Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο. 47 χρόνια μετά

Γιώργος Καρύδης
19 Ιουλίου 2021 / 15:32

Γράφει ο Γιώργος Καρύδης

Μετά το  καταστροφικό ανθελληνικό πραξικόπημα τον Ιούλιο του 1974 στην μαρτυρική Κύπρο και τις δύο στρατιωτικές εισβολές των τούρκων που ακολούθησαν, η παράνομη κατοχική κατάσταση όχι μόνο παγιώθηκε, αλλά διαρκώς επιδεινώνεται.

Έχει ήδη επισημανθεί ότι η Τουρκία συστηματικά κι οργανωμένα προχωρεί στην υλοποίηση του στρατηγικού της στόχου, που είναι η ανασύσταση της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Στα πλαίσια αυτά περιλαμβάνεται και η παγίωση νέων τετελεσμένων σε βάρος της κυπριακής δημοκρατίας και του ελληνισμού γενικότερα.

Από το 1974 αξιοποίησε τις ονομαζόμενες διακοινοτικές συνομιλίες, που ατυχώς εξακολουθούν να γίνονται ακόμη και σήμερα, προκειμένου να νομιμοποιήσει την κατοχή της βόρειας Κύπρου παραβιάζοντας βάναυσα το Διεθνές Δίκαιο. Παράλληλα συνεπής στην πάγια τουρκική πρακτική ‘’γράφει  στα παλαιότερα των υποδημάτων της’’, τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας,  τα Ψηφίσματα  του Ο.Η.Ε., τις διεθνείς αποδοκιμασίες και δηλώσεις καταδίκης, δεδομένου ότι ουδεμία δυσμενή συνέπεια έχουν για τα τουρκικά συμφέροντα.

ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, ΕΕ αδιαφορούν για την οποιαδήποτε άσκηση πίεσης προς την Τουρκία για την αποκατάσταση της διεθνούς νομιμότητας, αφενός μεν για να μη δυσαρεστήσουν τους τούρκους αφετέρου δε γιατί η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πειθήνια όργανά τους.

Το επόμενο βήμα της Τουρκίας, απ΄ ό, τι όλα δείχνουν, είναι η προσάρτηση των κατεχόμενων εδαφών της βόρειας Κύπρου, που αποτελούν το 37% της εδαφικής έκτασης της μεγαλονήσου. 

Στην κατεύθυνση αυτή πραγματοποιείται η επίσκεψη του Ερντογάν στα κατεχόμενα για τον εορτασμό των δύο τουρκικών εισβολών στην Κύπρο το 1974 (ΑΤΤΙΛΑΣ Ι και ΙΙ)  και της στρατιωτικής νίκης που πέτυχε σε βάρος του ελληνισμού. Μάλιστα αναμένεται ν΄ ανακοινώσει επίσημα τον τουρκικό εποικισμό της Αμμοχώστου!
Προς ένδειξη των προθέσεών τους οι τούρκοι άνοιξαν πρόσφατα πυρ σε βάρος κυπριακού λιμενικού σκάφους που έκανε περιπολία για αποτροπή διακίνησης παράνομων μεταναστών στην περιοχή της Τηλλυρίας. Το κυπριακό σκάφος  αναγκάστηκε να επιστρέψει στη βάση του. Κατά τα λοιπά ο Ερντογάν με τη στήριξη της Μέρκελ και  στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ είχε υποσχεθεί ότι θα έχουμε ένα ‘’ήσυχο’’ καλοκαίρι.

Επιπλέον οι τούρκοι για να ‘’βγουν κι από πάνω’’ κατέθεσαν επιστολή διαμαρτυρίας στον Γενικό Γραμματέα του Ο.Η.Ε. Αντόνιο Γκουτέρες ζητώντας την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο!

Είναι προφανές ότι από την ελληνοκυπριακή και ελλαδική πλευρά δεν υπάρχει ούτε σχέδιο αντίδρασης, ούτε πολιτικές πρωτοβουλίες διεθνούς αντιμετώπισης της νέας πρόκλησης,  ούτε δυνατότητα αποτροπής. Αρκούμαστε σε δηλώσεις διαμαρτυρίας. Ούτε καν βέτο στην ΕΕ δεν ασκούμε για να μην δυσαρεστηθεί η Γερμανία, που στηρίζει προκλητικά την Τουρκία σε βάρος δυο κρατών μελών της Ε.Ε.

Το πρόβλημα είναι διαχρονικό και τα τελευταία 47 χρόνια δεν άλλαξε. 
Εκείνο που αποτελεί έναν επιπλέον κίνδυνο όχι μόνο για τον κυπριακό ελληνισμό αλλά και για τα ελλαδικά συμφέροντα είναι ότι η  Κύπρος φαίνεται να  έχει εγκαταλειφθεί  στην τύχη της ακόμη κι από την  ελληνική πλευρά.

Η Κύπρος όμως αποτελεί καίριας σημασίας γεωπολιτικό ανάχωμα για την τουρκική επιθετικότητα. Αν η Τουρκία καθυποτάξει ολοσχερώς την Κύπρο η προσβολή του ελλαδικού χώρου θα καταστεί εγγύτερη και ταχύτερη.

Η ελληνική πολιτικοικονομική ελίτ όμως περί άλλων τυρβάζει…
Από άγνοια ή σκοπιμότητα;