Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Γρηγοριάδης: "Γιατί ηττηθήκαμε"

ΕΚΚΙΝΗΣΗ
11 Ιανουαρίου 2024 / 08:35

"Λέγεται ότι η νίκη έχει 100 πατέρες, ενώ η ήττα είναι ορφανή. Στις Δημοτικές Εκλογές του 2023 όλοι είμαστε πατέρες αυτής της καταστροφής"

Με αφορμή δημοσιεύματα στον Τοπικό Τύπο για την κατάσταση που διαμορφώθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, με βάση την άρνηση της Παράταξης της κας. Υδραίου να μοιραστεί τις έδρες στην Δημοτική Επιτροπή με τις υπόλοιπες Παρατάξεις της Προοδευτικής Αντιπολίτευσης, πρέπει να ιστορηθεί πως φθάσαμε στο συσχετισμό του 88% συντηρητικών δυνάμεων στη σύνθεση του νέου οργάνου. Καταρχήν ενώ η κα. Υδραίου είχε δηλώσει ότι θα είναι ξανά υποψήφια και ο κ. Πουλημένος ξεκίνησε την προετοιμασία του τουλάχιστον ένα χρόνο πριν τις Δημοτικές Εκλογές, ο προοδευτικός χώρος κινούνταν σε ρυθμούς κανονικότητας και όχι επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης. Τα πρόσωπα που διεκδίκησαν την κάθοδο και την ηγεσία του χώρου ήταν τέσσερα, οι κ. Καλούδης, κ. Μιχαλάς, κ. Μεταλληνός και κ. Καρύδης. Τον Δεκέμβρη ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του ο κ. Καλούδης, τον Απρίλη ο κ. Μεταλληνός, ενώ οι δύο άλλοι υποψήφιοι μετά από μια ατέρμονη εσωκομματική διαδικασία στον ΣΥΡΙΖΑ είχαμε την απόσυρση του κ. Καρύδη και την ανακοίνωση της καθόδου του κ. Μιχαλά τον Ιούνιο. Τον Ιούλιο αποσύρεται σιωπηρώς ο κ. Μιχαλάς και ανακινείται νέα διαδικασία στον ΣΥΡΙΖΑ με υποψηφίους τους κυρίους Καρύδη και Καλούδη (κατέβηκε υπ. Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στις Εθνικές Εκλογές), όπου σε κάλπη και με ψήφους 20 έναντι 1 επελέγη ο κ. Καρύδης για υποψήφιος του Κόμματος. Τελικά στις εκλογές έφθασαν μόνο οι κύριοι Μεταλληνός και Καρύδης με ψηφοδέλτια της τάξεως των 130-140 υποψηφίων όταν οι βασικοί διεκδικητές είχαν συγκροτήσει ψηφοδέλτια των 350 υποψηφίων. Το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν εκκωφαντικό, οι κεντροαριστερές Παρατάξεις έγραψαν από 4 έως 4,5%, ενώ οι κεντροδεξιές από 38 έως 43%. Η ΛΑ.ΣΥ. ακολούθησε την πάγια εκλογική της τακτική, η οποία δεν περιλαμβάνει συμμαχίες με άλλες Παρατάξεις. Η ΕΚΚΙΝΗΣΗ τον Ιούνιο επιχείρησε να συνεννοηθεί με τους διεκδικητές για την συγκρότηση ενός ενιαίου ψηφοδελτίου με δύο προϋποθέσεις, την προγραμματική συμφωνία όλων  και επικεφαλής κοινής αποδοχής, όπου δυστυχώς υπήρξε άρνηση στην δεύτερη προϋπόθεση από σχεδόν όλους τους διεκδικητές, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί η Παράταξη στην αυτοτελή κάθοδο, χωρίς εν τέλει να καταφέρει να συγκροτήσει ψηφοδέλτιο. Η άρνηση συνεννόησης και  συνένωσης δυνάμεων στο όνομα της προσωπικής φιλοδοξίας που διατηρούσε το κάθε πολιτικό πρόσωπο οδήγησε στην απόλυτη εκλογική συντριβή και στην ανάδειξη μόλις 5/39 Δημοτικών Συμβούλων για την νέα δημοτική θητεία. Με αυτά τα δεδομένα το να περιμένει κάποιος η κα. Υδραίου να μοιράσει έδρες στην αντιπολίτευση είναι φύση και θέση αδύνατον με βάση το πώς πολιτεύτηκε στην περασμένη τετραετία. Η ευχή είναι η νέα Δημοτική Αρχή να είναι λιγότερο νεοφιλελεύθερη σε σχέση με την προηγούμενη, αλλά με τις ευχές δεν γίνεται πολιτική.

Λέγεται ότι η νίκη έχει 100 πατέρες, ενώ η ήττα είναι ορφανή. Στις Δημοτικές Εκλογές του 2023 όλοι είμαστε πατέρες αυτής της καταστροφής και οφείλουμε να το αναγνωρίσουμε προκειμένου από τις ήττες να περάσουμε στις νίκες. Η άρνηση αναγνώρισης των ευθυνών και ένας συνεχιζόμενος στρουθοκαμηλισμός για τα γεγονότα που έλαβαν χώρα, αποτελούν την σπορά μιας νέας συντριβής που δεν αντέχει άλλο ο τόπος. Η ανασυγκρότηση δεν θα έρθει αν δεν γίνει αποτίμηση και σκληρή αυτοκριτική και σε πρόσωπα αλλά και στα πολιτικά σχέδια που υλοποιήθηκαν και απέτυχαν παταγωδώς.

Όποιος νικάει προς στιγμήν, πάντα φαίνεται ανίκητος.

Γρηγοριάδης Κωνσταντίνος

Γεωπόνος – Γεωργικός Σύμβουλος

Πρ. Δημοτικός Σύμβουλος

ΦΩΤΟ@ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ