Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Δεν θα τις πάρει μαζί του τις πληγές της δημόσιας υγείας

Editorial
06 Ιανουαρίου 2023 / 15:14

Τα κακά νέα είναι ότι δεν θα εξαφανιστούν ως δια μαγείας τα προβλήματα της δημόσιας υγείας με την αντικατάσταση του Διοικητή του Νοσοκομείου

Η κυνική παραδοχή του Λεωνίδα Ρουμπάτη για τα κομματικά εύσημα (ή ένσημα) των διοικητών Νοσοκομείων επιβεβαίωσε περίτρανα, μία από της πιο σοβαρές κατηγορίες που του προσάπτουν. Ήταν μακράν η πιο εντυπωσιακή δήλωση μέσα από όλη αυτή τη συνέντευξη – ποταμό που επέλεξε να δώσει μετά από τρία χρόνια συστηματικής αποχής από τα Μέσα Ενημέρωσης.

Επιλεκτικής μάλιστα, εφόσον για τον ίδιο οι δημοσιογράφοι έχουν ένα μοναδικό ποιοτικό χαρακτηριστικό: Οι «δικοί μας» και οι …Συριζαίοι. Δέχτηκε ερωτήσεις από δημοσιογράφους, για πρώτη φορά στη ζωή του, μιας και επί θητείας του κατόρθωσε να δημιουργήσει το φαινόμενο της συνέντευξης Τύπου χωρίς ερωτήσεις από τον Τύπο! 
 
Αυτή η μονοσήμαντη αξιολόγηση των καταστάσεων χαρακτήρισε όλη τη θητεία του. Σε οποιαδήποτε ερώτηση για τα προβλήματα του Νοσοκομείου, μέτρο σύγκρισης είναι ο ...προηγούμενος. Ποιον ασθενή ενδιαφέρει αλήθεια όλο αυτό;
 
Στην περίοδο της πανδημίας, με έντονο το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, κρατούσε τα στοιχεία σαν διαβαθμισμένα κρατικά μυστικά.
Στις ανακοινώσεις των συνδικαλιστών, επέλεγε να μην απαντήσει, υπηρετώντας ακούσια την αλάνθαστη μέθοδο για να ακούγεται μόνον η μία πλευρά.
 
Έχοντας δίπλα του μόνον τρία από τα πέντε μέλη του ΔΣ και αντί να αρκεστεί με το κεφάλι ψηλά σε έναν απολογισμό καλών υπηρεσιών που πρόσφερε στο Νοσοκομείο, μπήκε στη διαδικασία του εξάψαλμου σε πρόσωπα και πράγματα, πολύ κατώτερη των περιστάσεων. Το όποιο έργο έχει κάνει επικαλύφθηκε από μια έντονη δυσοσμία «καντουνιού».
 
Μίλησε για έναν ανελέητο πόλεμο από τέσσερις ή πέντε ανθρώπους που ασχολούνται συνέχεια με τα social media, για μια απερίγραπτη επίθεση από τα μέσα ενημέρωσης, με τα οποία δεν καταδέχεται να ασχοληθεί. Τα δε κομματικά στελέχη της ΝΔ τον πολεμούν είτε λόγω της εντιμότητάς του είτε για προεκλογικούς λόγους.
 
Χαρακτήρισε τα πάντα ψέματα, παρουσιάζοντας αλήθειες που συνεχίζουν να διαψεύδονται.

Προσέφερε τόσο κακές υπηρεσίες στον Πρωθυπουργό, που όλες οι προσωπογραφίες του κόσμου δεν μπορούν να καλύψουν. Μάλιστα μπροστά στην ειλημμένη απόφαση του Υπουργείου Υγείας, έδωσε ακόμα ένα χαστούκι στη λατρεμένη του κυβέρνηση, απαντώντας ότι θα επιλέξει ο ίδιος πότε θα ανακοινώσει την απόφασή του.
 
Σε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας βαθιά και διαχρονικά προβληματικό, έπαιξε τον ρόλο του μακρύ βραχίονα και χειροκροτητή της κυβερνητικής πολιτικής στο δρόμο προς την απαξίωση των δημόσιων δομών.

Τα πήρε όλα πάνω του, δημιουργώντας ένα κλίμα έντασης που ήταν το τελευταίο που χρειαζόταν το Νοσοκομείο, με τόσες χαίνουσες πληγές. Και η ανταμοιβή της κυβέρνησης είναι ο ρόλος της «Ιφιγένειας», με σκοπό τον χειρισμό της κοινής γνώμης για την αποσυμπίεση της κοινωνικής έντασης.
 
Τα κακά νέα είναι ότι δεν θα εξαφανιστούν ως δια μαγείας τα προβλήματα της δημόσιας υγείας με την αποχώρησή του. Δεν θα πάρει μαζί του την υποστελέχωση των δομών υγείας, ούτε του ΕΚΑΒ, ούτε τα ερειπωμένα κέντρα υγείας. Η αντικατάστασή του θα είναι μόνον μία ανέξοδη προεκλογική "ντρίμπλα" της ΝΔ. Τίποτα άλλο. 

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ