Κυριακή 28.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στο 1,33 – 1,35 ευρώ έπεσε η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στην Κέρκυρα

Πετρέλαιο θέρμανσης
16 Ιανουαρίου 2024 / 09:11
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Ξεκίνησαν οι παραγγελίες, όμως τα γεμίσματα γίνονται και πάλι με μέτρο. Με «πλαστικό χρήμα» κυρίως οι πληρωμές

ΚΕΡΚΥΡΑ. Οικονομικότερα διατίθεται από τις αρχές της νέας χρονιάς το πετρέλαιο θέρμανσης στην Κέρκυρα, λόγω της  πτώσης των διεθνών τιμών στα καύσιμα, με τις παραγγελίες να έχουν πάρει μπρος μια που βρισκόμαστε πλέον στην «καρδιά» του χειμώνα, με τα γεμίσματα όμως να γίνονται και πάλι με μέτρο.

Όπως τόνισε στην «Ε» ο Πρόεδρος του Συλλόγου Πρατηριούχων Κέρκυρας Αντώνης Σάκκος η τιμή του πετρελαίου  θέρμανσης διαμορφώνεται την παρούσα περίοδο στο 1,33 – 1,35 ευρώ το λίτρο.

Υπενθυμίζεται ότι η διάθεσή του, στα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου ξεκίνησε με τιμή 1,47 – 1,50 ευρώ το λίτρο, η οποία ωστόσο σταδιακά έπεσε από 7-10 λεπτά με περαιτέρω αποκλιμάκωση τη νέα χρονιά. Ωστόσο  συγκριτικά με άλλες περιοχές της χώρας, η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης παραμένει και πάλι υψηλή, λόγω και των μεταφορικών εξόδων, αποτελώντας, ένα υπολογίσιμο έξοδο για τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Όπως μάλιστα επισημαίνει  ο κ. Σάκκος, παρά την πτώση της τιμής, οι καταναλωτές δυσκολεύονται να γεμίσουν και πάλι τις δεξαμενές τους, λόγω της γενικότερης ακρίβειας που έχει «γονατίσει» τα νοικοκυριά. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι παραγγελίες συνεχίζονται να γίνονται με σύνεση και για συγκεκριμένα λίτρα, ίσα – ίσα για να καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες.

«Όπως και πέρσι οι παραγγελίες ξεκίνησαν πολύ αργότερα από την έναρξη της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης. Κινούμαστε τώρα λόγω του καιρού, καθώς είμαστε στην καρδιά του χειμώνα. Τα γεμίσματα είναι φειδωλά όμως, καθώς η γενικότερη ακρίβεια έχει επηρεάσει τις παραγγελίες», ανέφερε ο ίδιος.

Ακόμη ένα στοιχείο που παρατηρείται είναι ότι οι πληρωμές για την αγορά πετρελαίου γίνονται κυρίως με κάρτα και όχι με μετρητά, όπως στο παρελθόν, με πολλούς πλέον καταναλωτές να αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας. «Οι περισσότεροι πληρώνουν με κάρτα, ξοδεύοντας το μέγιστο 250 ευρώ για να βάλουν πετρέλαιο και προσπαθούν να περάσουν όσο γίνεται περισσότερο, μέχρι να χρειαστεί να παραγγείλουν και πάλι», εξήγησε ο κ. Σάκκος.

Πτωτικά και η αμόλυβδη

Αποκλιμάκωση παράλληλα παρατηρείται και στην τιμή της αμόλυβδης που είχε φτάσει να πωλείται προς 2 ευρώ το λίτρο.  Αυτή τη στιγμή η τιμή στα πρατήρια καυσίμων του νησιού διαμορφώνεται στο 1,85-1,87 ευρώ, ενώ το ντίζελ κίνησης  στο 1,66- 1,68 ευρώ το λίτρο.

«Έχουν πέσει οι τιμές διεθνώς, ωστόσο η κατάσταση στη Μέση Ανατολή προβληματίζει και ελπίζουμε να μην επηρεαστούν οι τιμές των καυσίμων προς τα πάνω», κατέληξε ο κ. Σάκκος.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.