορά τουλάχιστον τις μικρές ηλικίες.

Για το λόγο αυτόν συναντήθηκε το ΔΣ της Ένωσης με γονείς που αντιμετώπισαν σε μεγάλο βαθμό αυτό το πρόβλημα. Ειδικά στα νηπιαγωγεία το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο, αφού το εργασιακό ωράριο των εκπαιδευτικών συμπίπτει με το διδακτικό τους ωράριο, με αποτέλεσμα όταν ασθενεί ένας/μία νηπιαγωγός να μην αναπληρώνεται από κανέναν και να κλείνει το Ολοήμερο τμήμα. Μπαίνοντας στην τουριστική περίοδο, οι εργαζόμενοι γονείς βρίσκονται με τα χέρια δεμένα σε τέτοιες περιπτώσεις.

Για αυτή την διαχρονική κατάσταση που συμβαίνει πάντα και κάθε χρόνο είμαστε πεισμένοι ότι οι αιτίες βαραίνουν αποκλειστικά τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, το υπουργείο Παιδείας και τις εκάστοτε κυβερνήσεις αφού χρόνια τώρα ακολουθούν την πολιτική της αναπλήρωσης των χιλιάδων κενών στα σχολεία όλης της χώρας, των ελάχιστων μόνιμων διορισμών που γίνονται πραγματικά με το σταγονόμετρο. Είναι η πολιτική εκείνη που θέλει φέτος να υπάρχουν 48.184!!! αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που καλύπτουν πάγιες ουσιαστικά ανάγκες στα σχολεία όλης της χώρας.

Είναι επίσης η απαράδεκτη κατάσταση που θέλει να μην υπάρχουν εφεδρείες εκπαιδευτικών σε κάθε Διεύθυνση έτσι ώστε σε τέτοιες έκτακτες καταστάσεις να μπορούν να καλύπτουν αυτές τις ώρες μαθημάτων σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Πρόσφατο είναι το γεγονός εδώ στο νησί μας που για παιδί που θα φοιτούσε στο ειδικό σχολείο προσλήφθηκε σχολικός νοσηλευτής μόλις λίγες ημέρες πριν το Πάσχα!!!
 
Διεκδικούμε μαζί με τους εκπαιδευτικούς μας:
  • Μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα
  • Να καλυφθούν όλα τα κενά από την πρώτη κιόλας φάση της νέας σχολικής χρονιάς (2023-24) για αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, παράλληλης στήριξης και σχολικούς νοσηλευτές
  • Πρόβλεψη από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης για εφεδρικούς εκπαιδευτικούς ανά περιοχή ώστε να καλύπτουν περιπτώσεις έκτακτων απουσιών, αδειών κλπ.