Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στη Βουλή από τον Αλ. Αυλωνίτη η αναστολή λειτουργίας του ΙΑΚ (πρώην ΠΙΚΠΑ)

Αλέξανδρος Αυλωνίτης
27 Ιανουαρίου 2022 / 09:41

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ερώτηση κατέθεσε στον Υπουργό Υγείας ο βουλευτής Κέρκυρας και Αν.Τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Αυλωνίτης για την αναστολή λειτουργίας του Ιατροκοινωνικού Κέντρου Υγείας (πρώην ΠΙΚΠΑ) Κέρκυρας.

Ο βουλευτής τόνισε πως η συγκεκριμένη δομή υγείας παραμένει κλειστή, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η παροχή περίθαλψης στα παιδιά που αναζητούσαν και αναζητούν ιατροφαρμακευτική κάλυψη και όχι μόνο (εμβολιασμούς, εξετάσεις, παρακολούθηση ασθενειών κ.λπ.).

Αναλυτικά:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς
Τον κ. Υπουργό Υγείας
Θέμα: «Αναστολή λειτουργίας του Ιατροκοινωνικού Κέντρου Υγείας (πρώην ΠΙΚΠΑ) της Κέρκυρας»

Εδώ και μία πενταετία η παιδίατρος του Ιατροκοινωνικού Κέντρου Υγείας της Κέρκυρας είναι η μοναδική ιατρός με την ειδικότητα αυτή, στο νησί που απασχολείται στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας παρέχοντας υπηρεσίες φροντίδας παιδιών που το έχουν ανάγκη, από όλη την Κέρκυρα. Παράλληλα, η δομή αυτή με το ανάλογο προσωπικό των επισκεπτριών υγείας συνεισφέρει με αξιοσημείωτη δράση στη στήριξη ευπαθών ομάδων όλου του νησιού, όπως οι ΡΟΜΑ κ.λπ..

Κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, η εν λόγω μοναδική παιδίατρος μετακινήθηκε στο εμβολιαστικό κέντρο των παιδιών στο Κέντρο Υγείας της Κέρκυρας, ενώ και οι επισκέπτριες υγείας που ήδη, από την αρχή της υγειονομικής πανδημίας συνδράμουν τόσο στο εμβολιαστικό κέντρο του Κέντρου Υγείας Αγίου Μάρκου όσο και στο Κέντρο Υγείας της πόλης της Κέρκυρας, υποχρεώθηκαν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους και στο εμβολιαστικό κέντρο των παιδιών αλλά και κυρίως των ενηλίκων στο Κέντρο Υγείας της πόλης.

Αποτέλεσμα όλων αυτών των δυσμενών εξελίξεων για το Ιατροκοινωνικό Κέντρο Υγείας της Κέρκυρας ήταν να παραμείνει κλειστό και να απέχει από την παροχή περίθαλψης παιδιών που αναζητούσαν και αναζητούν ιατροφαρμακευτική κάλυψη και όχι μόνο (εμβολιασμούς, εξετάσεις, παρακολούθηση ασθενειών κ.λπ.).
Δεν θα πρέπει επίσης, να διαλάθει της προσοχής μας και η διαχρονική υποχρέωση της Πολιτείας να συνεχίσει να εμβολιάζει τα βρέφη με τα επιβαλλόμενα εμβόλια κατά άλλων σοβαρών ασθενειών, ανεξάρτητα από την πανδημική κρίση.

Επειδή, η σοβαρότητα της επιδημιολογικής κατάστασης και οι απαιτήσεις στήριξης του εμβολιαστικού προγράμματος είναι κοινωνικά απαράδεκτο να συνεπάγονται την αναστολή λειτουργίας κρίσιμων μονάδων υγείας που εξυπηρετούν τις ανάγκες μικρών παιδιών και ευπαθών ομάδων συμπολιτών μας,

Επειδή, το όλο ζήτημα τίθεται σε ιδιαίτερα πιο προβληματική βάση όταν αναφέρεται σε περιοχές της νησιωτικής Ελλάδας όπου συντρέχουν κι άλλες παράλληλα μεγάλες δυσκολίες

Ερωτάστε κ. Υπουργέ
1. Πως είναι δυνατόν να παραμένει κλειστή η μοναδική πρωτοβάθμια δομή υγείας για μικρά παιδιά στην Κέρκυρα, παρά τις όποιες ανάγκες επιδιώκει να καλύψει το Υπουργείο Υγείας αναφορικά με το γενικό εμβολιασμό του πληθυσμού στο νησί αλλά και τον εμβολιασμό των παιδιών;

2. Πως θα επανέλθει σε λειτουργία η κρίσιμη αυτή δομή υγείας του πρώην ΠΙΚΠΑ και πως διασφαλιστεί η παροχή ιατροφαρμακευτικής βοήθειας και περίθαλψης των παιδιών αλλά και άλλων ευπαθών πληθυσμών, όπως ΡΟΜΑ κ.λπ. που πληθαίνουν λόγω της χειμερινής περιόδου;

Ο Ερωτών Βουλευτής
Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος