Τετάρτη 24.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Οι βασικές αρχές του Στέφανου Πουλημένου για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Στέφανος Πουλημένος
17 Μαρτίου 2023 / 10:57
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Θεματικές συσκέψεις της ομάδας της δημοτικής κίνησης «Εξαρχής - Δύναμη Ευθύνης και Δημιουργίας» για τη Διαχείριση Απορριμμάτων, τον Τουρισμό, το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό

ΚΕΡΚΥΡΑ. Συσκέψεις των θεματικών ομάδων εργασίας πραγματοποιούνται το τελευταίο χρονικό διάστημα από τον υποψήφιο Δήμαρχο Στέφανο Πουλημένο, με στόχο τη διατύπωση των βασικών γραμμών του προγράμματος του συνδυασμού του. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στ. Πουλημένου:


Η διαχείριση των απορριμμάτων ήταν το θέμα της δεύτερης πολύωρης γόνιμης και παραγωγικής σύσκεψης 15 μελών του συνδυασμού «ΕΞΑΡΧΗΣ – Δύναμη Ευθύνης και Δημιουργίας» με τη συμμετοχή και εξωτερικών συνεργατών, την Τετάρτη15 Μαρτίου ’23.

Οι συμμετέχοντες υπό την προεδρία του υποψήφιου Δημάρχου Στέφανου Πουλημένου, αφού παρουσιάστηκε παραστατικά η σημερινή κατάσταση, κατέθεσαν με υπεύθυνο τρόπο, τις απόψεις τους για:

- Την ανάγκη να γυρίσουμε σελίδα στην κορυφαία για τη ζωή του τόπου υπόθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων και της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των πολιτών προς το Δήμο.

- Την εκ βάθρων αναδιοργάνωση της δημοτικής υπηρεσίας καθαριότητας και την αναβάθμιση του ρόλου των εργαζομένων σ’ αυτήν, στο πλαίσιο της κεντρικής επιλογή μας για την διαχείριση των απορριμμάτων μας σύμφωνα με τον Εθνικό σχεδιασμό.

- Τη διατήρηση του Δημοτικού χαρακτήρα της Υπηρεσίας καθαριότητας, στηριζόμενοι στο προσωπικό του Δήμου μας και επικουρικά, στους μήνες αιχμής και όπου χρειαστεί, συνεργασία με τους ιδιώτες.

- Τον εκσυγχρονισμό του αμαξοστασίου και του συνεργείου των οχημάτων

- Την ενίσχυση του εξοπλισμού της μέσω χρηματοδοτήσεων από ευρωπαϊκά προγράμματα

- Την ανάγκη προώθησης και εφαρμογής εκτεταμένου προγράμματος διαλογής στην πηγή και διαχωρισμού του οργανικού φορτίου των απορριμμάτων, έτσι ώστε να μειωθεί δραστικά ο όγκος και το κόστος μεταφοράς τους εκτός Κερκύρας.

- Την ενεργοποίηση και στήριξη των δημοτικών κοινοτήτων, των πολιτιστικών φορέων και των ομάδων εθελοντικής δράσης για τη διαλογή στην πηγή και την καθαριότητα παντού

- Την επιβεβλημένη συνεργασία του Δήμου με τους μεγάλους παραγωγούς απορριμμάτων (ξενοδοχεία, εστιατόρια κλπ.)

- Την τακτική δημοσίευση στατιστικών στοιχείων προόδου για την ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενου

- Την έγκριση νέου κανονισμού καθαριότητας, με συγκρότηση και λειτουργία υπηρεσίας ελέγχου της εφαρμογής του

- Την ενίσχυση της υπηρεσίας συλλογής και διαχείρισης των ογκωδών υλικών (εσκαφών – κατασκευών - κατεδαφίσεων – ανακαινίσεων) σε συνεργασία με Συλλογικά Συστήματα Διαχείρισης και

- Την βελτίωση της καθαριότητας στους κοινόχρηστους χώρους στην πόλη και την ύπαιθρο για την αναβάθμιση του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος
Το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι κορυφαίο ζήτημα στη ζωή του τόπου και ως τέτοιο θα είναι πολύ ψηλά στις προτεραιότητες του Δήμου μας.
 
Και σύσκεψη για τον ΤΟΥΡΙΣΜΟ και το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
 
Είχε προηγηθεί την περασμένη εβδομάδα, μια πρώτη σύσκεψη, άλλης ομάδας 12 στελεχών της ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης «ΕΞΑΡΧΗΣ – Δύναμη Ευθύνης και Δημιουργίας», με θέμα: «Τουρισμός και Περιβάλλον».

Οι συμμετέχοντες υπό την προεδρία του υποψήφιου Δημάρχου Στέφανου Πουλημένου, κατέθεσαν με υπεύθυνο τρόπο, τις απόψεις τους για:

- Τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη σε έναν βιώσιμο τουριστικό προορισμό

- Την παράμετρο της προστασίας του περιβάλλοντος και της τήρησης των περιβαλλοντικών όρων στις διάφορες δραστηριότητες

- Τις τουριστικές επενδύσεις σε συνδυασμό με την φέρουσα ικανότητα του νησιού

- Τις δυνατότητες αξιοποίησης της μη τουριστικής ενδοχώρας του νησιούΤις βραχυχρόνιες μισθώσεις (τύπου AirBnB) και τις επιπτώσεις τους

- Την ανάγκη χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού

- Την βελτίωση της εικόνας στις πύλες εισόδου της πόλης

- Την αποκατάσταση των όψεων κτηρίων του ιστορικού κέντρου της πόλης και των παραδοσιακών οικισμών κ.ά.

Το θέμα του τουρισμού θα επανέλθει για συζήτηση σε συνάρτηση με τις κυκλοφοριακές συνθήκες και την προσβασιμότητα, αλλά και σε σχέση με τα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου.
 
Και για τον ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ
Η επόμενη σύσκεψη θα γίνει μέσα στην προσεχή εβδομάδα, από άλλη ομάδα εργασίας, με θέμα την Δημοτική Πολιτική στον Πολιτισμό και τις κτηριακές υποδομές του.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.