Τετάρτη 26.06.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Με μια απαστράπτουσα Ανουντσιάτα υποδέχεται η Κέρκυρα το καλοκαίρι 2024!

Ανουντσιάτα
23 Μαΐου 2024 / 13:41
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Το ιστορικό της αναστήλωσης ξεκινά πριν από 10 περίπου χρόνια, ενώ σημαντική συμβολή στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης είχε η κίνηση Save Annuntziata

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του δυτικού κόσμου, οι ενθουσιώδεις αντιδράσεις για την αποκατάσταση ενός καμπαναριού θα φάνταζαν υπερβολικές. Στην Κέρκυρα των μνημείων που καταρρέουν, ωστόσο, ειναι απολύτως αναμενόμενες! 

Το ιστορικό της αναστήλωσης ξεκινά πριν από 10 περίπου χρόνια, ενώ σημαντική συμβολή στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης είχε η κίνηση Save Annuntziata που άρχισε να δραστηριοποιείται από το 2009. Μετά από 15 χρόνια, όπως  επισημαίνει εμφατικά στα κοινωνικά δίκτυα, «επιτέλους δικαιώθηκε ο αγώνας της».

Το έργο για την αποκατάσταση του Κωδωνοστασίου του πρώην Καθολικού Ιερού Ναού Ευαγγελίστριας «Annunziata», ξεκίνησε αρχικά με πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και στη συνέχεια εντάχθηκε στις 11-08-2020 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ιόνια Νησιά 2014-2020» με π/υ 312.976 ευρώ (συν ΦΠΑ) και φορέα υλοποίησης την Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και την ΕΦΑ Κέρκυρας.

Σκοπός του έργου ήταν το σπουδαίο και διατηρητέο μνημείο να αποδοθεί αποκατεστημένο και λειτουργικό στους κατοίκους του νησιού και στους πολυάριθμους επισκέπτες του αλλά και να σταματήσει να θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των διερχομένων.

Η συνήθης «κατάρα» των δημοσίων έργων στην Ελλάδα πάντως, έστειλε το έργο σε περιπέτειες με τις εργολαβίες, ενώ οι Κερκυραίοι είχαν πλέον συνηθίσει το θέαμα του πανέμορφου - πλην ετοιμόρροπου κωδωνοστασίου- που ήταν καλυμμένο από σκαλωσιές και λινάτσες. Στο πλαίσιο του έργου ήταν η ενίσχυση των τοίχων, αρμολόγηση, συρραφή ρωγμών με λίθινα κλειδιά, τοπικές ανακτίσεις τμημάτων λιθοδομής, τοποθέτηση νέων ελκυστήρων από ανοξείδωτο χάλυβα, ενίσχυση θόλων, επιχρίσματα, επισκευή σκάλας εισόδου και καταχύστρας, κατασκευή δαπέδων, κουφωμάτων, εσωτερικής σκάλας, επισκευή δαπέδου και κατασκευή νέων, αποκατάσταση συστήματος ανάρτησης καμπανών, διαμόρφωση ανεσκαμμένου χώρου ταφών, ανάρτηση πινακίδων.

Το μεγαλύτερο και πιο εμφανές έργο της αναστήλωσης και επισκευής του καμπαριού ολοκληρώθηκε επιτέλους, ενώ σήμερα αφαιρέθηκε με γερανό και η σιδερένια σκαλωσιά. Παρ' όλο που το κωδωνοστάσιο είναι έτοιμο, απομένουν ακόμα κάποιες εργασίες στο δάπεδο και στις τοιχογραφίες.

Το αποτέλεσμα πάντως αποζημιώνει τους Κερκυραίους - όσο και τους επισκέπτες- καθώς η όψη του είναι ριζικά ανανεωμένη. Σημαντικότερο ακόμα είναι το γεγονός ότι αποκαταστάθηκε η στατικότητά της, καθώς η εγκατάλειψη είχε κάνει ορατό τον κίνδυνο να καταρρεύσει ανά πάσα στιγμή.

Στο γερμανικό βομβαρδισμό του  '43

Το κωδωνοστάσιο αποτελούσε μέρος εκκλησίας αφιερωμένης στόν Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και στην Αγία Λουκία, ήταν η Καθολική Εκκλησία Λοντσιάδα όπως την ήξεραν οι Κερκυραίοι.

Χτίστηκε στα τέλη του 14ου αιώνα από τον Ναπολιτάνο καπετάνιο Petrο Capece και αφιερώθηκε στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου αφού η 25η Μαρτίου συνέπιπτε με την ημερομηνία ίδρυσης της Βενετικής Δημοκρατίας.

Δυο αιώνες αργότερα, το 1571, θάφτηκαν εκεί, μέσα στο ναό, τα λείψανα των Χριστιανών μαχητών από διάφορες ευρωπαϊκές περιοχές, της ναυμαχίας της Ναυπάκτου Lepanto, που λογίζεται ως το πρώτο σημαντικό πλήγμα κατά της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Η ναυμαχία της Ναυπάκτου μεταξύ των στόλων της Ιεράς συμμαχίας που την αποτελούσαν οι στόλοι της Βενετίας, Ισπανίας, Νάπολης, Σικελίας, Γένοβας και Μάλτας εναντίον του αήττητου μέχρι τότε στόλου των Οθωμανών αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της παγκόσμιας ιστορίας.

Απέναντι, σε χώρους ιδιοκτησίας του ναού, φιλοξενήθηκαν σε μονάδες αποκατάστασης οι τραυματίες της ναυμαχίας, μεταξύ αυτών και ο Ισπανός εθνικός ποιητής Μιγκέλ Θερβάντες. 

Στο κτίριο αυτό ήταν θαμμένοι μερικοί από τους Κερκυραίους γενναίους πολεμιστές που σκοτώθηκαν στη Ναυμαχία. Συμμετείχαν 300 Κερκυραίοι Πολεμιστές με 4 πλοία με κυβερνήτες τους Πέτρο Μπούα, Χριστόφορο Κοντόκαλη, Γεώργιο Κοκκίνη και Στυλιανό Χαλικιόπουλο.Υπάρχει μάλιστα και επιγραφή φυλασσόμενη από την Καθολική Αρχιεπισκοπή Κέρκυρας.

Σήμερα η εκκλησία δεν υπάρχει, καταστράφηκε κατ’ αρχάς από τους Γερμανικούς εμπρηστικούς βομβαρδισμούς στις 14 Σεπτεμβρίου του 1943 και αργότερα κατεδαφίστηκε επί δημαρχίας Σταματίου Δεσύλλα το 1953 - όπως και το Δημοτικό Θέατρο...

ΦΩΤΟ ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΑΤΑΠΟΔΗΣ

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.