Κυριακή 28.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πετρέλαιο θέρμανσης: Φθηνότερο τις τελευταίες ημέρες κατά 7-10 λεπτά το λίτρο

Πετρέλαιο θέρμανσης
14 Nov 2023 / 09:36
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Υποτονική ακόμη η ζήτηση. Από 120-140 ευρώ ο τόνος στα καυσόξυλα

ΚΕΡΚΥΡΑ. Αποκλιμάκωση καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες και στην Κέρκυρα στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, λόγω της πτώσης των διεθνών τιμών στα καύσιμα. Ωστόσο συγκριτικά με άλλες περιοχές της χώρας, η προμήθειά του είναι και πάλι «τσουχτερή» για τον οικογενειακό προϋπολογισμό που θα πρέπει να χωρέσει κι αυτό το έξοδο.

Από 1,40 – 1,47 ευρώ το λίτρο διαμορφώνεται την παρούσα περίοδο η τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης στην Κέρκυρα, όπως τόνισε στην «Ε» ο Πρόεδρος του τοπικού Συλλόγου Πρατηριούχων Αντώνης Σάκκος.

Η διάθεση του πετρελαίου στα μέσα Οκτωβρίου ξεκίνησε με τιμή 1,47 – 1,50 ευρώ το λίτρο, ωστόσο σήμερα παρατηρείται μια κάμψη της τάξεως των 7- 10 λεπτών. Πτωτικά όμως μετά από μια περίοδο ανάκαμψης κινούνται και οι τιμές διάθεσης της αμόλυβδης βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης. Η μεν πρώτη διατίθεται στα 1,93 ευρώ το λίτρο, το δε δεύτερο στο 1,78 – 1,79 ευρώ το λίτρο.

«Αυτή την περίοδο εμφανίζεται μια πτωτική τάση στα καύσιμα γενικά, λόγω της πτώσης των διεθνών τιμών. Ελπίζουμε να κρατήσουν οι τιμές για να μπορέσει και κόσμος να κάνει τις παραγγελίες του», ανέφερε ο ίδιος.

Προς ώρας πάντως οι παραγγελίες κινούνται υποτονικά, καθώς οι καιρικές συνθήκες δεν ευνοούν ακόμη για να γεμίσουν οι δεξαμενές των σπιτιών. Όσοι πάντως έχουν προβεί σε παραγγελίες, αυτές δεν ξεπερνούν τα 200- 300 λίτρα, λόγω της γενικότερης οικονομικής δυσπραγίας αλλά και της ακρίβειας που έχει «γονατίσει» τα νοικοκυριά, με αποτέλεσμα οι μεγαλύτερες ποσότητες να είναι απαγορευτικές.
«Για την ώρα οι παραγγελίες είναι από ελάχιστες έως μηδαμινές.

Μετά του Αγίου Σπυρίδωνα αναμένεται η μεγάλη ζήτηση σε πετρέλαιο ενόψει και των εορτών. Τώρα όσοι παραγγέλνουν δεν ξοδεύουν περισσότερα από 300- 400 ευρώ. Οι καταναλωτές πρέπει να είναι υποψιασμένοι όταν βρίσκουν το καύσιμο σε πολύ φθηνή τιμή. Γι’ αυτό προτείνουμε στους καταναλωτές μια μέση τιμή», διευκρίνισε ο κ. Σάκκος.

Επίδομα θέρμανσης

Ήδη πάντως έχει ξεκινήσει η υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myΘέρμανση» για το επίδομα θέρμανσης.

Οι δικαιούχοι έχουν προθεσμία να υποβάλουν αιτήσεις έως και τις 8 Δεκεμβρίου, ενώ έως τις 22 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί η προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης, που φέτος κυμαίνεται από 100 έως και 1.000 ευρώ.

120-140 ευρώ ο τόνος στα καυσόξυλα

Όσοι πάντως επιλέξουν για τον φετινό χειμώνα τη λύση του καυσόξυλου για να ζεσταθούν, θα πρέπει να δαπανήσουν αρκετά χρήματα για την προμήθειά του. Η τιμή ανά τόνο διαμορφώνεται στα 120 – 140 ευρώ, όπως και πέρσι.

Η ζήτηση, σύμφωνα με τους επαγγελματίες του κλάδου είναι σε φυσιολογικά επίπεδα.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.