Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μαχειμάρης: «Ανάστατη η Βόρεια Κέρκυρα για το κλείσιμο της Alpha»

Γιώργος Μαχειμάρης
21 Ιανουαρίου 2022 / 18:02

«Ζητάμε από τον Υπουργό Ανάπτυξης να μεσολαβήσει για να αναθεωρηθεί αυτή η απόφαση που αποτελεί δυσφήμιση για έναν σημαντικό τουριστικό προορισμό»

ΚΕΡΚΥΡΑ. Επιστολή -διαμαρτυρία του Δημάρχου Βόρειας Κέρκυρας Γιώργου Μαχειμάρη και της Δημοτικής Αρχής για το επικείμενο κλείσιμο του υποκαταστήματος της Alpha Bank στην Αχαράβη αποστέλλεται σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, για να πάρουν θέση και να σταθούν στο πλευρό του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας.

Ειδικότερα:
 
«Με έκπληξη και αγανάκτηση πληροφορηθήκαμε την απόφαση της Διοίκησης της Alpha Bank, να κλείσει το Υποκατάστημά της που λειτουργεί στην Αχαράβη Δήμου Βόρειας Κέρκυρας.

Όλη η τοπική κοινωνία, ο Δήμος, οι Κοινότητες και οι φορείς της περιοχής είναι ανάστατοι και οργισμένοι για το κλείσιμο του τελευταίου τραπεζικού καταστήματος που λειτουργεί στον Δήμο και στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Δήμος μας έχει ιδιαιτερότητες καθώς είναι απομονωμένος, μακριά από κάποιο αστικό κέντρο, καλύπτει πολύ μεγάλη έκταση με διάσπαρτα χωριά και δεν αντέχει ούτε μπορεί να λειτουργήσει χωρίς κανένα κατάστημα τράπεζας για να εξυπηρετεί τους κατοίκους, τις επιχειρήσεις και τους χιλιάδες επισκέπτες του καλοκαιριού.

Το υποκατάστημα της  Αlphabank στην Αχαράβη  λειτουργεί ανελλιπώς αρκετές δεκαετίες ( από το Δήμο Θιναλίων),  με επιτυχία και μεγάλο κύκλο εργασιών. Σ ένα Δήμο που αριθμεί 20.000 κατοίκους περίπου (με αυξητική τάση τόσο από τους καθημερινούς  πολίτες επισκέπτες αλλά και από το Μάιο και μετά τους ,  επισκέπτες λόγω διακοπων ) , 35.000 τουριστικές κλίνες, 850 επιχειρήσεις  , 2.500 ΑΦΜ, είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι για το διαχρονικό κέρδος της Τράπεζας, από το μεγάλο όγκο των συναλλαγών.

Είναι πλέον το ΜΟΝΑΔΙΚΟ τραπεζικό κατάστημα σε όλο το Δήμο Βόρειας Κέρκυρας και εξυπηρετεί περισσότερες από  38  Κοινότητες και οικισμούς μιας μεγάλης γεωγραφικής έκτασης, με πολλές ιδιαιτερότητες, τόσο λόγω της μορφολογίας της όσο και λόγω πληθυσμιακών χαρακτηριστικών αλλά και τους πάρα πολλούς επισκέπτες μας την τουριστική περίοδο,  με πολλές ιδιαιτερότητες, τόσο λόγω της μορφολογίας της όσο και λόγω πληθυσμιακών χαρακτηριστικών. Εξυπηρετεί όλη την επαγγελματική, επιχειρηματική, τουριστική και αγροτική δραστηριότητα της ευρύτερης περιοχής και  χιλιάδες ανθρώπους   μεταξύ αυτών και ηλικιωμένους /συνταξιούχους (περίπου 5.500).

Η επιβεβαίωση εν τοις πράγμασι της διαδιδόμενης ως άνω φημολογίας, θα προκαλέσει ένα ντόμινο αρνητικών εξελίξεων για την ανάπτυξη της περιοχής  και θα επηρεάσει κατ’ αρχήν ανεπανόρθωτα την καθημερινότητα των κατοίκων του νησιού, οι οποίοι θα πρέπει να μετακινούνται στο κέντρο της πόλης Κέρκυρας  για τις απλές καθημερινές τραπεζικές τους συναλλαγές ( 80 χιλ μετ επιστροφής), με ότι αυτό συνεπάγεται σε εξυπηρέτηση, χρόνο, κόστος, ασφάλεια προκαλώντας συγχρόνως και δημιουργώντας συνθήκες ανισότητας και τραπεζικού αποκλεισμού σε βάρος της κοινωνίας και της οικονομίας μας. Οι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερη αξία και η απόφασή  αυτή θα είναι τροχοπέδη στις συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλουμε, σε πείσμα των καιρών, για την ανάπτυξη του  Δήμου Βόρειας Κέρκυρας και την προσέλκυση νέων ανθρώπων να έρθουν να μείνουν και να επενδύσουν στην περιοχή μας.

Οι παραγωγικοί κλάδοι, εκατοντάδες επιχειρήσεις του τουρισμού, της γεωργίας, της ελαιοκομίας, της κτηνοτροφίας, της μελισσοκομίας και της αλιείας του νησιού μας, οι οποίοι δραστηριοποιούνται, παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες, κλάδοι που έχουν συμβάλλει ήδη στην περιφερειακή και εθνική οικονομία κι ανάπτυξη, θα υποστούν βαρύ πλήγμα από τη πιθανή διακοπή της λειτουργίας του καταστήματος της Τράπεζας.

Τονίζουμε πως το τραπεζικό σύστημα που ο ελληνικός λαός πλήρωσε  ακριβά τα χρόνια της κρίσης με τις ανακεφαλαιοποιήσεις των 65 δις ευρώ δεν έχει κανένα δικαίωμα να μη συμμερίζεται της κατάσταση της κοινωνίας και μάλιστα στη σημερινή εποχή στα χρόνια του Covid  και παίζοντας ρόλο Πόντιου Πιλάτου να αποκλείει  από οποιαδήποτε χρηματοδότηση σχεδόν το σύνολο των μικρών επιχειρήσεων της επικρατείας.

Εκφράζουμε την αγανάκτηση και πικρία μας για την απόφαση αυτή που έχει άμεσες και σοβαρές επιπτώσεις στην τοπική μας κοινωνία.

Καλούμε, όλους τους εμπλεκόμενους, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να μεσολαβήσουν για να μην υλοποιηθεί αυτή η απόφαση.

Ζητάμε από τον Υπουργό Ανάπτυξης να μεσολαβήσει για να αναθεωρηθεί αυτή η απόφαση που αποτελεί δυσφήμιση για  έναν σημαντικό τουριστικό προορισμό και πλήττει κατάφορα σημαντικούς επιχειρηματικούς κλάδους της περιοχής αλλά και όλους τους δημότες.

ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ Καλούμε τους βουλευτές του Νομού, την Περιφερειάρχη, το  Περιφερειακό Συμβούλιο, όλους τους κλάδους των παραγωγικών-οικονομικών φορέων, Τεχνικό Επιμελητήριο, Επιμελητήριο Κέρκυρας, Οικονομικό επιμελητήριο, Ένωση Ξενοδόχων, Ομοσπονδία Τουριστικών καταλυμάτων, Σύνδεσμος ταξιδιωτικών πρακτόρων Κέρκυρας, Εμπορικό Σύλλογο,  Περιφερειακή υπηρεσία τουρισμού Ιονίων Νήσων, Ένωση  Συνεταιρισμένων αγροτών Κέρκυρας, τις κοινότητες, τις συλλογικότητες  ν΄ αντιδράσουν σ αυτή την απόφαση.

Η Δημοτική Αρχή Βόρειας Κέρκυρας διαμαρτύρεται έντονα και λέει όχι στο κλείσιμο του μοναδικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος του Δήμου μας που έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση του τόπου μας και τον οικονομικό μαρασμό των κατοίκων της υπαίθρου και θα αντιδράσει ποικιλοτρόπως απαιτώντας από  την τράπεζα  να αποσύρει την όποια απόφαση της για το κλείσιμο του υποκαταστήματος στην Αχαράβη Δήμου Βόρειας Κέρκυρας».