Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Δριμεία κριτική Ασπιώτη για τη δημοτική αρχή Βόρειας Κέρκυρας

Σπύρος Ασπιώτης
14 Ιουνίου 2021 / 11:05

ΑΧΑΡΑΒΗ(Βόρεια Κέρκυρα). Για ανικανότητα και ανυπαρξία κατηγορεί τη δημοτική αρχή Μαχειμάρη ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Σπύρος Ασπιώτης

Κάνοντας έναν απολογισμό των 22 μηνών θητείας της δημοτικής αρχής, ο επικεφαλής της Δημοτικής Ενωτικής Κίνησης σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

Η Δημοτική αρχή του Δήμου μας, από την 1η Σεπτέμβρη του 2019, που ανέλαβε τη διαχείριση του Δήμου, έχει πάρει προίκα πάνω από δέκα εκατομμύρια €, ονοματισμένα έργα. Εδώ οφείλει  να μας ενημερώσει ο κ. Μαχειμάρης, στους 22 μήνες που σήμερα έχουν περάσει, από αυτά τα δέκα εκατομμύρια  και από τα δυο (2) τεχνικά προγράμματα που έχουν γίνει, ποιο είναι το έργο, το οποίο σαν Δήμαρχος έχει να μας παρουσιάσει. Την απάντηση θα τη δώσω εγώ. Είναι απάντηση  ξεκάθαρη και σαφής: Το απόλυτο Μηδέν (0). Και αν θελήσουμε, επιγραμματικά, να ονοματίσουμε αυτήν την απόδοση, θα την λέγαμε

ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ

Για όλη αυτήν την ανυπαρξία και την ανικανότητα ο κ. Δήμαρχος έχει πάντα τους εύκολους ισχυρισμούς, ότι δήθεν  ο Ασπιώτης, ο Βάρελης και ο Πουλιάσης φρενάρουν και καθυστερούν τα έργα του. Τον προκαλώ λοιπόν να δώσει στη δημοσιότητα μια απόφαση, που αφορά σε κάποιο έργο στο Δήμο μας και την οποία  εγώ δεν έχω ψηφίσει. Εάν τη φέρει, εγώ την επόμενη θα υποβάλλω την παραίτησή μου, άλλως θα χαρακτηρίσω αυτούς τους ισχυρισμούς ασύστολα ψεύδη, συκοφαντίες και λασπολογίες.
Ας φανταστεί ακόμα ο κ. Δήμαρχος, ποιο έργο θα υλοποιήσει με τα δώδεκα εκατομμύρια, που πριν από λίγες μέρες πήρε από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Φέρνει στην Οικονομική Επιτροπή  ο κ. Μαχειμάρης, χωρίς να έχει προηγηθεί καμιά απολύτως συζήτηση, χωρίς καμιά διαβούλευση, χωρίς καμιά ερώτηση και ανταλλαγές απόψεων ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ και μας ζητά με ένα ΝΑΙ ή με ένα  ΟΧΙ να τα ψηφίσουμε. Πόση  υποκρισία,  στ΄ αλήθεια,  όταν, για την απόσπαση των υπογραφών των προέδρων  μαζεύονται δέκα τρία άτομα στο Δημοτικό Κατάστημα Αγρού, ενώ για την τόσο σημαντική λειτουργία της οικονομικής επιτροπής, που  απαρτίζεται από  εφτά(7)  άτομα, δεν γίνεται συνεδρίαση «δια ζώσης»! Μήπως τα μαθηματικά του Δημάρχου, όμοια με αυτά του προέδρου του Δ. Συμβουλίου, έχουν το 7 μεγαλύτερο από το δέκα τρία?

Θα ήθελα εδώ, καταθέτοντας αλήθειες και όχι ψεύδη ή παραπλανητικές ειδήσεις, γραμμή που ακολουθεί ο Δήμαρχος,  να ενημερώσω   τους συνδημότες μας αλλά και τους προέδρους των Κοινοτήτων για το μεγάλο έργο του Κλειστού Γυμναστηρίου.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 25-Μάη-2021, με πρόταση ΣΥΣΣΩΜΗΣ  της Αντιπολίτευσης και βλέποντας ότι ο χρόνος για την απορρόφηση των κονδυλίων ύψους τριών εκατομμυρίων €υρώ, βαίνει γρήγορα προς τη λήξη του, με τεράστιο κίνδυνο να χαθεί το έργο για το Δήμο μας, ζητήσαμε τη συζήτηση της χωροθέτησης του έργου, δηλαδή σε ποιο χώρο θα γίνει το έργο αυτό.

Και εδώ αρχίζουν τα περίεργα:
1. Μας δόθηκε μελέτη καταλληλότητας για εννιά οικόπεδα, μεταξύ των οποίων υπάρχουν οικόπεδα, που δεν ανήκουν στο Δήμο και για τα οποία δεν μπορεί να γίνει αξιολόγηση, καθόσον πρέπει πρώτα να γίνει ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ-ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΖΩΝΗΣ-ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ-ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ, δηλαδή χρόνος μεγαλύτερος των εννιά μηνών.

2. Η μελέτη έχει ένα περίεργο τρόπο αξιολόγησης , αφού δεν λαμβάνει υπόψη της ένα πολύ σημαντικό στοιχείο και το οποίο είναι οι 360.000 €, που αφορούν στην αγορά οικοπέδου από ιδίους πόρους του Δήμου και μάλιστα από δάνειο, όπως μας εισηγήθηκε ο Δήμαρχος, δηλαδή άλλοι έξι μήνες αναμονής και επί πλέον οικονομικό φορτίο στους συνδημότες μας. Τεράστιο ψέμα ότι τα χρήματα για την αγορά θα δοθούν από πρόγραμμα. Κάτι τέτοιο δεν υπάρχει. Το Δημοτικό Οικόπεδο του Γηπέδου των Αγραφών ( 11.500 τμ), κρίνεται  ομόφωνα και από τους  19 Δημοτικούς Συμβούλους της αντιπολίτευσης ως η πιο κεντροβαρής και συμφέρουσα λύση.

3. Ας μας απαντήσει ο κ. Δήμαρχος, πώς είναι δυνατόν να βάζει για αξιολόγηση συγκεκριμένο οικόπεδο, για το οποίο γνωρίζει πάρα πολύ καλά ότι είναι παράτυπο, άρα  δεν μπορεί να συμπεριληφθεί , αφού γι αυτό δεν τηρήθηκαν διαδικασίες πρόσκλησης ενδιαφέροντος. Φυσικά το έκανε σκόπιμα για να εξαιρεθεί από τον πίνακα αξιολόγησης, στον οποίο θα υπήρχαν διπλανά οικόπεδα.

Προειδοποιούμε το Δήμαρχο, τον οποίο και καθιστούμε αποκλειστικά υπεύθυνο, για την ενδεχόμενη και πολύ πιθανή απώλεια του σημαντικού αυτού έργου για το Δήμο μας και για τη νεολαία μας. Θα αναζητηθούν και θα αποδοθούν πολιτικές όπως και ποινικές ευθύνες για καθαρή παράβαση καθήκοντος. Δεν μπορεί πλέον ο κ. Μαχειμάρης να μας αιφνιδιάσει , αφού οι τρόποι του καθώς και οι μηχανορραφίες του είναι παλιάς κοπής.

Και εδώ,  για την ενημέρωση των συνδημοτών μας, να πούμε ότι ο Δήμος της Νότιας Κέρκυρας: 1. Έχει κάνει επιλογή από δικά του οικόπεδα, 2. Χωροθέτησε ήδη το κλειστό του γυμναστήριο και πήρε, σε άλλο Δημοτικό Συμβούλιο,  απόφαση για την έγκριση των ειδικών όρων δόμησης και τα οποία έχουν ήδη σταλεί στο Υπουργείο προς έγκριση. Δηλαδή απρόσκοπτη συνέχιση της διαδικασίας, τη στιγμή που ο δικός μας Δήμαρχος ψάχνει για δάνειο , το οποίο και θα κληθούν  φυσικά οι συνδημότες μας να πληρώσουν και το πιο σημαντικό κόντρα στο χρόνο και φυσικά χέρι, χέρι με την αποτυχία.

Συνεχίζει ο κ. Μαχειμάρης να μαζεύει υπογραφές από τους προέδρους των κοινοτήτων, απειλώντας τους ότι δεν θα δουν ξανά έργο στο χωριό τους και θα έχουν προβλήματα με τις παλιές πάγιες. Τους ζητάει να γνωμοδοτήσουν για την καταλληλότητα των δικών του επιλογών, ενώ γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν έχουν καμιά αρμοδιότητα προς τούτο.

Να γνωρίζει ο κ. Μαχειμάρης ότι δεν μπορεί να αντικαταστήσει τους Δημοτικούς Συμβούλους  με τους προέδρους των κοινοτήτων.
Τον καλούμε, τέλος, να πάψει να διχάζει την τοπική κοινωνία και να αξιοποιήσει όλες τις δυνάμεις του Δήμου μας, για χάρη των συνδημοτών μας και για χάρη της νεολαίας του Δήμου μας απέναντι στην οποία είμαστε όλοι υπεύθυνοι.