Τρίτη 19.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η Άλλη Δίκη του Ασάνζ

Κώστας Βέργος
28 Απριλίου 2022 / 14:56

Γράφει ο Κώστας Βέργος

Ο ιδρυτής των Wikileaks απειλείται με έκδοση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εκεί θα βρεθεί αντιμέτωπος με δίκη, καταδίκη και ποινή φυλάκισης 175 ετών. Προσωρινά "φιλοξενείται" στην Βρετανία, σε φυλακή υψίστης ασφαλείας, σε πλήρη απομόνωση και με την υγεία του επισφαλή.

Πριν από έξι μήνες, οργανώθηκε στο Λονδίνο μια δίκη με την συμμετοχή διανοουμένων, πολιτικών και ακτιβιστών/τριών από όλο τον κόσμο, σε υπεράσπιση του Άσάνζ. Ιδού μερικές από τις καταθέσεις μαρτύρων:

Σελάυ Γκαφάρ, η εκπρόσωπος τύπου του Αφγανικού Kόμματος Αλληλεγγύης: «Όλοι/ες οι Αφγανοί/ές, ιδιαίτερα οι οικογένειες των θυμάτων του πολέμου, αναμένουν από αυτό το δικαστήριο να επουλώσει τις πληγές για τις χιλιάδες αθώες ζωές Αφγανών που καταστράφηκαν. Την εβδομάδα της ταπεινωτικής αποχώρησης των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, όλοι/ες έθεσαν το εξής ερώτημα: Πώς κατέληξαν οι δύο δεκαετίες στρατιωτικής κατοχής του Αφγανιστάν, υπό το πρόσχημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, με τους τρομοκράτες Ταλιμπάν να κερδίζουν μια γρήγορη και εύκολη νίκη; Μέχρι στιγμής, μόνο ένα άτομο, με το όνομα Τζούλιαν Ασάνζ, είχε την απάντηση σε αυτό το μυστήριο.

Το 2011, ξεσκέπασε την αλήθεια μέσα από ένα σύνολο εγγράφων που αποκάλυπταν την τυραννική πολιτική των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και είπε ότι ένας από τους στόχους πίσω από τη συνέχιση του πολέμου ήταν να ξεπλυθούν πολλοί από τις φορολογικές βάσεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης μέσω του Αφγανιστάν και πίσω ξανά στα χέρια της ελίτ της διεθνούς ασφάλειας. Δύο δεκαετίες κατοχής δεν μας έφεραν παρά ερείπια και απώλειες ζωών.

Και ενώ τα κυρίαρχα μέσα μαζικής ενημέρωσης προσπάθησαν να παρουσιάσουν μια ροδαλή εικόνα του Αφγανιστάν, οι διαρροές από τον Ασάνζ αποκάλυψαν αιματηρές φρικαλεότητες, που διαπράχθηκαν από τις δυνάμεις κατοχής των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Για παράδειγμα, το 2007, οι Ειδικές Δυνάμεις των ΗΠΑ έριξαν βόμβες 30 τόνων σε ένα συγκρότημα όπου πίστευαν ότι κρυβόταν ένα άτομο υψηλής αξίας. Ντόπιοι ανέφεραν ότι 300 άμαχοι σκοτώθηκαν τότε. Κανένα από τα μέσα ενημέρωσης δεν ανέφερε το περιστατικό. Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, περίπου 241.000 Αφγανοί έχουν σκοτωθεί από διασταυρούμενα πυρά μεταξύ των δυνάμεων των ΗΠΑ και των Ταλιμπάν. Πιστεύω ότι ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος καθώς πολλά περιστατικά δεν καταγράφονται.

Η Αμερικανική κατοχή έχει επίσης προκαλέσει αόρατες πληγές. Το 2009, ο πρώην υπουργός Δημόσιας Υγείας του Αφγανιστάν ανέφερε ότι τα δύο τρίτα των Αφγανών υπέφεραν από προβλήματα ψυχικής υγείας. Ο πόλεμος επιδείνωσαν τα φαινόμενα της φτώχειας, του υποσιτισμού, της κακής υγιεινής, της έλλειψης πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη και της υποβάθμισης του περιβάλλοντος.»

Ταρίκ Αλί, Πακιστανο-βρετανός πολυγραφότατος συγγραφέας: «Τα Wikileaks αποκαλύπτουν πράγματα που όλοι ξέρουν ότι είναι αλήθεια, αφού μερικά από αυτά είναι σε βίντεο. Αμερικανοί βομβαρδίζουν Ιρακινές οικογένειες εντελώς αθώες, γελούν και καταγράφονται να τις σκοτώνουν. Λοιπόν δεν είναι αστείο για τα εκατομμύρια που έχουν πεθάνει στον Αραβικό κόσμο από την αρχή του πολέμου. Ο Ασάνζ, μακράν κατηγοριών, είναι πράγματι ένας ήρωας.»

Τζέρεμι Κόρμπιν, πρώην ηγέτης του Εργατικού Κόμματος στην Βρετανία: «Ο Ασάνζ έχει πληρώσει ένα πολύ-πολύ-πολύ υψηλό τίμημα για την απόφαση ζωής να αποκαλύψει την αλήθεια. Είναι η πίστη του ότι εκθέτοντας τις αλήθειες μπορείς να σώσεις ζωές, να σταματήσεις πολέμους και να βεβαιώσεις ότι οι δημοκρατίες λειτουργούν σωστά όταν υποχρεώνουν όλους τους δημόσιους λειτουργούς, εκλεγμένους ή μη, σε δημόσιο απολογισμό. Οι πληροφορίες του αποκάλυψαν την ανεντιμότητα γύρω από τους ισχυρισμούς για το Ιράκ με κρυφές πληροφορίες για τους αριθμούς των ανθρώπων που πέθαναν από «φιλικά» πυρά στο Ιράκ αλλά και τους κινδύνους της ιδέας του ενταγμένου δημοσιογράφου, τοποθετημένου σε ένα αεροπλανοφόρο, σταλμένου για να παραχθεί αυτό που αρέσει στον στρατό.»

Γιάνης Βαρουφάκης, πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας: «Θυμάμαι ότι πέρασα μια πολύ μεγάλη νύχτα με τον Τζούλιαν στην πρεσβεία του Ισημερινού, όταν με κάλεσε να τον βοηθήσω να αποκρυπτογραφήσει αξιωματούχους του ΔΝΤ.
Έχοντας περάσει πολύ καιρό τον προηγούμενο χρόνο διαπραγματευόμενος μαζί τους, ακούγοντάς τους σε εκείνη την κασέτα, που είχε προμηθευτεί ο Τζούλιαν μέσω των Wikileaks, μπορούσα να ακούσω τους ίδιους ακριβώς αξιωματούχους να συμφωνούν ουσιαστικά με όλα όσα τους έλεγα, αποκαλύπτοντας ότι το ΔΝΤ γνώριζε ότι διέπραττε εγκλήματα κατά του Ελληνικού λαού και άλλων λαών στην Λατινική Αμερική.»

Έντουαρντ Σνόουντεν, o άνθρωπος που αποκάλυψε τον μηχανισμό με τον οποίο όλοι σε όλο τον κόσμο παρακολουθούμαστε (και που ζήτησε άσυλο σε 20 Ευρωπαϊκές χώρες και τελικά άσυλο του έδωσε η Ρωσία): «Το 2013, όταν αποκάλυψα τα στοιχεία της μαζικής παρακολούθησης από τις ΗΠΑ, με τη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου, του Καναδά, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, και, όταν οι εφημερίδες όλων αυτών των χωρών άρχισαν να τα δημοσιεύουν, μια από τις εφημερίδες, ο Guardian, που κατείχε το υλικό αρχικά, προσεγγίστηκε από το βρετανικό κράτος που είπε «κάνατε αρκετά, τώρα είναι ώρα να σταματήσετε!». Και έπρεπε να απαλλαγούν από το υλικό και να το στείλουν μακριά, στις Ηνωμένες Πολιτείες, γιατί δεν πίστευαν πια ότι ήταν ασφαλείς. Οι πράκτορες του Βρετανικού κράτους πήγαν στον Guardian, κατέστρεψαν φορητούς υπολογιστές, σταθερούς υπολογιστές, χρησιμοποίησαν καταστροφείς. Ο Τζούλιαν Ασάνζ δεν θα πτοείτο ποτέ από τέτοια.»

Πηγή: Democracy Now, https://www.youtube.com/watch?v=jDEG7Rd21d4.