Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο αγώνας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ πρέπει να είναι μονομέτωπος κατά της δεξιάς

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΛΟΥΔΗΣ
07 Φεβρουαρίου 2023 / 11:28

Όπως το 1981 έτσι και σήμερα η Αλλαγή είναι όρος για την επιβίωση του έθνους, για την ευημερία του λαού μας. Αναζητούμε την εθνική υπερηφάνειά μας και τη κοινωνική δικαιοσύνη για την ευημερία όλου του λαού. Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει δικαίωμα ούτε καν να σκέφτεται συγκυβέρνηση με τη Δεξιά.

1. Το ΠΑΣΟΚ ιδρύθηκε από τον Αντρέα Παπανδρέου για να υπηρετεί τον Λαό και τη Πατρίδα. Ξεκίνησε με 13,5% το 1974, έφθασε το 25% το 1977 και επήγαγε θρίαμβο με 48% το 1981. Αφού διαφώτισε τον λαό και πήγε μπροστά από τον λαό υπερασπίζοντάς τον.
Στήριζε τη πολιτική του που ενθουσίαζε τον λαό στα  3 τρίπτυχα:

1) Εθνική Ανεξαρτησία - Λαική Κυριαρχία - Κοινωνική Απελευθέρωση με δημοκρατική διαδικασία.
2) Τρείς Τομείς της Οικονομίας: Δημόσιος - Ιδιωτικός – Κοινωνικός.
3) Τρία βάθρα της Δημοκρατίας: Κοινοβούλιο - Αυτοδιοίκηση – Συνδικαλισμός.

Τη δεκαετία του ΄80 έκανε τις μεγάλες αλλαγές που είχε ανάγκη ο τόπος: Εφάρμοσε ανεξάρτητη και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική (Πρωτοβουλία και δράσεις των 6 ηγετών από 4 ηπείρους κ.α.), ανέπτυξε την ελληνική πολεμική βιομηχανία, διεύρυνε και πλάτυνε  τη δημοκρατία, έκανε μεγάλη αποκέντρωση, δημιούργησε τη μικρομεσαία τάξη, κατοχύρωσε τον συνδικαλισμό (νόμος 1264), θεμελίωσε θεσμούς κοινωνικής πρόνοιας και κοινωνικής δικαιοσύνης, αναγνώρισε την  Εθνική Αντίσταση και τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, ίδρυσε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, κατάργησε το μηχανισμό καταπίεσης και παρακολούθησης των πολιτικών φρονημάτων την Ελληνική Χωροφυλακή και την Αστυνομία Πόλεων και τις συγχώνευσε  σε ένα ενιαίο σώμα, την Ελληνική Αστυνομία, θέσπιση Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, αναγνωρίσθηκε και αποζημιώνεται το εργατικό ατύχημα, επεκτάθηκε η πενθήμερη εργασία, ενώ μειώθηκαν οι ώρες εργασίας σε 40, επεκτάθηκει η δυνατότητα άδειας με αποδοχές, αύξηση 35% και αμέσως Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή (Α.Τ.Α.) του μισθού, πολιτικός γάμος, κατάργηση προίκας, θέσπιση  συναινετικού διαζύγιου, ισότητα ανδρών & γυναικών, δικαίωμα ψήφου  στους 18χρονους, αποποινικοποίηση μοιχείας, ποινικό αδίκημα η ενδο-οικογενειακή βία, σημαντική στην κατεύθυνση της γυναικείας χειραφέτησης στις αρχές του 1980. Όλες αυτές τις ζωοφόρες αλλαγές τις πολέμησε η δεξιά.  Υπήρχε δημοκρατικός  προγραμματισμός  και εκπροσώπηση του Λαού παντού κυρίως μέσω της Αυτοδιοίκησης: Στα Νοσοκομεία, Λιμενικά Ταμεία κλπ. Οι κυβερνήσεις της δεξιάς. Απεχθάνονται τη λαϊκή συμμετοχή. 1984: Ίδρυση Ιόνιου Πανεπιστήμιου. 1987 ίδρυση Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Το 2007 η Νέα Δημοκρατία κατάργησε το Περιφερειακό Σύστημα Υγείας Ιονίων Νήσων με έδρα τη Κέρκυρα και μας έβαλε στην επιζήμια και αναχρονιστική χοάνη της Πάτρας.

2. Το ΠΑΣΟΚ δεν έπρεπε ποτέ να υπογράψει και να ψηφίσει Μνημόνιο.
Τα Μνημόνια από το 2010 οδήγησαν τα κόμματα σε πολιτική και οργανωτική αποδυνάμωση και αποξένωση από τον λαό, εξαφανίστηκαν η δημόσια συζήτηση και ο πολιτικός διάλογος τόσο σε επίπεδο Αθήνας όσο και σε όλη τη Χώρα και αυτή η έλλειψη κάθε συζήτησης και δημόσιου διαλόγου επέτρεψε την ανάπτυξη μεγάλου αριθμού οικονομισσάριων και συμμοριών.
Ως αποτέλεσμα των μνημονιακών πολιτικών μειώθηκε ο πληθυσμός της πατρίδας μας και 16 βουλευτικές έδρες κατευθύνθηκαν προς το αθηνοκεντρικό κράτος μετατρέποντας ταυτόχρονα το δημογραφικό από μέγαπρόβλημα σε πρώτης προτεραιότητας εθνικό θέμα για την επιβίωση του έθνους μας.

3. Η δεξιά του Κυριάκου Μητσοτάκη, γιου του αρχιαποστάτη (1965-1967) Κώστα Μητσοτάκη: Διεύρυνε την απόσταση πλουσίων και φτωχών, ενίσχυσε το (προϋπάρχον) ολιγαρχικό σύστημα όμοιο του οποίου δεν υπάρχει στον δυτικό κόσμο αφού οι ίδιοι άνθρωποι είναι ιδιοκτήτες μέσων παραγωγής πλούτου, έχουν ποδοσφαιρικές ομάδες, τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, εφημερίδες , περιοδικά ειδησεογραφικά sites, τορπίλισε το εθνικό σύστημα υγείας, περιόρισε τη κοινωνική πολιτική, ναρκοθέτησε τη δημόσια και δωρεάν παιδεία, παρέδωσε σε τραπεζικά κοράκια τη α΄ κατοικία, ενέπλεξε, χωρίς απόφαση του Κοινοβουλίου, τη χώρα σε πόλεμο με τη Ρωσία (μας στήριζε στο Κυπριακό, στον ΟΗΕ κλπ.).

Η υποκλοπή και η παρακολούθηση των τηλεφώνων των πολιτικών αντιπάλων, δημοσιογράφων, αρχηγών του στρατεύματος κ.α. καταγράφει μία σάπια κατάσταση που αποτελεί κίνδυνο για τη δημοκρατία και δεν μπορεί να είναι ανεκτή από κανέναν δημοκράτη ούτε για μία ημέρα. Η δεξιά αφαίρεσε αρμοδιότητες από τα δημοτικά συμβούλια και δημιούργησε αδιαφάνεια και σκάνδαλα στη Τοπική Αυδιοίκηση.

4. Το ΠΑΣΟΚ Κέρκυρας δεν μπορεί να περιέχει δούρειους ίππους της χωροφυλακής και του αστυνομικού κράτους ούτε μπορεί να αξιοποιεί ανθρώπους διασυνδεδεμένους με κουμπαριές με τη δομική και υπόγεια δεξιά.

5. Ο λαός απαιτεί καθαρές πολιτικές θέσεις, οργάνωση, ανοικτές πολιτικές συζητήσεις, , οι καναλάρχες να εφαρμόζουν το Σύνταγμα για αντικειμενική ενημέρωση, επανασύνδεση με το μαζικό κίνημα και δράσεις, απαιτεί ένα ΠΑΣΟΚ που θα μπει μπροστά από το λαό, θα τον καθοδηγεί, θα τον υπερασπίζεται και θα τον προστατεύει

 Η προεκλογική τακτική πρέπει να είναι μονομέτωπος αγώνας κατά της δεξιάς  και όχι διμέτωπος.
 «Ο λαός  δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά»  είναι ικανό ερέθισμα  για να ξυπνήσει μνήμες και να πληροφορηθεί  η απολιτίκ νεολαία.
 Όπως το 1981 έτσι και σήμερα η Αλλαγή είναι όρος για την επιβίωση του έθνους, για την ευημερία του λαού μας.
Αναζητούμε την εθνική υπερηφάνειά μας και  τη  κοινωνική δικαιοσύνη για  την ευημερία όλου του λαού.
Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει δικαίωμα ούτε καν να σκέφτεται συγκυβέρνηση με τη Δεξιά.

5-2-2023
του Γιώργου Ν. Καλούδη *

*Το άρθρο αυτό γράφτηκε αποκλειστικά για την έντυπη και τη διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ» enimerosi.com του Γιώργου Κατσαΐτη.