Κυριακή 28.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Συμβολική κατάληψη στα γραφεία της ΔΕΥΑΚ από τον Γ. Μαχειμάρη για τις αναθέσεις (video)

Γιώργος Μαχειμάρης
06 Nov 2023 / 09:54
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γ. Μαχειμάρης: «Tέσσερα ολόκληρα χρόνια κάνουμε αγώνα για το αυτονόητο. Να κάνουμε τη δική μας Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης - Αποχέτευσης»

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σε συμβολική κατάληψη των γραφείων της ΔΕΥΑΚ προχώρησε από νωρίς το πρωί η δημοτική αρχή της Βόρειας Κέρκυρας καταγγέλλοντας, τις προκλητικές, όπως τις χαρακτηρίζει,  αναθέσεις έργων της Διαδημοτικής Επιχείρησης  Ύδρευσης – Αποχέτευσης  Δήμων Κέρκυρας λίγο πριν η απερχόμενη διοίκησή της παραδώσει στη νέα που θα προκύψει.

Στη διαμαρτυρία που κάλεσε ο Δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας Γιώργος Μαχειμάρης συμμετείχαν δημοτικοί σύμβουλοι, κοινοτάρχες και εκπρόσωποι φορέων της περιοχής που ζητούν από την διοίκηση της ΔΕΥΑΚ να ανακαλέσει τις συμβάσεις έργων δεκάδων χιλιάδων ευρώ, οι οποίες θα δέσμευαν τη νέα δημοτική αρχή. Οι συμβάσεις, όπως ανέφερε στην «Ε» ο κ. Μαχειμάρης αφορούν τόσο σε συντηρήσεις έργων ύδρευσης όσο και σε παρεμβάσεις στους τέσσερις βιολογικούς σταθμούς (Σιδάρη, Αχαράβη, Κασσιόπη,Αγ. Στέφανο Σινιών) που ξεπερνούν τις 150.000 ευρώ.

«Προχωρήσαμε σε μια συμβολική κατάληψη όλων των γραφείων της ΔΕΥΑΚ για δυο σοβαρούς και σημαντικούς λόγους. Ο ένας λόγος είναι ότι πρόσφατα, χωρίς να γνωρίζουμε κανένα στοιχείο, μας ενημέρωσαν ότι είναι έτοιμοι να υπογράψουν συμβάσεις για τα επόμενα χρόνια, υποθηκεύοντας το μέλλον και την αυτόνομη λειτουργία του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας και των οργάνων που θα δημιουργήσει για το θέμα της ύδρευσης, με δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Και μάλιστα σε ημέτερους που διαχρονικά λυμαίνονται πότε με το θέμα της  φωτογραφικής πρόσκλησης ενδιαφέροντος για συμμετοχή, πότε με το θέμα του επείγοντος, για πολλά ολόκληρα χρόνια λυμαίνονται όλα τα έργα και τις συντηρήσεις των έργων της Κέρκυρας. Στο κομμάτι το δικό μας διαπιστώσαμε ότι τέσσερις συμβάσεις ήταν έτοιμες , άνω των 150.000 ευρώ για τους τέσσερις βιολογικούς σταθμούς του Δήμου μας», ανέφερε ο κ. Μαχειμάρης.

Όπως είπε, αν και ζητήθηκε άμεση ενημέρωση από τη διοίκηση της ΔΕΥΑΚ, ωστόσο εδώ και τρεις ημέρες κανένας δεν έχει ανταποκριθεί. «Ζητάμε να μην προχωρήσουν οι υπογραφές που θα δεσμεύουνε το Δήμο Β. Κέρκυρας. Υπενθυμίζουμε ότι το ίδιο είχαν κάνει και το 2019 στους νεοσύστατους Δήμους μας που προέκυψαν από τη διοικητική διαίρεση», επισήμανε ο δήμαρχος.

Αυτόνομη ΔΕΥΑΚ

Ταυτόχρονα το αίτημα για ανεξάρτητη και αυτόνομη ΔΕΥΑΚ Β. Κέρκυρας παραμένει στις κυρίαρχες διεκδικήσεις. «Συνεχίζουμε έναν ανένδοτο αγώνα τέσσερα ολόκληρα χρόνια για το αυτονόητο. Να κάνουμε το δικό μας Οργανισμό και τη δική μας Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης - Αποχέτευσης. Δυστυχώς η γραφειοκρατία,  το ΥΠΕΣ και απ’ ότι διαπιστώθηκε και στο τέλος  και κάποιοι ιθύνοντες από την Κέρκυρα εμπόδισαν και εμποδίζουνε την αυτοτελή λειτουργία μας», τόνισε ο κ. Μαχειμάρης.

Όπως είπε, αν και σχετική απόφαση έχει λάβει η δημοτική αρχή από το 2019, μετά τη διοικητική διαίρεση του Δήμου σε τρεις , ωστόσο έκτοτε διαπιστώνεται κωλυσιεργία από πλευράς Αποκεντρωμένης και Υπουργείου Εσωτερικών για να προχωρήσει η διάσπαση της ΔΙΑΔΕΥΑΔΚ. Ο δήμαρχος μάλιστα είναι έτοιμος να προσφύγει σε κάθε νόμιμο μέσο ακόμη και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια για το αυτονόητο, το οποίο ωστόσο εξακολουθούν και διεκδικούν μέχρι σήμερα εφτά νεοσύστατοι Δήμοι στη χώρα, μεταξύ των οποίων και ο δήμος Β. Κέρκυρας. «Δεν είμαστε νόθα παιδιά της αυτοδιοίκησης. Ούτε ο κ. Υπουργός και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΣ να εμπαίζει με το λαό της Βόρειας Κέρκυρας ή τους λαούς των νεοσύστατων Δήμων. Είναι έλλειψη δημοκρατίας», κατέληξε ο κ. Μαχειμάρης.

 
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.