Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Οι ζωές των άλλων

editorial
21 Σεπτεμβρίου 2022 / 11:57
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Ο Νίκος είναι αλίμονο η εξαίρεση, μέλος ενός διαφορετικού κόσμου, που αποτυπώνει στον σκληρό δίσκο τους εφιάλτες, που θέλουμε να αποφύγουμε, υποκρινόμενοι πως η δική μας η ζωή, τάχατε, έχει μεγαλύτερη αξία από ΄κείνη των άλλων.

Όλα τα δημοσιογραφικά στερεότυπα μαζί δεν επαρκούν να περιγράψουν τα συναισθήματα από το σεμινάριο του Ν. Πηλού. Ο Κερκυραίος φωτορεπόρτερ ετοιμάζει τις βαλίτσες του για τη Ν. Υόρκη προσκεκλημένος να διαδάξει εκεί μεθοδολογία του φωτογραφικού ρεπορτάζ.
Τη Δευτέρα το βράδυ στον κήπο του λαού, μας μύησε στην καθαρή δημοσιογραφική ματιά. Αυτή που πλημμυρίζει περιεχόμενο. Και τι περιεχόμενο; Εκείνο που δεν προβάλλεται από τα καθιερωμένα ενημερωτικά Μέσα κι έτσι παραμένει μακριά από τη συνείδηση των Ελλήνων.
Πρόσφυγες στη θάλασσα, μάχες να περάσουν τα σύνορα, αποκούμπι στα εγκαταλελειμένα προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας στην Αθήνα. Αδυσσώπητες, καθημερινές συγκρούσεις με την Αστυνομία των χορτασμένων να προφυλάξει την ποιότητα ζωής τους από την απειλή να μαγαριστεί αυτή από τους πεινασμένους, εξαθλιωμένους, εξαπατημένους του υπόλοιπου Πλανήτη, που στοχοποιούνται για το χρώμα, την πίστη, τις συνήθειες, τον τρόπο ζωής, τα όνειρα και τις προσδοκίες τους.
Που μπαίνουν μέσα στη δυτικότροπη, καταναλωτική μιζέρια, διεκδικώντας την επιβίωση, λίγο πριν, όσοι τα καταφέρουν, μετατραπούν από την «Κίρκη» σε κάτι ανάλογο, μ' αυτό που σήμερα τους αποκρούει, τους αποδιώχνει, τους φοβάται και τους εχθρεύεται!
Κι φακός του Νίκου εκεί, όσο εγγύτερα γίνεται ώστε να γρονθοκοπάει την καρδιά σου εκ του σύνεγγυς. Χύμα, με το μοντάζ αδιάφορο, και μόνο για λόγους επικοινωνιακής οικονομίας, αφού οι «σειρές» και οι ταινίες θα μπορούσαν να είναι απείρως μεγαλύτερες, επαναλαμβάνοντας τις ίδιες εικόνες στο διηνεκές.
Η παρουσία ενός τέτοιου ανθρώπου, του Νίκου, είναι η απόδειξη ότι η δημοσιογραφική διαμεσολάβηση κατά κανόνα, έχει από καιρό πάψει να είναι το πεδίο της νομιμοποίησης που παρέχει ο λαϊκός παράγοντας στην εκτελεστική του διοίκηση, όπως ήθελαν οι κλασικοί του Διαφωτισμού.
Ο Νίκος είναι αλίμονο η εξαίρεση, μέλος ενός διαφορετικού κόσμου, που αποτυπώνει στον σκληρό δίσκο τους εφιάλτες, που θέλουμε να αποφύγουμε, υποκρινόμενοι πως η δική μας η ζωή, τάχατε, έχει μεγαλύτερη αξία από 'κείνη των άλλων. Κι η τέχνη μας έτσι δεν είναι μια αποκάλυψη αλλά μάλλον μια δικαιολογία! Όχι αυτή του Νίκου!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.