Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εκκίνηση: Ο πόλεμος μας αφορά όλους - Αντιπολεμική συγκέντρωση στην Ανουντσιάτα

Εκκίνηση
08 Μαρτίου 2022 / 10:37

Για άλλη μια φορά πίσω από την πολεμική αυτή σύρραξη, πέρα από τις εθνικές ιδιαιτερότητες, βρίσκεται ο έλεγχος των ενεργειακών ροών και των αγορών πετρελαίου.

Σαν ΕΚΚΙΝΗΣΗ και σαν πολίτες της Κέρκυρας δε μπορούμε να παραμείνουμε αμέτοχοι σε έναν εν εξελίξει πόλεμο. Η εισβολή της Ρωσίας στο ουκρανικό έδαφος έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά πολέμων και επεμβάσεων που συνέβησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Αποτελεί τη συνέχεια ενός άτυπου πολέμου, που έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια μεταξύ των ισχυρών χωρών του πλανήτη και πραγματοποιείται πάντα στο έδαφος τρίτων χωρών, οι οποίες δέχονται και τις καταστροφικές συνέπειες του πολέμου αυτού. Ένας πόλεμος που έχει σαν στόχο τον έλεγχο χωρών και περιοχών για την ικανοποίηση των οικονομικών συμφερόντων τους των ολιγαρχών τους.

Για άλλη μια φορά πίσω από την πολεμική αυτή σύρραξη, πέρα από τις εθνικές ιδιαιτερότητες, βρίσκεται ο έλεγχος των ενεργειακών ροών και των αγορών πετρελαίου. Πρόκειται για έναν πόλεμο που δεν ξεκίνησε τις τελευταίες μέρες αλλά σοβεί εδώ και περίπου μια δεκαετία στο εσωτερικό της Ουκρανίας με την επιβολή ξενόδουλης φασιστικής κυβέρνησης και με τη χρηματοδότηση και τον εξοπλισμό ακροδεξιών παραστρατιωτικών οργανώσεων από τους Αμερικάνους.

Είναι μια τακτική που την έχουμε δει επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια. Στις συμπληγάδες αυτής της αντιπαράθεσης ο ουκρανικός λαός είναι αυτός που χρόνια τώρα πληρώνει μεγάλο φόρο αίματος. Είναι αυτός που για χρόνια βρίσκεται κάτω από την μπότα ενός φασιστικού καθεστώτος. Σήμερα είναι αναγκασμένος να πάρει το δρόμο της προσφυγιάς. Χαμένος θα βγει και ο ρωσικός λαός που, αντιμέτωπος με ένα απολυταρχικό καθεστώς, θα υποστεί σήμερα και τις συνέπειες των κυρώσεων και του οικονομικού αποκλεισμού που βρήκε την ευκαιρία ο «πολιτισμένος» κόσμος να του επιβάλλει.

Χαμένοι θα είναι και οι ευρωπαϊκοί λαοί. Η επιλογή της εμπλοκής τους και της στρατιωτικής ενίσχυσης των φασιστικών ταγμάτων που δρουν στην περιοχή της Ουκρανίας, σαν επίσημο παρακλάδι του Ουκρανικού στρατού, μόνο με όρους πολιτικής στήριξης σε ομοϊδεάτες μπορεί να ερμηνευτεί. Πρώτη και καλύτερη η ελληνική κυβέρνηση. Χωρίς καμία δημοκρατική επίφαση, με Βοναπαρτικού τύπου διαδικασίες, η χώρας μας συμμετέχει στις κυρώσεις και απέστειλε στρατιωτικό εξοπλισμό.

Ενίσχυσε με όπλα ένα καθεστώς που λίγο καιρό πριν κατάργησε με νόμο την αναγνώριση της ελληνικής μειονότητας και τη χρήση της ελληνικής γλώσσας, όπως και όλων των λοιπών μειονοτήτων πλην των Τατάρων. Εξόπλισε τις ομάδες που κυνήγησαν και έκαψαν ζωντανούς όλους όσους αντέδρασαν σε αυτή την απόφαση. Την απόφαση αυτή δεν την πήρε μόνος του ο πρωθυπουργός, όπως ισχυρίζεται. Την πήρε σε συνεργασία με το ακροδεξιό κομμάτι του κόμματός του, που έχει και το πάνω χέρι σε όλες τις επιλογές της κυβέρνησης.

Κερδισμένη από αυτή την αντιπαράθεση για άλλη μια φορά θα βγει η αμερικάνικη οικονομία, που καιρό τώρα προσπαθεί να κυριαρχήσει ενεργειακά στην τεράστια αγορά της Ευρώπης. Μάλιστα την ίδια ώρα που καλεί τα κράτη της Ευρώπης να διακόψουν τις αγορές πετρελαίου από τη Ρωσία, η Shell έκλεισε συμφωνία για την αγορά μεγάλων ποσοτήτων σε χαμηλή τιμή.

Δίπλα τους το ελληνικό και διεθνές εφοπλιστικό κεφάλαιο, που θα κληθεί να μεταφέρει το υγροποιημένο φυσικό αέριο και το πετρέλαιο από την Αμερική σε πολλαπλάσια τιμή, κερδοσκοπώντας σε βάρος του ελληνικού αλλά και των υπόλοιπων λαών της Ευρώπης. Το λογαριασμό καλούμαστε να τον πληρώσουμε εμείς στις ανατιμήσεις των προϊόντων, στην ακρίβεια, στο ρεύμα. Στο νησί μας οι συνέπειες έχουν ήδη φανεί με την ακύρωση όλων των Ρωσικών τουριστικών πακέτων.

Παραδίπλα η Τουρκική ηγεσία αναβαθμίζεται σε ρόλο διεθνούς διαπραγματευτή, αλλά παράλληλα ετοιμάζεται να αποτελέσει το μεσάζοντα στις τραπεζικές συναλλαγές την Ρωσίας με τον υπόλοιπο κόσμο ενισχύοντας την οικονομία της. Τη στιγμή που το φάντασμα του φασισμού φαίνεται να απλώνεται πάνω από τις χώρες της Ευρώπης συμπεριλαμβανομένου και της Ελλάδας, χρέος μας είναι να αντισταθούμε στην επερχόμενη καταστροφή.

Απαιτούμε:
- Την απεμπλοκή της χώρας μας από τον πόλεμο αυτό και την καταδίκη της ελληνικής κυβέρνησης που δρα ενάντια στα συμφέροντα του ελληνικού λαού και της ομογένειας.
- Την άμεση κατάπαυση του πυρός και την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων σε συνδυασμό με τη διάλυση των ακροδεξιών παραστρατιωτικών οργανώσεων που δρουν στην Ουκρανίας. Την αναγνώριση και το σεβασμό των μειονοτήτων που υπάρχουν εκεί. Την επανακατοχύρωση των όρων της συμφωνίας του Μινσκ. Την απεμπλοκή του ΝΑΤΟ από την περιοχή και τον πόλεμο. 
- Τη λήψη μέτρων για τη συγκράτηση των τιμών, καθώς και τη στήριξη των χαμηλότερων εισοδημάτων.