Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο αντιδημοκρατικός κατήφορος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση συνεχίζεται

Γιώργος Καρύδης
18 Ιουλίου 2022 / 16:01

Γράφει ο Γιώργος Καρύδης

Τα τελευταία τρία χρόνια η Αυτοδιοίκηση και ακόμα περισσότερο ο θεσμός των δημοτικών συμβουλίων δέχεται μια ολομέτωπη επίθεση από την κυβέρνηση.

Αντισυνταγματικά, όπως έκρινε και το ΣτΕ, αποψιλώθηκαν οι αρμοδιότητές τους, παράνομα άλλαξε ο τρόπος εκλογής των αντιδημάρχων, αντισυνταγματικά φιμώνονται σήμερα οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Μια ακόμη επιβεβαίωση του αντιδημοκρατικού και αντισυνταγματικού  κατήφορου που βαδίζει η κυβέρνηση  είναι η ψήφιση των διατάξεων του ν. 4954/2022 που αφαιρεί ακόμη περισσότερα δικαιώματα από τις δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Συγκεκριμένα με το νέο νόμο  θέματα στο δημοτικό συμβούλιο δικαιούνται  πλέον να προτείνουν και να συζητoύνται υποχρεωτικά, μόνο ο δήμαρχος, η εκτελεστική επιτροπή, η οικονομική επιτροπή και η επιτροπή ποιότητας ζωής.

Δηλαδή αποκλειστικά τα όργανα στα οποία, με προγενέστερο νόμο του ΥΠΕΣ ( επί υπουργίας του κ. Θεοδωρικάκου), μεταφέρθηκε πλήθος αρμοδιοτήτων των δημοτικών συμβουλίων και  η συγκρότησή τους δίνει πλασματικές πλειοψηφίες υπέρ των παρατάξεων των δημάρχων.

Αντίθετα στους επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης και στους συμβούλους της αντιπολίτευσης  δεν δίνεται το δικαίωμα να προτείνουν ώστε να συμπεριληφθούν προς συζήτηση επείγοντα θέματα είτε ημερήσιας διάταξης είτε εκτός ημερήσιας διάταξης.

Δυστυχώς για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, για τους πολίτες και για τη Δημοκρατία προκειμένου η ΝΔ  να πετύχει τις μικροκομματικές και πελατειακές της επιδιώξεις, δεν ορρωδεί πουθενά. Το Σύνταγμα, οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης, οι φιλελεύθερες αξίες, οι δημοκρατικές επιταγές και κατακτήσεις αποτελούν ψιλά γράμματα, αν όχι εμπόδια στον δρόμο της.

Έτσι για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση αδιαφορεί  πλήρως για την παραβίαση του Συντάγματος, την δημοκρατικά εκπεφρασμένη λαϊκή βούληση και το δημόσιο συμφέρον στη διοίκηση των τοπικών υποθέσεων.

Επομένως ένα ακόμη  ερώτημα που χρειάζεται απάντηση είναι: Αφού τους ενοχλεί τόσο πολύ ο δημοκρατικός διάλογος, η διαφορετική άποψη και η κριτική της αντιπολίτευσης , γιατί δεν καταργούν εντελώς τα δημοτικά συμβούλια για να μην ταλαιπωρούνται;

Κέρκυρα 18 Ιουλίου  2022
                                                                  ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΥΔΗΣ
                                                               Δημοτικός Σύμβουλος
                                                                  Επικεφαλής της Παράταξης
                                                                 ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ