Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στην τελική ευθεία το κυκλοφοριακό Σύνταγμα της πόλης της Κέρκυρας

ΣΒΑΚ
15 Δεκεμβρίου 2022 / 12:26

Σήμερα η παρουσίαση των προτάσεων στους φορείς για την διαχείριση της κινητικότητας, στο πλαίσιο της έναρξης της τρίτης διαβούλευσης

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με την τρίτη Διαβούλευση ολοκληρώνεται η Β΄Φάση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας, με το πέρας της οποίας θα διαμορφωθεί το τελικό σχέδιο.

Το σχέδιο αυτό παρουσιάστηκε χθες14/12 στο δίκτυο φορέων και σήμερα παρουσιάζεται στο ευρύ κοινό στο Δημοτικό Θέατρο. Αυτό θα περιλαμβάνει παρεμβάσεις που θα έχουν ως στόχο τον σταδιακό περιορισμό της μηχανοκίνησης στο Δήμου Κεντρικής Κέρκυρα και την στροφή σε πιο «πράσινες» μορφές μετακινήσεων.



Παρεμβάσεις

Η πρόταση περιλαμβάνει δύο επίπεδα, το στρατηγικό και το επιχειρησιακό τα οποία είναι αλληλένδετα. Το πρώτο επίπεδο θέτει τους στόχους του προγράμματος (Οικονομική αποδοτικότητα δικτύου, περιβ/κή βιώσιμοτητα, προσβασιμότητα, οδική ασφάλεια και ποιότητα ζωής) ενώ το δεύτερο επίπεδο επικεντρώνεται στην εξιδείκευση των στόχων του στρατηγικού επιπέδου.

Οι παρεμβάσεις που ευαγγελίζεται το ΣΒΑΚ εκτείνονται από την αναδιαμόρφωση του ιστορικού κέντρου της πόλης της Κέρκυρας μέχρι την πληρέστερη υποστήριξη των εναλλακτικών μορφών μετακίνησης. Πιο συγκεκριμένα, περιλαμβάνονται προβλέψεις για πεζοδρομήσεις, ποδηλατοδρομήσεις αλλά και προσβασιμότητα πολιτών με προβλήματα όρασης ή κίνησης.

Επιπλέον, με βάση τις προτάσεις που γίνονται για τις μετατροπές στο οδικό δίκτυο, προβλέπονται προσαρμογές στα δρομολόγια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς αλλά και η δημιουργία τριών νέων γραμμών δημοτικής συγκοινωνίας. Ακόμη εμπεριέχονται σχέδια για υποστήριξη της ηλεκτροκίνησης (σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία απαιτούνται 40 σημεία επαναφόρτισης για τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων) και άλλων εναλλακτικών μορφών μετακίνησης.

Το Σχέδιο αποτελεί κομμάτι μιας ευρύτερης προσπάθειας της ΕΕ που έχει ως στόχευση ένα πιό «πράσινο» μέλλον με τρόπο που να είναι και οικονομικά βιώσιμος. Η εκπόνηση του σχεδίου γίνεται με ορίζοντα 15ετίας και ευελπιστεί ότι με το πέρας αυτών και την εφαρμογή του κυκλοφοριακού μοντέλου σε συνδυασμό με τα λοιπά μέτρα η Κέρκυρα μπορεί να οδηγηθεί σε βελτίωση των κυκλοφοριακών και περιβαλλοντικών συνθηκών.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ