Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Υπόμνημα φορέων της Κέρκυρας στον Πρωθυπουργό για τα σοβαρά προβλήματα της Υγείας στο νησί

Υπόμνημα
07 Φεβρουαρίου 2023 / 15:00

Τα αιτήματα όπως αυτά καταγράφτηκαν από την πρόσφατη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο, αλλά και την ημερίδα για την Υγεία που ακολούθησε

ΚΕΡΚΥΡΑ. Υπόμνημα στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, σχετικά, με τα σοβαρά προβλήματα, που αντιμετωπίζει ο Νομός  μας στον τομέα  της Υγείας, απέστειλε η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων  Μερόπη Υδραίου. Στο υπόμνημα συνοψίζονται τα αιτήματα όπως  αυτά καταγράφτηκαν  από την πρόσφατη  σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο, αλλά και την ημερίδα για την Υγεία  που  ακολούθησε,   με την συμμετοχή   όλων  των αρμόδιων φορέων  του νησιού.

Το υπόμνημα κοινοποιήθηκε  στους Υπουργούς: Υγείας  Αθανάσιο Πλεύρη και Εσωτερικών  Μαυρουδή Βορίδη,  στην αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας  Ασημίνα Γκάγκα και στην Υφυπουργό Υγείας  Ζωή Ράπτη.

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Εξοχότατε κ. Πρωθυπουργέ,

Το τελευταίο διάστημα, τα προβλήματα στον τομέα της Υγείας στο νησί της Κέρκυρας, στα Διαπόντια Νησιά μας και στους Παξούς, ως απόρροια και της πίεσης που έφερε η πανδημία, έχουν γιγαντωθεί και έχουν αναδειχθεί τεράστια κενά στις λειτουργούσες δομές. Η κυβέρνηση έχει καθήκον να σκύψει σοβαρά πάνω από αυτό το πρόβλημα που αφορά στο ύψιστο αγαθό της υγείας και να προβεί σε άμεσες και έκτακτες ενέργειες προκειμένου να δοθούν λύσεις.

Με υψηλό αίσθημα ευθύνης και συναντίληψης για τα προβλήματα, που
αντιμετωπίζει η δημόσια υγεία στην Κέρκυρα, μετά από διεξοδική συζήτηση που πραγματοποιήσαμε και λαμβάνοντας υπόψη τα ψηφίσματα του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων και του Δημοτικού Συμβουλίου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, θέτουμε υπόψη σας σχετικό υπόμνημα με τα αιτήματα του τόπ

Η συνάντηση μας αυτή ήταν μονοθεματική και εστίασε στην κατάθεση
προτάσεων και κινήτρων για τη στελέχωση των δομών Υγείας μας.
Είναι γνωστή η ένδεια σε επίπεδο προσωπικού που αντιμετωπίζουν σημαντικά τμήματα του Νοσοκομείου Κέρκυρας μετά και τις αποχωρήσεις αρκετών γιατρών.

Ως εκ τούτου, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη ύπαρξης γενναίων και ουσιαστικών κινήτρων προκειμένου να καλυφθούν οι κενές θέσεις γιατρών και λοιπού νοσηλευτικού και επικουρικού προσωπικού οι οποίες κατά τις προκηρύξεις αποβαίνουν κατά το πλείστον άγονες.

Επίσης, οι ελλείψεις στα Κέντρα Υγείας του νησιού σε επίπεδο υποδομών, ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού αλλά και προσωπικού, ιατρικού και επικουρικού, είναι μεγάλες. Η κάλυψη διακομιδών και εκτάκτων περιστατικών από το νησί της Κέρκυρας, τα Διαπόντια Νησιά μας και τους Παξούς καθίσταται μη ασφαλής, με απόδειξη το τελευταίο περιστατικό θανάτου συνανθρώπου μας λόγω αδυναμίας μεταφοράς της. Η ατζέντα για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στα νησιά μας από όλους εμάς τους εκπροσώπους του τόπου μας είναι συγκεκριμένη και έχει βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο χαρακτήρα.

Δεδομένου ότι η Κέρκυρα ανήκει στις Α’ προβληματικές περιοχές, τα αιτήματα τα οποία καταγράφηκαν από τη συμμετοχή του Βουλευτή Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρου Αυλωνίτη, του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Δημήτριου Μπιάγκη, των Αντιπεριφερειαρχών Μελίτας Ανδριώτη και Κώστα Ζορμπά, της αντιπροέδρου του ΔΣ. του Νοσοκομείου Αλεξάνδρας Καλαϊτζόγλου, του Αντιδήμαρχου Υγείας Δήμου
Κεντρικής Κέρκυρας Σπύρου Πουλή, του εκπροσώπου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δημοτικό Συμβούλιο Κεντρικής Κέρκυρας Γιάννη Μπορμπότη και της Μαρίας Δρυ από την παράταξη «Κέρκυρα 180), καθώς και των εκπροσώπων των γιατρών του Νοσοκομείου Νικόλαου Πολύζου και Πέτρου Αργίτη και του Ιατρικού Συλλόγου Κέρκυρας Περικλή Μπαλανίκα, με τη σύμφωνη γνώμη των Δημάρχων Βόρειας Κέρκυρας Γεώργιου Μαχειμάρη, Νότιας Κέρκυρας Κωνσταντίνου Λέσση
και Παξών Σπύρου Βλαχόπουλου, υπό την προεδρία της Δημάρχου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Μερόπης Υδραίου, συνοψίζονται στα εξής για τις Α’ προβληματικές περιοχές όπως η Κέρκυρα:


1. Μισθολογικά κίνητρα για τους γιατρούς που υπηρετούν στις περιοχές
αυτές, με ειδικό μισθολόγιο με αυξημένες αποδοχές.

2. Φορολογικά κίνητρα. Όσοι υπηρετούν στις Α προβληματικές περιοχές να έχουν έκπτωση τουλάχιστον 30% από το φόρο εισοδήματος.

3. Θεσμικά και Βαθμολογικά κίνητρα. Η υπηρεσία σε νοσοκομεία και δομές υγείας σε αυτές τις περιοχές να συνδέεται με αυξημένη μοριοδότηση για την εξέλιξη των γιατρών στο ΕΣΥ.

4. Επίλυση του στεγαστικού προβλήματος που για το υγειονομικό προσωπικό είναι ιδιαίτερα οξυμένο στις νησιωτικές περιοχές. Με τη χορήγηση ειδικού στεγαστικού επιδόματος αλλά και ένα πρόγραμμα ανέγερσης συγκροτήματος κατοικιών από τα συναρμόδια Υπουργεία. Σε αυτή την κατεύθυνση ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων μπορεί να προσφέρει δημοτικό ακίνητο για την ανέγερσή του.

5. Συνεργασία του Α ́και Β ́ βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την
αξιοπρεπή διαμονή και σίτιση των ιατρών.

6. Άμεση επαναπροκήρυξη όλων των άγονων θέσεων.

7. Υγειονομική Περιφέρεια Ιονίων Νήσων σύμφωνα με αποφάσεις Δημοτικού και Περιφερειακού Συμβουλίου, όπως και εκπροσώπηση α και β βαθμού ΟΤΑ στο ΔΣ του Νοσοκομείου.

8. Τηλεφωνικό Κέντρο ΕΚΑΒ στην Κέρκυρα.

9. Εξασφάλιση διακομιδών από τα νησιά μας κατά τη διάρκεια που θα
παραμείνει κλειστό το αεροδρόμιο της Κέρκυρας.

10. Αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας του Νοσοκομείου προς όφελος της
λειτουργίας του.

11. Δυνατότητα στους Δήμους με νομοθετική διάταξη και ανάλογη
χρηματοδότηση, να μπορούν να χορηγούν επίδομα σίτισης και στέγασης σε δημόσιους λειτουργούς (υγειονομικούς, ΕΚΑΒ, Σώματα Ασφαλείας, Εκπαιδευτικούς κ.α.), με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου.

Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη:

Η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων – Μερόπη
Υδραίου
Ο Δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας – Γεώργιος Μαχειμάρης
Ο Δήμαρχος Νότιας Κέρκυρας – Κωνσταντίνος Λέσσης
Ο Δήμαρχος Παξών – Σπυρίδων Βλαχόπουλος
Ο Βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ – Αλέξανδρος Αυλωνίτης
Ο Βουλευτής Κέρκυρας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ – Δημήτριος Μπιάγκης
Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κέρκυρας – Κωνσταντίνος Ζορμπάς
Η Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Κέρκυρας – Μελίτα Ανδριώτη
Ο Αντιδήμαρχος Υγείας Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας Σπυρίδων Πουλής
Η Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. ως εκπρόσωπος του Δ.Σ. του Νοσοκομείου –
Αλεξάνδρα Καλαϊτζόγλου
Ο εκπρόσωπος της παράταξης «Κέρκυρα 180» Δημοτικού Συμβουλίου
Κεντρικής Κέρκυρας – Μαρία Δρυ
Ο εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου Κέρκυρας – Περικλής Μπαλανίκας
Ο εκπρόσωπος των γιατρών ΕΣΥ Κέρκυρας – Νικόλαος Πολύζος