Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης έδωσε ώθηση στις παραγγελίες

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
07 Δεκεμβρίου 2022 / 09:11

Σχεδόν 0,30 λεπτά υποχώρησε η τιμή του «μαύρου χρυσού» από την έναρξη της διάθεσής του, τον περασμένο Οκτώβριο

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ώθηση στις παραγγελίες έχει δώσει η μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης στα πρατήρια της Κέρκυρας, όπου ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές τρέχουν να εκμεταλλευτούν τα νέα δεδομένα για να γεμίσουν όσο πιο οικονομικά γίνεται τις δεξαμενές τους.

Οι παραγγελίες για πετρέλαιο θέρμανσης, που είχαν ξεκινήσει πολύ διστακτικά στην αρχή, λόγω της αυξημένης τιμής διάθεσης του «μαύρου χρυσού», κινούνται εδώ και ένα μήνα σε ικανοποιητικό επίπεδο, σύμφωνα με πρατηριούχους.

Αιτία δεν είναι άλλη από την υποχώρηση της τιμής κατά 0,30 σχεδόν λεπτά από την έναρξη της διάθεσής του τον περασμένο Οκτώβριο (1,48 – 1,49 ευρώ το λίτρο), με την τιμή πλέον να διαμορφώνεται στο 1,19 – 1,21 ευρώ το λίτρο συμπεριλαμβανομένης και της επιδότησης στην αντλία.
 
5 - 10 παραδόσεις την ημέρα
 
Τα τεφτέρια των πρατηριούχων έχουν γεμίσει το τελευταίο διάστημα με παραγγελίες και κατά μέσο όρο γίνονται από 5 - 10 παραδόσεις την ημέρα από κάθε πρατήριο.

Ωστόσο οι ήδη επιβαρυμένοι οικογενειακοί προϋπολογισμοί των νοικοκυριών δεν επιτρέπουν τις μεγάλες παραγγελίες. Η δυναμική των περισσότερων καταναλωτών κυμαίνεται σε αγορά συγκεκριμένων λίτρων, από 200 έως 500 το μέγιστο και μέσο όρο δαπάνης τα 300 - 400 ευρώ.
 
Κάτω από 2 ευρώ
 
Στο μεταξύ μείωση της τιμής της βενζίνης παρατηρείται εδώ και μια εβδομάδα. Στα περισσότερα πρατήρια υγρών καυσίμων της Κέρκυρας διατίθεται κάτω από τα 2 ευρώ, ενώ αναμένεται και περαιτέρω υποχώρηση της τιμής της.

Όπως τονίζουν πάντως οι επαγγελματίες του κλάδου και πάλι τα γεμίσματα παραμένουν συγκρατημένα, καθώς παρά την πτώση της τιμής και πάλι η διάθεσή της παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Ειδικότερα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Υγρών Καυσίμων του Υπουργείου Ανάπτυξης, χθες η 95αρα αμόλυβδη διατίθονταν από 1,93 -,1,98 ευρώ το λίτρο εντός της πόλης της Κέρκυρας και περιαστικά.

Όπως επισημαίνουν βενζινοπώλες, ο μέσος όρος δαπάνης κυμαίνεται στα 20 – 30 ευρώ, ενώ λίγοι είναι πλέον εκείνοι που σπαταλούν πιο γενναία ποσά για να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ τους.

Ενόψει πάντως των νέων μειώσεων που αναμένονται τις επόμενες ημέρες, οι πρατηριούχοι συνιστούν στους καταναλωτές να μην «φουλάρουν» τα οχήματά τους, προκειμένου να βάλουν καύσιμο σε πολύ καλύτερες τιμές.
 
 
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ