Κυριακή 22.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Επιτέλους, έτοιμο το καμπαναριό της Ανουντσιάτα, μετά από μία δεκαετία!

Ανουντσιάτα
17 Μαΐου 2024 / 13:31

Αφαιρούνται οι σκαλωσιές - Αποκαλύπτεται το εντυπωσιακό μνημείο

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το πολυπόθητο έργο της αναστήλωσης και επισκευής του κωδωνοστασίου της Ανουντσιάτας ολοκληρώθηκε επιτέλους, ενώ εδώ και λίγες μέρες άρχισαν να αφαιρούν τη σκαλωσιά και τη λινάτσα που το κάλυπτε.

Το έργο που υλοποιήθηκε εξ ολοκλήρου από την Εφορεία Αρχαιότητων Κέρκυρας, χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 420.000 ευρώ. Πέρασε από  περιπέτειες με τις εργολαβίες και χρειάστηκε πάνω από μια δεκαετία για να ολοκληρωθεί, χρονικό διάστημα κατά το οποίο, το πανέφορφο καμπαναριό ήταν καλυμμένο από σκαλωσιές. 

Το αποτέλεσμα πάντως αποζημιώνει τους Κερκυραίους - όσο και τους επισκέπτες- καθώς η όψη του είναι ριζικά ανανεωμένη. Σημαντικότερο ακόμα είναι το γεγονός ότι αναστηλώθηκε, καθώς η εγκατάλειψη είχε κάνει ορατό τον κίνδυνο να καταρρεύσει. 

 

Δείτε το δημοσίευμα της "Ε" το 2018: Η Πολεοδομία προειδοποιεί: Η Ανουντσιάτα καταρρέει, κίνδυνος διέλευσης!

 

Παρ' όλο που το κωδωνοστάσιο είναι έτοιμο, απομένουν ακόμα κάποιες εργασίες στο δάπεδο και στις τοιχογραφίες, οι οποίες προβλέπεται σύντομα να ολοκληρωθούν.  

Στο γερμανικό βομβαρδισμό του  '43

Το κωδωνοστάσιο αποτελούσε μέρος εκκλησίας αφιερωμένης στόν Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και στην Αγία Λουκία, ήταν η Καθολική Εκκλησία Λοντσιάδα όπως την ήξεραν οι Κερκυραίοι.

Χτίστηκε στα τέλη του 14ου αιώνα από τον Ναπολιτάνο καπετάνιο Petrο Capece και αφιερώθηκε στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου αφού η 25η Μαρτίου συνέπιπτε με την ημερομηνία ίδρυσης της Βενετικής Δημοκρατίας.

Σήμερα η εκκλησία δεν υπάρχει, καταστράφηκε κατ’ αρχάς από τους Γερμανικούς βομβαρδισμούς στις 14 Σεπτεμβρίου του 1943 και αργότερα κατεδαφίστηκε επί δημαρχίας Σταματίου Δεσύλλα το 1953. 

Σήμερα παραμένει όρθιο μόνο το χαρακτηριστικό καμπαναριό της Ανουντσιάτας που αποτελεί ιστορικό μνημείο, λόγω της σχέσης του με ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της παγκόσμιας ιστορίας, τη ναυμαχία της Ναυπάκτου το 1571 μεταξύ των στόλων της Ιεράς συμμαχίας που την αποτελούσαν οι στόλοι της Βενετίας, Ισπανίας, Νάπολης, Σικελίας, Γένοβας και Μάλτας εναντίον του αήττητου μέχρι τότε στόλου των Οθωμανών.