Τρίτη 19.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η ενσυναίσθηση της τουρκικής επιθετικότητας

Γιώργος Καρύδης
18 Οκτωβρίου 2022 / 18:17

Γράφει ο Γιώργος Καρύδης

Η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας δεν είναι περιστασιακή ούτε ανοργάνωτη. Είναι συστηματική, οργανωμένη και ποικιλόμορφη.

Οι Τούρκοι είτε είναι κεμαλιστές, είτε εθνικιστές, είτε ισλαμιστές, είτε βρίσκονται στην κυβέρνηση, είτε στην αντιπολίτευση στοχεύουν στην αναβίωση της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Έχουν σταθερή  εθνική στρατηγική.
Αποβλέπουν σε γεωπολιτικά, εδαφικά και οικονομικά οφέλη.

Μελετούν, σχεδιάζουν κι ενεργούν συγκροτημένα και μ’ επιμονή. Προωθούν τις διεκδικήσεις τους, με κάθε τρόπο, ώστε η Τουρκία να γίνει πανίσχυρη περιφερειακή δύναμη στην ευρύτερη περιοχή με παγκόσμια επιρροή. 
Βασικό  εμπόδιο στη στόχευσή τους αυτή, είναι η Ελλάδα.

Έτσι συστηματικά και ποικιλοτρόπως μεθοδεύουν την αποδυνάμωσή της, την συρρίκνωση της εδαφικής της ακεραιότητας και τον περιορισμό των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Ενδεικτικά έχουν μέχρι τώρα πετύχει, χωρίς δυσμενείς συνέπειες, την στρατιωτική κατάληψη της βόρειας Κύπρου, την δημιουργία γκρίζας ζώνης στα Ίμια, την απαγόρευση στην Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο στα 12 ναυτικά μίλια, όπως δικαιούται.

Τελευταία και ενώ ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει ήδη ξεκινήσει,  αμφισβητεί τις διεθνείς συνθήκες της Λωζάννης και των Παρισίων, θέτει θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, παρότι στα απέναντι παράλια βρίσκεται η 4η Στρατιά με αποβατικές δυνάμεις, δεν αναγνωρίζει ότι τα νησιά έχουν ΑΟΖ αντίθετα με τις προβλέψεις του  διεθνούς Δικαίου. Παράλληλα  ετοιμάζεται να προκαλέσει νέα οξυμένη ένταση με την αποστολή ερευνητικών σκαφών για γεωτρήσεις εξεύρεσης υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης στα πλαίσια της παράνομης τουρκολυβικής συμφωνίας.

Ταυτόχρονα η τουρκική ηγεσία εκτοξεύει υβριστικές και προσβλητικές εκφράσεις κατά της Ελλάδας και του ελληνικού λαού, με στόχο να τον εκφοβίσει.   Με αυθάδεια και προκλητικότητα  εξαπολύει απειλές του τύπου ‘’ότι θα έλθει βράδυ’’ ή ‘’όταν ήλθες να καταλάβεις τουρκικά εδάφη σε ρίξαμε στη θάλασσα και δεν το κατάλαβες ακόμη’’ προπαγανδίζοντας ταυτόχρονα και φανατίζοντας την τουρκική κοινή γνώμη σε βάρος της χώρας μας.

Πέραν των διπλωματικών πρωτοβουλιών και της κατάλληλης ενίσχυσης της αμυντικής στρατιωτικής μας ισχύος, θεωρούμε απολύτως απαραίτητη την κατανόηση του τουρκικού τρόπου σκέψης, την σωστή ενημέρωση και την αρμόζουσα ψυχολογική προετοιμασία του ελληνικού λαού για την περίπτωση στρατιωτικής σύγκρουσης.

Το ελληνικό πολιτικό σύστημα οφείλει άμεσα να συγκροτήσει Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας προκειμένου να καθορίσει μια μακρόχρονη  εθνική στρατηγική  και να προετοιμαστεί για την αντιμετώπιση όλων παραμέτρων της ελληνοτουρκικής αντιπαλότητας. Στρατιωτικών, διπλωματικών, οικονομικών και κοινωνικών.

Πρέπει να ανασυσταθεί η ιστορική μνήμη και να ενισχυθεί στον ελληνικό λαό και προπαντός στη νεολαία το πατριωτικό φρόνημα, που τις τελευταίες δεκαετίες έχει αποδυναμωθεί. Η συνεχής υποχωρητικότητα, η αναβλητικότητα και η ατολμία δίνουν την εντύπωση στους τούρκους ότι οι Έλληνες  διακατέχονται από φοβικότητα.

Το κλίμα είναι ήδη βαρύ και πολεμικό. Γι αυτό οφείλουμε να ανακτήσουμε την εθνική μας υπερηφάνεια κι αυτοπεποίθηση.

Οφείλουμε να δείξουμε πειστικά τόλμη και αποφασιστικότητα ώστε  να καταστήσουμε κατανοητό πως δεν είμαστε διατεθειμένοι να παραχωρήσουμε ούτε σπιθαμή ελληνικού εδάφους, ούτε το ελάχιστο κυριαρχικό μας δικαίωμα.

Κι αυτό όχι, γιατί είμαστε εθνικιστές ή φιλοπόλεμοι, αλλά γιατί είμαστε πατριώτες και θεωρούμε χρέος μας να υπερασπιστούμε τη χώρα μας απέναντι σε μια διαχρονικά ανθελληνική, προκλητική, επιθετική, αντιδημοκρατική, αυταρχική και συγκρουσιακή Τουρκία.