Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Παιδική και εφηβική βία: Ο καθρέφτης της κοινωνίας μας

Παιδική βία
12 Ιανουαρίου 2023 / 10:36

Το θέμα προσεγγίζουν οι Ηλ. Μιχαλαρέας, Λ. Τράντος και Γ. Ζούμπος - Αν και το φαινόμενο αφορά περισσότερο τα αγόρια, τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί αύξηση της βίας στα κορίτσια.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ο παιδικός - εφηβικός εκφοβισμός αλλά και η παιδική - εφηβική βία είναι ένα φαινόμενο το οποίο τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει σημαντική όξυνση. Όλο και συχνότερα μαθαίνουμε για περιπτώσεις όπου νεαρά κορίτσια και αγόρια πέφτουν θύματα όχι και τόσο αθώων «πειραγμάτων» από συνομήλικους. 

Βιασμοί ανηλίκων (το τελευταίο παράδειγμα που συνέβη προ ημερών με το βιασμό δεκαπεντάχρονου από εφήβους έρχεται να προστεθεί σε μία μακριά λίστα συμβάντων), συγκρούσεις συμμοριών εφήβων, διαδικτυακός εκφοβισμός με εγκληματικές προεκτάσεις είναι μόνο μερικές από τις εικόνες που συνθέτουν το «κολάζ» της παραβατικότητας στις νεαρές ηλικίες. 

Αναφορικά με την αύξηση των περιστατικών παιδικής- εφηβικής βίας που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια συμφώνησαν ότι έχει παρατηρηθεί αύξηση των κρουσμάτων και μάλιστα ο κ. Μιχαλαρέας σημείωσε ότι παρόλο που το φαινόμενο αφορά περισσότερο τα αγόρια, έχει σημειωθεί αύξηση της βίας στα κορίτσια. 
 
Σχετικά με το που οφείλεται η αύξηση αυτή, ο Ηλίας Μιχαλαρέας, Δρ. Ψυχολογίας και Επιστημονικός Υπεύθυνος της Μονάδας Απεξάρτησης ΔΙΑΠΛΟΥΣ της Ψυχιατρικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας έκανε την διασύνδεση ανάμεσα σε κοινωνικά προβλήματα (ανεργία, οικονομική και πολιτιστική φτώχια, κοινωνικές ανισότητες κ.α.) τα οποία «παίρνουν την μορφή κοινωνικής παθολογίας που αντανακλάται στο επίπεδο του ατόμου με τη μορφή ατομικής παθολογίας, με τη μορφή παιδικής- εφηβικής βίας». Πρόσθεσε ότι «η βία είναι η έκφραση της κυρίαρχης ιδεολογίας, που δυστυχώς εκφράζεται και μέσα από τα παιδιά». 

Ο Λεωνίδας Τράντος, Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Κεντρικής Κέρκυρας, συμφωνεί ότι το φαινόμενο της βίας σε αυτές τις ηλικίες είναι κοινωνικό φαινόμενο και δεν πηγάζει μόνο μέσα από την οικογένεια. 

Ο Γιώργος Ζούμπος,  Διευθυντής του 2ου Γενικού Ενιαίου Λυκείου Κέρκυρας από την πλευρά του, σημείωσε ότι η περίοδος του covid είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν σε μεγάλο βαθμό το «όριο» και το «μέτρο».
 
Συναρτώμενη στα περιστατικά βίας σε αυτές τις ηλικίες είναι και η αντιμετώπιση που υπάρχει τόσο προς τα θύματα όσο και προς τους θύτες καθώς, είναι και αυτοί έφηβοι. Εδώ είναι κοινώς αποδεκτό ότι η πλειοψηφία των νέων διστάζουν να μιλήσουν για τέτοια περιστατικά, ενώ αν το κάνουν κυρίως θα το κάνουν με φίλους τους. Ο κ. Μιχαλαρέας και ο κ. Τράντος συμφωνούν ότι πρέπει να γίνουν πολλά βήματα προς αυτήν τη κατεύθυνση, ώστε να νιώσουν τα παιδιά την απαραίτητη ασφάλεια που χρειάζονται για να μιλήσουν περί τέτοιων θεμάτων.

Όσον αφορά στο διαδικτυακό εκφοβισμό (bullying), γίνεται ξεκάθαρη η έλλειψη προστασίας από επίσημους κρατικούς φορείς (το σχολείο έχει δύναμη που φτάνει μέχρι ενός σημείου, δεν αρκεί από μόνο του αφού συχνά δεν ενημερώνεται για τέτοια περιστατικά).

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε προσπάθεια επικοινωνίας με την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για την συλλογή στοιχείων, αυτή δεν κατέστη δυνατή και περιμένουμε ακόμη mail επιβεβαίωσης για υποβολή των ερωτήσεων.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ