Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Με τιμή 1,47-1,50 ευρώ ξεκινάει από τη Δευτέρα η διάθεση πετρελαίου θέρμανσης στην Κέρκυρα

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
14 Οκτωβρίου 2023 / 11:15
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

«Τσιμπάει» και πάλι η τιμή της αμόλυβδης. Ανησυχία για αυξήσεις στα καύσιμα, λόγω του πολέμου στο Ισραήλ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Από τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου θα ξεκινήσει στην Κέρκυρα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης. Ωστόσο οι καταναλωτές θα χρειαστεί να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να ζεσταθούν το χειμώνα, καθώς η τιμή του θα είναι αυξημένη κατά 15%-20% σε σχέση με πέρσι.

Όπως τόνισε στην «Ε» ο Πρόεδρος  του Συλλόγου Πρατηριούχων Κέρκυρας Αντώνης Σάκκος, η τιμή στα πρατήρια του νησιού διαμορφώνεται στο 1,47 – 1,50 ευρώ το λίτρο. Φέτος η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ξεκινάει χωρίς το μέτρο της επιδότησης απευθείας στην αντλία που ίσχυε πέρσι, με αποτέλεσμα το κόστος να περνάει όλο στον καταναλωτή για τις απαιτούμενες παραγγελίες. Υπενθυμίζεται ότι με την κρατική επιδότηση την προηγούμενη χρονιά, η τιμή του είχε «κλείσει» στα τοπικά πρατήρια στο 1,33 ευρώ το λίτρο.

«Σε τοπικό επίπεδο οι καταναλωτές θα μπορούν να κάνουν τις παραγγελίες τους από την Δευτέρα. Η τιμή ανάλογα με τα μεταφορικά και τα λοιπά κόστη είναι υψηλότερη κατά 15%-20% από πέρσι. Δυστυχώς λείπει η έκπτωση στην αντλία, που εφάρμοσε η κυβέρνηση πέρσι», ανέφερε ο κ. Σάκκος.

Ήδη πάντως ο Υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, μιλώντας πρόσφατα σε τηλεοπτικό σταθμό, ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρξει επιδότηση στην αντλία του πετρελαίου θέρμανσης. Στήριξη θα δοθεί με το επίδομα θέρμανσης σε όλους τους δικαιούχους, βάσει συγκεκριμένων εισοδηματικών κριτηρίων. Η πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ αναμένεται να ανοίξει το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου και θα αφορά περίπου 1 εκατ. νοικοκυριά.

Στο ναδίρ η ζήτηση

Για την ώρα πάντως, στα πρατήρια της Κέρκυρας δεν υπάρχει ζήτηση, καθώς οι καλές καιρικές συνθήκες που επικρατούν και μέσα στον Οκτώβριο, δεν ευνοούν για παραγγελίες. Ανησυχία ωστόσο υπάρχει για το κατά πόσο οι καταναλωτές θα μπορέσουν να ανταποκριθούν για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης, λόγω του αυξημένου κόστους. «Παραγγελίες δεν υπάρχουν για την ώρα, δεν βοηθάει και ο καιρός. Θα έρθουν όμως αργότερα. Προβληματίζει ότι τα καύσιμα είναι αυξημένα και θα δυσκολευτούν οι καταναλωτές να αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης», διευκρίνισε ο κ. Σάκκος.

Στο 1,90 – 1,95 ευρώ η αμόλυβδη

Στο μεταξύ την ανιούσα έχει αρχίσει να παίρνει και πάλι η τιμή της αμόλυβδης στα πρατήρια της Κέρκυρας. Ενώ το τελευταίο διάστημα οι τιμές αποσυμπιέστηκαν, η τιμή της αμόλυβδης, έχει αρχίσει και πάλι να «τσιμπάει», καθώς διατίθεται κατά μέσο όρο στο 1,90 – 1,95 ευρώ το λίτρο. Το ίδιο και στο ντίζελ κίνησης, με το λίτρο να πωλείται στα 1,81-1,84 ευρώ το λίτρο. «Αν και ο τιμές αποσυμπιέστηκαν τις τελευταίες ημέρες, τώρα έχουν αρχίσει πάλι να τσιμπάνε, λόγω των διεθνών συγκυριών, που αν χειροτερέψουν, θα επιφέρουν αυξήσεις στα καύσιμα. Ο πόλεμος εξελίσσεται στο χειρότερο σημείο», σχολίασε ο κ. Σάκκος.

ΦΩΤΟ@ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΡΧΕΙΟΥ

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.