Καλούδης: Η ΔΙΑΔΕΥΑΔΚ σε πορεία αποσύνθεσης και κατάρρευσης

Καλούδης: Η ΔΙΑΔΕΥΑΔΚ σε πορεία αποσύνθεσης και κατάρρευσης

Στο απροχώρητο έχει φθάσει η κατάσταση με τη ΔΙΑΔΕΥΑΚ, με πολυήμερες διακοπές σε πολλά χωριά,

21
Ιουλίου / 2022

επισημαίνει ο Γιώργος Καλούδης επικεφαλής της παράταξης «Πρώτα η Κέρκυρα», με αφορμή την ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κεντρικής Κέρκυρας απόψε, Πέμπτη: 

 
« Μερικά εξ όσων θα αναπτύξουμε στην αποψινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και η πρότασή μας:

1.Τη σημερινή συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο τη προκαλέσαμε αφού επί 3 χρόνια επίμονα και τακτικά ζητούσαμε συζήτηση για τη κατάσταση της ΔΕΥΑΚ ( ΔΙΑΔΕΥΑΚ ) και ζητούσαμε σαφή χάραξη στρατηγικής και οργανωτικών στόχων από το Δημοτικό Συμβούλιο Κερκυραίων και συνεργασία με τα δύο άλλα δημοτικά συμβούλια Βορρά και Νότου για πόσιμο νερό χωρίς διακοπές σε κάθε σπίτι και επιχείρηση. Υπήρχε πεισματική άρνηση των συγκυβερνωσών παρατάξεων Υδραίου-Νεράντζη.

2. Επί 3 χρόνια δεν έχει έλθει στο Δημοτικό Συμβούλιο καμμία έγκριση Ισολογισμού και απολογισμού της ΔΙΑΔΕΥΑΚ. Παράνομα ή παράτυπα. Κανένας έλεγχος ορκωτών ελεγκτών που υποχρεωτικά πρέπει να έρχεται κάθε χρόνο.

3. Σήμερα η ΔΕΥΑΚ βρίσκεται σε πορεία αποσύνθεσης και πτώχευσης.

Ενδεικτικά:

1) Η ΔΕΥΑΚ κάθε ημέρα φέρεται να εισπράττει μόνον το 50% αυτών που απαιτείται για να είναι βιώσιμη. Υπάρχουν μεγαλοοφειλέτες ; Τους έχουν σταλεί ειδοποιήσεις για ρυθμίσεις πληρωμής ;

2) Με τις προσλήψεις των 8μηνων ΟΑΕΔ και του Covid προσωπικό υπάρχει. Το 80% των όποιων παρεμβάσεων  εκτελείται με απευθείας αναθέσεις με εργολάβους? Μήπως οι εργολάβοι έγιναν περισσότεροι από τους εργαζόμενους ;

3) Έχουν παραγκωνισθεί οι τεχνικές υπηρεσίες και  οι Προιστάμενοι των τμημάτων;

4) Μονοήμερες διακοπές νερού υπήρχαν και στο παρελθόν όμως η κατάσταση έχει χειροτερεύσει τα τελευταία 3 χρόνια και είναι πρωτοφανείς οι πολυήμερες διακοπές νερού σε πολλά χωριά της Κέρκυρας. πχ 17 ημέρες στους  Κυνοπιάστες (καταγγελία Στέφανου Πουλημένου) 10 ημέρες σε Μεσογγή και Αη Γιώργη (καταγγελία Κώστα Λέσση), 20 χωριά του Βορρά χωρίς καθόλου νερό. Για 10 ώρες κόπηκε το νερό στον  Άη-Γόρδη με 3.000 κρεββάτια και 1.000 τραπεζοκαθίσματα εστιατορίων-καφετεριών να απαξιώνονται και να δυσφημούνται ). Ο Άνω Γαρούνας σε απόγνωση: Στο μαρτύριο της σταγόνας. Τουρίστες με aibnb αποχωρούν.

Γνωστή επιχείρηση ποτοποιίας στον Άνω Γαρούνα κινδυνεύει να χρεωκοπήσει αφού είναι κλειστή από τις 27 Ιουνίου 2022 επειδή βγάζει  λάσπη το δίκτυο λόγω μη διόρθωσης μιάς μικρής βλάβης και στερείται νερού ενώ ο νόμος της απαγορεύει να μεταφέρει νερό με βυτίο και την υποχρεώνει να χρησιμοποιεί το νερό του δημοτικού δικτύου. Τηλεφωνήματα-διαψευδόμενες υποσχέσεις διόρθωσης την επόμενη ημέρα-εξώδικο. Οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων που γίνονται δέκτες των καθημερινών διαμαρτυριών είναι σε απόγνωση. Την ίδια ώρα  στις Νυμφές από τις πηγές της δεν αξιοποιούνται οι τεράστιες ποσότητες κρυστάλλινου πόσιμου νερού που τρέχουν .

Η Πόλη και όλη η Κέρκυρα χωρίς πόσιμο νερό. Με ροή νερού με μικρή πίεση τα απογεύματα στα τουριστικά χωριά.
Ούτε για βούρτσισμα των δοντιών μας δεν κάνει.
 
 
ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ  ΜΑΣ  ΠΡΟΣ ΨΗΦΙΣΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
 
1) ΜΟΝΙΜΗ ΠΑΝΤΟΤΙΝΗ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΠΟΣΙΜΟΥ ΝΕΡΟΥ  ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΦΡΑΓΜΑΤΑ Ασφυκτική καθημερινή πίεση στη κυβέρνηση και στους 3 βουλευτές Κέρκυρας με πρώτο υπεύθυνο τα τελευταία 3 χρόνια, μαζί με τη Δήμαρχο,  τον κ. Γκίκα της ΝΔ,
 
2) Επανασυζήτηση με άνεση χρόνου, σε νέα συνεδρίαση, σε μία εβδομάδα, παρουσία των προισταμένων των Τμημάτων για να μας παράσχουν ΠΛΗΡΗ οικονομικά και τεχνικά στοιχεία για όλα τα θέματα.